Savaitgalį paskelbta žinia, kad iš Klaipėdos „Neptūno“ į Vilniaus „Lietuvos rytą“ persikelia du buvę lyderiai – Mindaugas Girdžiūnas ir Arnas Butkevičius – uostamiestyje susprogdino uždelsto veikimo bombą.
Jei bus kalba apie vieną klubui atstovaujantį asmenį, tada bus galima ir kalbėti su tuo asmeniu dėl klubo valdymo.
Vytautas Grubliauskas

„Neptūno“ vadovai ėmė viešinti vidines klubo problemas, kaltinti vienas kitą, o išskirtinį interviu Krepšinis.lt davęs klubo direktorius Artūras Žalys pareiškė, kad dėl visų problemų, apsunkinančių rėmėjų paiešką, kaltas „Neptūną“ valdančios asociacijos „Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas“ prezidentas Artūras Jakubauskas.

Antradienį Krepšinis.lt kalbintas Klaipėdos miesto savivaldybės meras Vytautas Grubliauskas pareiškė, kad į dabartinę sudėtingą klubo situaciją reaguojama taip, kad ji „kuo greičiau išsispręstų“.

„Aš tikiu, kad sveikas, racionalus protas paims viršų prieš tas ambicijas, kurių dabar yra daugiau nei reikia“, – Krepšinis.lt sakė V. Grubliauskas.

Pasak jo, savivaldybė domisi galimybe prisidėti prie tiesioginio klubo valdymo. Tačiau pačiam „Neptūnui“ reikia išsikuopti viduje – paskirti vieną už klubą atsakingą asmenį, o ne blaškytis tarp kelių vadovų, ne retai bandančių kratytis atsakomybės.

„Pirmiausia reikia, kad klubas nekeltų abejonių jokiais aspektais – nei finansiniais, nei reputaciniais.

Jei bus kalba apie vieną klubui atstovaujantį asmenį, tada bus galima ir kalbėti su tuo asmeniu dėl klubo valdymo. Šiuo atveju belieka laukti dabartinio klubo vadovų, akcininkų konflikto pabaigos. Išskirtinai svarbu, kad Klaipėdoje liktų aukščiausio sportinio meistriškumo klubas. Manau, tą bendromis pastangomis ir sukursime“, – teigė miesto savivaldybės vadovas.

Kaltina direktorių aplaidumu

Savo ruožtu A. Žalio kritikos centre atsidūręs A. Jakubauskas antradienį atsaką paskelbė per portalą „Atvira Klaipėda“.

Anot jo, jau nuo balandžio, kai asociacija nupirko iš kino Xia Songo jam priklausiusią kitą klubo dalį, jis kalbėjosi su Klaipėdos savivaldybe, kaip keisti valdymo struktūrą, kad ji būtų visiškai skadri.

„Po diskusijų buvo sutarta dėl modelio, kad 50 procentų plius vienas balsas turi priklausyti Savivaldybei ir asociacijai, o likusias dalis galima pagal bendrai suderintus kriterijus skirti rėmėjams, galbūt vieną dalį ir fanams, jei jie įkurtų asocijuotą struktūrą. Tuo tikslu asociacija ir nupirko dalį iš kino, kuris savo laiku padėjo išgelbėti klubą savo įnašu“, – portalui „Atvira Klaipėda“ sakė A. Jakubauskas.

Klaipėdos "Neptūno" fanai

Visgi, pasak jo, pavasarį iš Savivaldybės buvo sulaukta tik neoficialaus atsakymo, kad kol nebus išspręsti nesutarimai, susiję su buvusio direktoriaus Osvaldo Kurausko veikla (atsirado dvi stovyklos), tol ji tokia galimybe nesidomės.

„Artūras Žalys, kaip neturėjęs jokių sąsajų ir buvo paskirtas klubo direktoriumi, kad bandytų sutaikyti skirtingai situaciją matančias šalis, kad situacija normalizuotusi.

Deja, bet taip neįvyko ir jis ėmė atstovauti vienai verslininkų grupei. Netgi ėmė kaltinti, jog aš inicijavau Osvaldo Kurausko atleidimą. Taip, formalų sprendimą turėjau padaryti aš, bet jį inicijavo buvęs klubo valdybos pirmininkas Vytautas Lygnugaris, po atliko išsamaus audito“, – sakė asociacijos vadovas.

Pasak jo, prie naujos klubo struktūros kūrimo buvo sugrįžta rudenį.

A. Jakubauskas pademonstravo „Atvira Klaipėda“ žurnalistui el. laišką, kurį siuntė Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas. Jame buvo išdėstytas teisinis modelis, kaip reformuoti klubą, kad 50 procentų plius vienas balsas priklausytų Savivaldybei ir asociacijai.

A. Jakubauskas taip pat parodė lapkričio 15 d. vykusio Asociacijos Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ dalininkų susirinkimo protokolą. Iš jo matyti, kad visi 15 iš 20 susirinkime dalyvavusių dalininkų pritarė sprendimui, kad „Neptūno“ klubą valdytų 20 balsų turintys dalininkai. Po 6 priklausytų Savivaldybei ir asociacijai, o 8 būtų skirti rėmėjams, galbūt ir fanams.

„Buvo parengtas ir atitinkamas klubo įstatytų projektas, tačiau dabar prasidėjo totalus spaudimas perduoti klubą verslui, kurio parama sudaro tik apie 15 procentų biudžeto. Nėra jokių rašytinių pasiūlymų. Ateina kalbėtis tik vienas žmogus, Sigitas, ir sako, kad jam turėtume perduoti visas valdymo teises. Visiškai neaišku nei kokius įsipareigojimus už tai prisiimtų, nei kodėl būtent jam reikia perduoti“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, antradienį ryte meras skambučiu irgi informavo, kad laukia susitarimo su verslu, nes kitaip klubui gresia bankrotas.

„Savivaldybė dabar nesiteikia net išrašyti garantinio rašto, kuriuo patvirtintų, kad ir toliau rems klubą. Taip būdavo daroma metų metus, o dabar be tokio rašto bankas klubui neskolina lėšų, kuriomis būtų galima normalizuoti situaciją“, – sakė A. Jakubauskas.

Beje, jis įsitikinęs, kad Mindaugas Girdžiūnas ir Arnas Butkevičius į „Lietuvos rytą“ išėjo pasinaudodami būtent direktoriaus A. Žalio aplaidumu.

„Sąskaitų išrašai rodo, kad kaip tik klubas buvo gavęs įplaukų iš FIBA, tačiau direktorius vienasmeniškai, nors dar lapkričio 3 dieną buvo paprašytas pasitarti prieš darant pavedimus, nusprendė sumokėti ne algas žaidėjams, o atiduoti skolas rėmėjams. Taip, žaidėjai gali keisti klubus, nes auga ir jų poreikiai, bet klubas tokiu atveju galėjo gauti apie 140 tūkstančių eurų išpirką“, – sakė asociacijos vadovas.

Paklaustas, kokią toliau mato klubo ateitį, jis sakė, jog asociacija kalba su įvairiais verslininkais, kurie norėtų prisidėti ir remti klubą, jei iš tiesų bus sukurta planuojama skaidri jo valdymo struktūra.

„Tikrai esame atviri visiems, kviečiame visus prisidėti, kas tik gali, kad šią krizę „Neptūnas“ įveiktų ir pakiltų iš jos stipresnis, skaidresnis. Tikrai galima sukurti tokią struktūra, kaip seniausiuose pasaulio krepšinio ar futbolo klubuose“, – sakė A. Jakubauskas.
Vytautas Grubliauskas

Rems ir toliau

Savo ruožtu Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tvirtina, kad savivaldybė ir toliau rems klubą pagal nustatytas sąlygas.

„Mes rėmėme, remiame ir ateityje planuojame remti. Jokio garantinio rašto paskolai niekada neduodame. Mes remiame pagal strateginiame plane numatytą planą, taip bus ir toliau. Remiame būtent aukščiausioje lygoje žaidžiančias komandas, kurias mes turime Klaipėdos mieste – „Neptūną“, „Fortūną“ ir „Dragūną“, – jos visos teikia paraiškas ir konkurso būdu joms yra skiriamas finansavimas“, – pažymėjo S. Budinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)