Pirmadienį popiet nacionalinės komandos kandidatai rinkosi į stovyklą Palangoje, kur lies prakaitą rengiantis nuo rugsėjo 1-os prasidedančioms Europos krepšinio pirmenybėms.

„Metas persijungti iš vasaros režimo“, – žurnalistams šypsojosi vyriausiasis rinktinės kandidatas, 32-ejų Mindaugas Kuzminskas, kuris, it stropus naujokas, į viešbutį atvyko vienas pirmųjų.

Dar nuo 2010-ųjų į rinktinės stovyklas reguliariai kviečiamas puolėjas negali patikėti, kaip laikas greitai bėga, o jis keičia rinktinės veidą.

„Įžanginė stovykla, ilgokai vieni kitų nematėme, reikės laiko, kol vienas kitą suprasime aikštėje, kol įgysime sportinę formą. Pats krepšinio nežaidęs nuo vasario mėnesio. Matėme Mariaus Grigonio pavyzdį, nėra lengva vėl įsivažiuoti“, – kalbėjo M. Kuzminskas.

– Ties jūsų pavarde dar nėra atstovaujamo klubo, kaip greitai tikitės naujienų dėl naujos karjeros stotelės?,Delfi klausė M. Kuzminsko.

– Kaip įmanoma greičiau. Yra kaip yra. Ta situacija, jog sezonas man baigėsi vasarį, neišėjo į gerą.

Laukiu, yra šiokie tokie pasiūlymai, bet nėra tokių konkrečių, jog pats norėčiau ir galėčiau iškart pasirašyti. Manau, pirmą kartą į rinktinę atvykstu be kontrakto.

– O jaučiate Eurolygos klubų susidomėjimą?

– Nėra taip, jog tai būtų konkretūs variantai. Bėgant vasarai tų vietų Eurolygos klubuose mažėja.

Žinoma, norėtųsi kuo greičiau turėti klubą, būtų ramiau rinktinėje žaisti. Tačiau ta krepšinio rinka labai nenuspėjama.

Ypač man. Kai esi jaunesnis, gali pasirašyti sutartį avansu, kai esi vyresnis, ne visada gauni to, ko esi vertas ir ko tikiesi. Kiek reikės, tiek lauksiu. Yra pavyzdžių, kai sutartys su klubais sudaromos čempionatų metu, tačiau tokios situacijos nenorėčiau.

– Kokia jūsų sportinė forma, ar palaikėte ją?

– Nėra kalbų, žinoma, esu profesionalus krepšininkas, toks mano darbas. Kiek reikės laiko bandant pasiekti gerą sportinę formą? Nežinau, parodys ateitis. Dar neturėjau karjeroje tokių pertraukų. Buvo panaši per pandemiją, tuomet neužtrukau. Dabar nežinia, kokį turėsiu vaidmenį, dabar sunku pasakyti.

– Kaip vertinate kandidatų gretas?

– Teigiamai. Manau, esame stiprūs visose pozicijose. Gal ta ketvirta pozicija, kurią visi akcentuoja, truputuką apnuoginta, tačiau bendromis jėgomis kompensuosime.

Kalbant apie patirtį, nėra labai didelio skirtumo tarp rinktinės senbuvių ir naujesnių veidų. Galėsite trenerio paklausti po pirmųjų treniruočių, patvirtins, kad pirmose pratybose visi kupini jėgų, it akis išdegę, nesvarbu, ar tau 34-eri,ar 22-eji.

Tai rinktinė, visi atvyksta savo noru ir atiduoda visas jėgas.

– Esate vyriausias rinktinės narys, keista dėl to?

– Deja, taip. Labai keista, juokėmės vakar su Mantu Kalniečiu, kaip greitai laikas bėga.

Atrodo, dar visai neseniai atvykau prisibijodamas brolių Lavrinovičių juokelių, o dabar pats vyriausias. Viskas greitai pasikeitė ir kartu supranti, kaip viskas laikina. Reikia mėgautis tokiomis akimirkomis, kol dar esi reikalingas.

– Kokie lūkesčiai būtų rugsėjui?

– Būtų smagu nutraukti tą medalių sausrą, jaunimėlis jau iškovojo medalius. Būtų nerealu pasekti jų pavyzdžiu. Tačiau nemanau, kad esame tokie stiprūs, jog galime svaidytis kažkokiais pareiškimais ir drąsiomis prognozėmis.

Pirmiausia reikia gerai pasirodyti grupėje.

Tiesa, kol kas ne visi rinktinės nariai nuo pirmų dienų čempionatui ruošis kartu.

Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis prie rinktinės prisijungs rugpjūčio 5-6 dienomis, prabėgus keletai pirmųjų pasirengimo stovyklos dienų. Pagal NBA taisykles, pradinėje stadijoje NBA žaidėjai gali treniruotis tik individualiai, o vėliau sportuoti kartu su rinktine 28 dienas.

Kiek vėliau prisijungs ir Ignas Brazdeikis, paprašęs vyriausiojo trenerio Kazio Maksvyčio kelių laisvų dienų asmeniniams reikalams.

Likus porai dienų iki rinktinės stovyklos pradžios K. Maksvytis turėjo įvesti korekcijas rinktinės kandidatų sąraše: dėl sveikatos problemų padėti nacionalinei komandai negalės Gediminas Orelik, jį pakeis Donatas Tarolis.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, rinktinėje šią vasarą nežais Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis ir Eimantas Bendžius. Prie šių žaidėjų taip pat jungiasi Tadas Sedekerskis, norintis skirti didesnį dėmesį klubinio sezono pasiruošimui.

Šešioliktuke neišvysime „Monaco“ klube rungtyniaujančio Donato Motiejūno. Visgi, esant būtinybei aukštaūgis bus pasirengęs padėti rinktinei.

Rinktinės tvarkaraštis

Prieš Europos čempionatą, startuosiantį rugsėjo 1 d., Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės lauks 7 kontrolinės rungtynės:

  • rugpjūčio 4 d. (Klaipėdoje) su Estija;
  • rugpjūčio 7 d. (Alytuje) su Estija;
  • rugpjūčio 10 d. (Kaune) su Suomija;
  • rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija;
  • rugpjūčio 16 d. (išvykoje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių dar lauks FIBA 2023 m. Pasaulio taurės atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).

Rinktinės šešioliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“ (NBA)
Eigirdas ŽukauskasBursos „Tofaš“ (Turkija)
Donatas TarolisPodgoricos „Budučnost“
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisOrlando „Magic“ (NBA)
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“ (NBA)
Kristupas ŽemaitisVilniaus „Wolves“
Laurynas BirutisKauno „Žalgiris“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“ (Graikija)
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“ (Ispanija)
Rokas JokubaitisBarselonos „FC Barcelona“ (Ispanija)
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją