Tokius priesaikos žodžius vasario pirmąją, penktadienį, Lietuvos vidaus reikalų ministerijos (VRM) baltojoje salėje ištarė Rygoje gyvenantys broliai dvyniai Normundas ir Nauris Maciai, kuriuos jau treji metai dažnai rodo visos Lietuvos televizijos, apie juos rašo laikraščiai ir žurnalai. 

Latvijos pilietybės atsisakę broliai Maciai išgarsėjo tuo, kad jų kūnai padengti geriausių Lietuvos krepšininkų portretais ir jų parašais, komandų ir net televizijos laidų emblemomis… Tatuiruotėmis Normundas ir Nauris stengėsi visiems įrodyti, kaip jie myli a. a. savo tėvelio Kazio gimtinę ir nepakartojamą Lietuvos krepšinį. Būtent antroji Lietuvos religija ir mūsų šalies žurnalistai padėjo dvyniams tapti... lietuviais.

Latvijoje gimę ir Rygoje gyvenantys lietuvių kilmės broliai, besiverčiantys drabužių ir apatinio trikotažo prekyba, svarbiausias Lietuvos krepšinio asmenybes ir įvykius atspindinčias tatuiruotes „kolekcionuoja“ dešimtmetį. Naurio ir Normundo krūtinę, nugarą, rankas ir kojas jau yra numarginę Arvydo Sabonio, Šarūno Jasikevičiaus, Sauliaus Štombergo, brolių Lavrinovičių, Prano Lubino, Felikso Kriaučiūno atvaizdai, Jono Valančiūno parašas. Greta jų – svarbiausi 42-ejų dvynių asmeninio gyvenimo atspindžiai.

Rygiečiams broliams dvyniams Lietuva buvo ir liko svajonių šalis. Latvijoje jie laisvalaikiu ne tik patys žaidžia krepšinį, bet ir džiaugiasi mūsų šalies rinktinės, „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komandų pergalėmis, liūdi dėl jų pralaimėjimų. Lietuvos krepšinio garbei prieš dvylika metų gimė pirmoji Sauliaus Štombergo tatuiruotė, paskui  1937 ir 1939 metų  lietuvių, Europos krepšinio čempionų, atvaizdai.

Kai Normundas penkerius metus gyveno ir dirbo Jungtinėse Amerikos valstijose, jis salėje arba per televiziją žiūrėjo visas Arvydo Sabonio komandos rungtynes. O nuo 2002-ųjų, jau grįžęs į Latviją, su Nauriu važiuoja visur, kur tik žaidžia Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė. Ir vis svajojo, kada nors susipažinti su garsiausiais mūsų šalies krepšininkais.

Pirmiausia jų troškimas išsipildė, kai  susipažino su Sauliumi Štombergu, nes  prieš prieš 28 metus Klaipėdoje, futbolo aikštelėje, dvyniai susipažino su Sauliaus broliu Valdu Štombergu, kurie Maciams dabar yra lyg broliai. 

Saulius ir Valdas Štombergai, kaip ir dvyniai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, penktadienį Vilniuje dalyvavo Normundo ir Naurio  ilgai lauktoje šventėje, kai jiedu davė priesaiką Lietuvos valstybei. 

Dvynius iš Rygos, tapusius Lietuvos piliečiais, sveikino ir kiti garsūs krepšininkai (jų bičiulis Jonas Valančiūnas, dabar žaidžiantis Toronte, paskutinis „papuošė“ Normundo nugarą, o Šarūno Marčiulionio „portretas“ nuo šių metų jau yra Naurio „nuosavybė“), taip pat ir žurnalistai, kurie padėjo broliams Maciams po 42 metų tapti... lietuviais.

„Niekada nesitatuiruotume kokių nors japoniškų hieroglifų, kurių patys nesuprastume. Ant savęs nešiojamės tik tai, kuo iš tikrųjų gyvename. O už Lietuvą, už Lietuvos krepšinį sergame nuo vaikystės.

Mes esame tikri lietuviai. Mums net nesmagu, kad latviai lietuvių nemyli, pikta, kad Eurovizijoje Lietuvai tik keturis balus tedavė. Lietuviai yra nuoširdesni ir latvius labiau vertina“, – tikino lietuviškai su latvišku akcentu kalbantys broliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (561)