Garsusis FBK „Kaunas“ jau paguldytas į karstą ir laukia, kol bus užkastas, Minsko „Partizan“ iš Baltarusijos čempionato lyderių smuko iki Minsko miesto pirmenybių (ketvirta šalies lyga) vidutiniokės, Edinburgo „Hearts“ lysta nuo skolų, o dabar, panašu, atėjo ir Kauno „Žalgirio“ eilė.

Vienas kartas gali būti netyčia, du – sutapimas, bet trys – jau tendencija. Negi viskas, prie ko prisiliečia ekscentriškas 65-erių bankininkas, po kurio laiko miršta?

25 mln. litų. Tiek, anot V. Romanovo, „Žalgiris“ skolingas krepšininkams. Kas dėl to kaltas? Anot to paties V. Romanovo – Kaunas! Jis pernai klubui skyrė 2,1 mln. litų mažiau, nei žadėjo. Bet 25 ir 2,1 – ar jaučiate skirtumą?

Toliau – dar įdomiau. Tas pats V. Romanovas apskaičiavo, kad per trejus metus, nuo tada, kai įsigijo „Žalgirį“, į klubą investavo 140 mln. litų. Įspūdinga suma!

Atmetus 2009-ųjų skolas, kurios siekė 26 mln. litų, lieka 114 mln. investicijų, arba 38 mln. kasmet. O kur dar rėmėjų, savivaldybės parama ir lėšos, gautos iš bilietų?

Šio sezono „Žalgirio“ biudžetas, vėl anot to paties V. Romanovo – 36 mln. litų. Taip išeina, kad pernai, užpernai ir užužpernai Kaune žaidė brangesni žaidėjai? Išskyrus Sonny Weemsą, gal dar trumpą sutartį su Ty Lawsonu, sunku tuo patikėti.

Pasak Kšištofo Lavrinovičiaus, šį sezoną algos žalgiriečiams vėluoja 3–4 mėnesius. Paskaičiuokime – sausis, gruodis, lapkritis ir spalis. Sumokėta greičiausiai tik už rugsėjį! Kas planavo tokį biudžetą, jei pinigų neliko jau po pirmo sezono mėnesio?!

Tad ar iki 10 mln. litų, kiek prašo „Žalgiris“, padidinta Kauno parama išgelbėtų legendinį šalies klubą? Nepanašu.

Iš Kauno sporto halės persikėlus į naująją „Žalgirio“ areną, klubo pajamos iš bilietų išaugo (Kauno miesto skaičiavimais – nuo 2,2 iki 5 mln. litų), rėmėjų lyg irgi nesumažėjo – tai iš kur tokia skola? Pažadų neįvykdė 75 proc. „Žalgirio“ akcijų valdanti Ūkio banko investicinė grupė?

Užgautas V. Romanovas pareiškė pasitraukiantis – savo akcijas už simbolinę kainą parduosiantis „Žalgirio“ veteranams. Neva todėl, kad jaučiasi trukdžiu klubui gauti pinigų. Bet ar tik milijonierius nebėga nuo atsakomybės?

V. Romanovas argumentavo, kad „Žalgirio“ varžovų Top-16 etape biudžetai yra 2–3, o Maskvos CSKA – net 4 kartus didesni. Ir pridūrė, kad, jei „nusileis iki dar mažesnio biudžeto, praras ir „Žalgirio“ gerą vardą, ir žiūrovus“. Nesutinku!!!

Man geriau silpnesnis „Žalgiris“, kuriame daugiau žaistų Adas Juškevičius, Mindaugas Kuzminskas, Vytenis Lipkevičius ir kiti Lietuvos talentai, nei miręs „Žalgiris“.

Jeigu sirgaliai Lietuvoje negali daugiau mokėti už rungtynes, jei verslininkai negali daugiau paremti, o valdžia taip pat atgręžia nugarą – tai kam šokti aukščiau bambos?

Taip, daug kartų smagiau, kai „Žalgiris“ šį sezoną laimi, bet ar verta žaisti į skolą ir rizikuoti išnykimu? Šokdamas nuo dangoraižio keletą sekundžių turėtum patirti neapsakomą jausmą, tačiau pabaiga bus tragiška.

Komandą reikia burti pagal išgales ir laukti savojo šanso, kaip 1999-aisiais. Ne visi gali būti turtingi. Kas iš to įvaizdžio, jei važinėji skolintu „Mercedes‘u“?

Galima imti pavyzdį iš Belgrado „Partizan“ ar Amsterdamo „Ajax“ futbolo klubo, kurie turi viziją, charakterį ir tikslą. Be to, net uždirba pardavę talentų. Neabejoju, kad tikri „Žalgirio“ fanai nenusisuktų nuo tokios komandos.

Visgi blogiausia, kad 25 mln. litų skola jau egzistuoja. Kilpa veržiasi, ir, jei V. Romanovas bėga, kas gelbės „Žalgirį“? Belieka tik melstis, kad milijonieriui dar neatsibodo žaisti su žaliuoju „Žaisliuku“.