Prieniškiai į savo gretas prisiviliojo labiausiai Jungtinėse Amerikos Valstijose aptariamos krepšininkų šeimos atstovus: „Vytauto“ klube savo profesionalų karjeras pradės broliai LiAngelo ir LaMelo Ballai, kurių žingsnius socialiniuose tinkluose seka daugiau nei 5 milijonai gerbėjų.

„Vytautas“ su šiomis žvaigždėmis pasirašė sutartis iki šio sezono pabaigos. Amerikiečiai, kuriems pažadėta skirti daug žaidybinio laiko Baltijos krepšinio lygoje, į Lietuvą turėtų atvykti sausio mėnesį.

Lietuvos čempionate septintąją vietą užimančio klubo naujokai yra šių metų NBA naujokų biržoje antruoju šaukimu pasirinkto Lonzo Ballo jaunesnieji broliai, bet labiau nei Los Andželo „Lakers“ gynėjas juos garsina skandalingasis tėvas LaVaras, kuris ir inicijavo klubo Europoje paieškas.

Spalio pradžioje LaVaras atsiėmė šešiolikmetį LaMelo iš „Chino Hills“ vidurinės mokyklos, nes nesutiko su jo trenerio sprendimais. Tėvas teigė, kad mokys sūnų namuose ir pavers jį „geriausiu visų laikų pasaulio krepšininku“.

16-ojo gimtadienio proga iš tėvo prabangų „Lamborghini“ automobilį dovanų gavęs LaMelo iki tol vidurinėje mokykloje vidutiniškai pelnydavo po 27,5 taško per rungtynes. Šių metų pradžioje per vieną mačą atakų organizatoriui buvo pavykę įmesti net 92 taškus.

Skautų teigimu, LaMelo bus pašauktas 2019 metų NBA naujokų biržos pirmajame rate bei bus vienas iš 5 geriausių įžaidėjų. Jo devyniolikmečio brolio LiAngelo galimybės yra vertinamos atsargiau, tačiau ir šis atletas pastaruoju metu labai išgarsėjo. Tiesa, ne dėl pasiekimų aikštelėje.

LaMelo, LiAngelo ir LaVaras Ballai

Prisidėjo ir Donaldas Trumpas

LiAngelo šiemet turėjo žaisti prestižiniame UCLA universitete, bet prieš pat sezoną įsivėlė į incidentą Kinijoje, kai su dviem universiteto komandos bičiuliais buvo sučiuptas vagiant iš parduotuvės. Griežtomis bausmėmis pagarsėjusioje šalyje atletas galėjo sulaukti ilgalaikio įkalinimo, tačiau sulaukė pagalbos iš paties Donaldo Trumpo.

JAV prezidentas susisiekė su Kinijos teisėsauga ir pareikalavo paleisti LiAngelo bei kartu į incidentą įsivėlusius jo draugus. LiAngelo grįžus į JAV, D. Trumpas sarkastiškai klausė, ar skandalingais pareiškimais pagarsėjęs LaVaras neturėtų padėkoti už sūnaus išgelbėjimą, tačiau Ballų šeimos galva tarti „ačiū“ kategoriškai atsisakė. Anot jo, prezidentas būtų vertas dėkingumo tik jei būtų aplankęs jo sūnų kalėjime.

D. Trumpas vėliau pavadino LaVarą kvailiu bei pareiškė, kad geriau jau būtų palikęs LiAngelo kalėjime. Jei taip būtų nutikę, apie brolių Ballų ateitį Lietuvoje dabar niekas nekalbėtų.

LaVaras nacionaliniame JAV televizijos eteryje ragino neteisti „tik vieną klaidą gyvenime“ padariusio jo sūnaus, o netrukus priėmė sprendimą neleisti LiAngelo toliau rungtyniauti UCLA universitete. Pasamdžius Lonzo jau atstovaujantį agentą, buvo pradėtos abu jo brolius galinčios priimti komandos paieškos.

LaMelo ir LiAngelo buvo pasiūlyti daugybei Europos komandų, taip pat ne vienai ekipai ir Lietuvoje. Pirmasis apie derybas su krepšininkų atstovais pranešė Panevėžio „Lietkabelis“, tačiau kovą dėl jaunųjų talentų parašų laimėjo „Vytautas“.

Amerika šokiruota

„Nesigilinome į tai, ką siūlė konkurentai. Mes tiesiog pristatėme savo šalį ir parodėme, kad mėgstame krepšinį bei būtume laimingi, jeigu jie atvyktų“, – tinklalapiui Krepsinis.lt sakė Prienų-Birštono ekipos sporto direktorius Vilius Vaitkevičius.

Tik tiek užteko tam, kad Lietuva taptų viena labiausiai socialiniame tinkle „Twitter“ aptariamų temų naktį iš pirmadienio į antradienį. Šokiruoti amerikiečiai negalėjo atsistebėti tuo, jog skandalingasis LaVaras savo vaikų karjerų pradžiai išrinko net 10 tūkst. gyventojų neturintį „kaimą“.

Vos pradėjus Ballų broliams klubo paieškas, iškart buvo svarstoma apie galimybę surengti realybės šou, kurio dėka amerikiečiai galėtų stebėti, kaip šiems vyrukams sekasi užsienyje. Visgi dabar ši istorija atrodo verta ne tik realybės šou, bet ir Holivudo filmo scenarijaus.

„Nesigilinome į tai, ką siūlė konkurentai. Mes tiesiog pristatėme savo šalį ir parodėme, kad mėgstame krepšinį bei būtume laimingi, jeigu jie atvyktų“.
Vilius Vaitkevičius

Kalifornijoje gimę ir augę jauni vaikinai palieka prabangius namus bei ruošiasi pirmą kartą rungtyniauti užsienyje. Įpusėjus žiemai, profesionalų karjera jiems prasidės mažame menkai pažįstamos Lietuvos mieste, kuriame oro temperatūra nukritusi žemiau nulio, o krepšinio salė talpina vos 1,5 tūkst. žiūrovų.

Bene komiškiausia istorijos detalė – pirmuoju brolių treneriu taps Virginijus Šeškus. Lietuviškuoju Lavaru Ballu dėl savo karšto charakterio bei atvirų pasisakymų jau pramintas strategas yra pristatomas kaip angliškai nekalbantis specialistas.

Šią informaciją iškart po naujienų paskelbimo patvirtino buvęs V. Šeškaus auklėtinis Vilniaus „Lietuvos ryte“ Billy Baronas, atskleidęs, jog jau pirmųjų treniruočių sostinėje metu treneris per asistentą perdavė gynėjui žinutę, jog dėl negalėjimo susikalbėti, B. Baronas šansų pasireikšti aikštelėje gaus nedaug.

Prienuose per visą istoriją žaidė vos vienas amerikietis – mėnesį klube praleidęs Bradas Tinsley, tačiau LaVarui Ballui labai rūpėti galėjo ne V. Šeškaus darbas su jo tautiečiais, bet trenerio požiūris į šeimą.

JAV žiniasklaida pabrėžia, jog vienas „Vytauto“ lyderių yra trenerio sūnus Edvinas Šeškus, pilnai nerealizavęs savo potencialo dėl įvairių traumų. Be to, praeityje keturis sezonus komandoje praleido ir kita trenerio atžala Domantas Šeškus, šiuo metu rungtyniaujantis Prancūzijos ketvirtojoje lygoje.

Amerikiečiai taip pat apžvelgė nepavydėtiną Prienų-Birštono ekipos finansinę situaciją, dėl kurios, anot jų, žaidėjai net nesitreniruoja bei ilgai negauna atlyginimų. Apžvalgininkai spekuliavo, kad „Vytautas“ jaunosioms žvaigždėms gali mokėti tik 500 JAV dolerių per mėnesį, o kiti neabejojo, jog Ballai žais Lietuvoje už dyką.

Tokią teoriją patvirtino ir patys krepšininkai, pasidalinę sutarčių pasirašymo akimirkomis tinkle „Instagram“ bei pridėję prierašą „tai ne apie pinigus“.

„Vytauto“ sporto direktorius V. Vaitkevičius finansinių susitarimo su Ballais detalių atskleisti nenorėjo, o kalbėdamas apie trenerių štabą patikino, jog jis nė kiek nepasikeis. Tiesa, kitų pokyčių galima laukti arenoje, kurioje ko gero teks įrengti gerokai daugiau vietų žiniasklaidos atstovams.

Tėvas, dėl savo vaikų sėkmės pasiryžęs viskam

Dėmesio „Vytautui“ tikrai netrūks. Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Komandos ir miesto pavadinimą tarti besimokantys krepšinio fanai jau planauoja keliones į Lietuvą ar prašo, kad broliai su savimi išsivežtų ir savo tėvą.

Kiti ieško, kur galėtų įsigyti „Vytauto“ aprangą, o patys šmaikščiausi kuria ir linksmus fotomontažus. Viename iš tokių montažų „Vytauto“ marškinėlius jau vilki ir NBA superžvaigždė Kevinas Durantas, nurodantis Lietuvą kaip kitą savo karjeros stotelę.

Galbūt šį paveikslėlį pamatys ir pats „Golden State Warriors“ puolėjas, nes abejingų Ballų šeimai NBA lygoje beveik nėra. Su skandalinguoju LaVaru jau yra apsižodžiavęs ne vienas lygos žaidėjas, įskaitant ir tą patį K. Durantą.

Savo sūnus aukštinantis ir kontroversiškų komentarų nevengiantis verslininkas per pastaruosius metus tapo viena ryškiausių krepšinio pasaulio asmenybių. Neabejojama, kad LaVaro kalbos svariai pridėjo prie to, jog išreklamuotasis Lonzo naujokų biržoje buvo pašauktas taip aukštai.

Ballų pavardė buvo nuolat linksniuojama ilgai iki šių metų NBA naujokų biržos. LaVaras vadino Lonzo geresniu už Michaelą Jordaną ir reikalavo iš avalynę gaminančių kompanijų jam milijardo dolerių vertės kontrakto.

Tokių nerėgėtų sąlygų „Nike“, „Adidas“ ir „Under Armour“ išpildyti nesutiko, tačiau sumanusis LaVaras nepasimetė: kartu su žmona Tina pats įkūręs kompaniją „Big Baller Brand“ pradėjo pelnytis iš vaikų talento. Populiariausia preke tapo vardiniai Lonzo bateliai, kurių pradinė kaina buvo net 495 JAV doleriai.

Nors būrys žinomų krepšinio pasaulio atstovų kritikavo Ballą dėl tokios kainos, ji pasiteisino. Jau per pirmąją parą „Big Baller Brand“ uždirbo 2 mln. JAV dolerių. Vėliau pajamos tik augo, o itin daug LaVaras uždirbo po konflikto su prezidentu Trumpu. Tuomet iš reklamų „Big Baller Brand“ prekinis ženklas uždirbo net 13,2 mln. JAV dolerių.

Koledže pats amerikietiškąjį futbolą ir krepšinį žaidęs LaVaras profesionalu netapo, todėl visas viltis jis iškart sudėjo į savo vaikus. Tris atžalas suplanavęs amerikietis visada žinojo, jog visi sūnūs taps krepšininkais, o dabar siekdamas atkreipti į juos dėmesį vyras yra pasiryžęs įvairiausioms avantiūroms.

Ar jaunieji Ballai pritaps prie V. Šeškaus žaidimo schemų? Galbūt, nes daug tritaškių metantis Prienų-Birštono klubas pasižymi laisvu žaidimo stiliumi. Tačiau svarbiausia yra ne tai. Svarbiausia, kad tokia sensacija yra neįtikėtinas laimėjimas visai Lietuvos krepšinio rinkodarai, o dėl to pasistengusi „Vytauto“ komanda yra verta milžiniškos pagarbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)