Vienam iš klubų, ketinančių debiutuoti VTB lygoje – Alytaus „Dzūkijai“ – pats vadovaujantis buvęs krepšininkas tikina, kad regioninis turnyras nedaro jokios žalos Lietuvos krepšinio lygai (LKL), o pastarajai derėtų imti pavyzdį iš Balkanų šalių, rengiančių bendras Adrijos lygos pirmenybes.

– Vilniaus meras Artūras Zuokas teigė turintis informacijos, jog „Lietuvos rytas“ ketina pasitraukti iš VTB lygos. Ar tai tiesa? – DELFI paklausė T. Pačėso

– Meras turbūt turi gerus žinių šaltinius, ir aš nenorėčiau kalbėti apie tai, ko pats nežinau. Penktadienį dalyvausiu LKL posėdyje ir ten turbūt sužinosime „Lietuvos ryto“ poziciją. Bet ši tema vystoma kažkokia šantažo forma. Nelabai suprantu, kas ir ko nori pasiekti.

– Turite omenyje Vilniaus savivaldybės tarybos narių pasisakymus?

– Aš nesekiau, kas ką pasakė, bet girdėjau atgarsių. Jei taip yra, labai gaila, kad tokie žmonės išvis eina į politiką. Artėja savivaldybių rinkimai, gal jie nori susirinkti sau rinkiminių balų? Aš taip įsivaizduoju, nes kitaip nebesuprantu, kuo susijęs sportas, „Lietuvos rytas“, kuris reprezentuoja miestą įvairaus rango varžybose, ir reikalavimai jiems kažkur nedalyvauti. Jei pasižiūrėtume į situaciją giliau, pamatytume labai įdomių sąsajų.

Kalbama apie VTB banką, apie generolą (turimas omenyje VTB lygos garbės prezidentas Sergejus Ivanovas – DELFI)... Tas pats bankas remia Eurolygą, ir ji su malonumu priima tuos pinigus, puikiai juos išnaudoja, dalyvauja bendrame projekte. Lygiai kaip „Gazprom“ yra UEFA Čempionų lygos rėmėjas. Reikėtų tada Lietuvos komandoms uždrausti dalyvauti ir Eurolygoje, juk ten taip pat rusiški pinigai. Kitas dalykas, dėl kurio man išvis labai keista, yra tai, jog ir tą patį „Lietuvos rytą“, ir Kauno „Žalgirį“, ir net Lietuvos krepšinio federaciją remia „Inter Rao“, ypatingai susijusi su ponais Kovalčiuku ir Sečinu (energetikos kompanijos vadovas Borisas Kovalčiukas bei naftos magnatas ir buvęs KGB pareigūnas Igoris Sečinas laikomi artimais Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos žmonėmis – DELFI). Jeigu laikytis tokios logikos, „Žalgiris“ ar ypač mūsų federacija neturėtų imti rusiškų pinigų. (Iš tiesų, „Žalgirio“ klubo „Inter Rao“ neberemia jau keletą metų – DELFI).

Arba Ričardui Berankiui, kuris dabar žaidžia tenisą poroje su rusu, reikėtų uždrausti tai daryti. Taip pat Rimui Kurtinaičiui reikėtų uždrausti dirbti Maskvos srities „Chimki“ klube, Mantui Kalniečiui – Krasnodaro „Lokomotiv Kuban“ ekipoje, Rimui Tuminui – uždrausti režisuoti spektaklius Maskvoje. Nė nekalbu apie ekonominius santykius, kurie yra persipynę. Man labai gaila, kad politikai naudoja nepagrįstus jokiais argumentais pasisakymus, o niekas nepasižiūri į tai, kad tie penki klubai turi milžinišką naudą žaisdami VTB lygoje ir keldami krepšinio lygį. Kada Kėdainiai, Alytus ar Panevėžys turėtų šansą pamatyti tokias komandas kaip „Chimki“ ar Maskvos CSKA? Aš jums pasakysiu: niekada.

Mes juk nesakome, kad prireikus neisime ginti savo šalies, mes esame tokie patys patriotai kaip kiti lietuviai. Aš pats esu Lietuvos patriotas ir galiu rytoj nueiti užsirašyti į savanorių būrį. Reikės eiti kariauti – pasiimsiu ginklą ir eisiu. Bet tai nekeičia mano požiūrio į sportą. Tiesiog mes norime užsiimti sportu, o į politiką ir kitus dalykus nenorime kištis. Daug kas bando suplakti viską į vieną dalyką, bet mes norime tai atskirti. Lygoje žaidžia latviai, estai, lenkai, atėjo suomiai, o mes turime būti vieninteliai, kurie politiniu aspektu šantažuosime savo komandas? Tai daugiau nei juokinga, tik gaila, kad tokie žmonės lenda į politiką.

Norėčiau pateikti Balkanų pavyzdį, kaip reikia atskirti politiką nuo krepšinio. Ne taip seniai tie žmonės tarpusavyje kariavo. Galbūt ta sena neapykanta dar ir iki šių laikų užsilikusi, bet jie sugeba žaisti vienoje Adrijos lygoje.

– Tačiau dėl Maskvoje sukurto turnyro Lietuvos klubai apleidžia nacionalines pirmenybes.

– Tikrai netiesa. Aš, kaip reprezentuojantis „Dzūkijos“ klubą, galiu pasakyti, kad mes norime kuo daugiau žaisti ir Lietuvos pirmenybėse, nesame prieš keturių ratų sistemą. Tik turime atsižvelgti į Eurolygoje žaisiančių ekipų poreikius, kad jos turėtų galimybes ten garbingai pasirodyti. Antra vertus, matome, kas mums atstovauja prestižinėje Eurolygoje, kurioje per metus sugebėjome prarasti B licenciją. Nežinau, kieno tai kaltė, reikėtų pasiaiškinti, kaip federacija ir LKL vadovybė stovėjo už šį klausimą Eurolygoje. Iš Lietuvos čempionato nebėra jokių šansų patekti į Eurolygą, ir nežinau, kodėl tai įvyko. Tai – didelis pralaimėjimas Lietuvos krepšiniui.

– Minėjote prarastą Eurolygos licenciją. Ar tai nesusiję su prieš dvejus metus sklandžiusia idėja vietas Eurolygoje dalinti ne per nacionalinius čempionatus, o per VTB lygą?

– Ne, čia yra LKL pralaimėjimas ar įtakos stoka tarptautiniame fronte. Nesiekite to su VTB lyga, nes ji pati ne Rusijos komandoms turi tik vieną kelialapį į Eurolygos atrankos turnyrą. Tai – visai kitas dalykas nei B licencija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)