„Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ šį sezoną tarpusavyje susitiks jau trečią kartą. Abu pirmuosius susitikimus įtikinamai laimėjo žalgiriečiai, tačiau tuomet prie abiejų komandų vairo dar stovėjo kiti treneriai. Dėl šios priežasties stebėti Lietuvos krepšinio grandų dvikovą bus tik įdomiau, o neatsakytų klausimų prieš ją – daugiau nei įprastai.

1. Ar spės „Žalgiris“ atsigauti po penktadienio vakarą Madride vykusių Eurolygos rungtynių su „Real“?

Prieš sekmadienio LKL rungtynes „Lietuvos rytas“ laiko atžvilgiu yra kur kas geresnėje situacijoje, ką artėjant mačui pažymėjo ir T. Pačėsas. Žalgiriečiai greito tempo dvikovą su „Real“ penktadienį baigė prieš vidurnaktį, į Lietuvą sugrįžo tik šeštadienį, todėl laiko atsipūsti ir pasiruošti akistatai su „Lietuvos rytu“ praktiškai nebuvo. Kaip neseniai pažymėjo „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas, klubas LKL lygos prašė pakeisti tvarkaraštį, tačiau susitarti nepavyko. Neabejotina, kad „šviežumo“ aspektu pranašumas šį sykį bus šeimininkų pusėje, nes jiems niekur keliauti nereikėjo, o laiko pasiruošti mačui buvo daugiau nei su kaupu.

2. Ar pagerėjęs „Žalgirio“ žaidimas, kurį matėme rungtynėse Madride, nebuvo tik laikinas emocinis proveržis, išprovokuotas pasikeitimų vyriausiojo trenerio poste?

Prieš „Žalgirio“ vairo stojęs Š. Jasikevičius komandą per savaitę pakeitė lyg burtų lazdele? Nors kauniečiai Madride su „Real“ kovėsi pagirtinai, nenuleido rankų net ir smarkiai atsilikdami, tikėti stebuklais būtų naivoka. Taip, Šaras, įvedė pakeitimų, didino tempą, dažnai keitė žaidėjus, tačiau negalima pamiršti nerašytos taisyklės, kad po permainų vyriausiojo trenerio poste per pirmas rimtas rungtynes komandos dažniausiai iššauna, o po emocinės iškrovos viskas vėl stoja „į vietas“.

3. Ar T. Pačėsas sugebės užvesti „Lietuvos ryto“ krepšininkus taip, kaip tai dažniausiai pavyksta padaryti „Žalgirio“ strategams?

Taip jau susiklostė, kad „Žalgiris“ per rungtynes „Lietuvos rytu“ dažniausiai žaidžia su dviguba energija, o iššauti pavyksta net tiems žaidėjams, kurie per kitus mačus dažniausiai lindi komandos draugų šešėlyje. Kadaise lyg buliai degančiomis akimis „Lietuvos rytą“ bausdavo Tadas Klimavičius ir Dainius Šalenga, vėliau juodaisiais arkliukais tapo Edgaras Ulanovas, Siimas-Sanderis Vene ir netgi Vytenis Lipkevičius su Vaidu Kariniausku. Prieš gerus šešerius metus, vadovaujant Rimui Kurtinaičiui, energija per principines dvikovas trykšdavo ir vilniečiai, tačiau pastaruoju metu tuo pasižymėdavo nebent Antanas Kavaliauskas. Visgi T. Pačėsas turi išskirtinių motyvavimo sugebėjimų, todėl labai įdomu, ar jam pavyks spustelėti tinkamus mygtukus ir uždegti vilniečius.

4. Ar Artūras Gudaitis neturi psichologinės traumos žaisti prieš buvusią savo komandą – „Žalgirį“?

Tarpsezoniu su trenksmu „Žalgirį“ į „Lietuvos rytą“ iškeitęs aukštaūgis kauniečių gerbėjams kol kas neįrodė, kad jų palaikoma komanda su jo išvykimu prarado kažką labai svarbaus. Bent jau tarpusavio dvikovose. Lyg tyčia, pirmojo šio sezono tarpusavio išvakarėse 22-ejų metų vidurio puolėjas patyrė traumą, o per antrąjį mačą, kurio metu vilniečiams laikinai vadovavo Aurimas Jasilionis, atrodė kaip nesavas. Visas 7 min. ant parketo A. Gudaitis blaškėsi nerasdamas vietos, o puolime labiausiai pasižymėjo „įlipimu į medį“, po kurio į „Siemens“ areną atvykę „Žalgirio“ fanai prapliupo demonstratyviu juoku. Būtent Artūrui būnant aikštėje, „Žalgiris“ perėmė iniciatyvą, kurios susigrąžinti vilniečiai nebeįstengė. Dabar aukštaūgis turi puikią progą reabilituotis.

5. Kaip vilniečiai stabdys „Žalgirio“ atakų lyderius – Paulių Jankūną ir Olivier Hanlaną?

Jei T. Pačėsui motyvuoti savo komandą ir pavyks, vien to gali nepakakti. Negalima pamiršti meistriškumo faktoriaus, kurio, vertinant žaidėjus individualiai, „Žalgirio“ pusėje yra daugiau. Visų pirma, kalba sukasi apie Paulių Jankūną, „Lietuvos ryto“ gynybai neišgydomu galvos skausmu esantį jau ne pirmus metus. Nors vilniečių fanams tai nepatiks, šiuo metu sulaikyti Pauliaus dengdamiesi vienas prieš vieną negali nei Gediminas Orelikas, nei Kšištofas Lavrinovičius. Pastaruoju metu T. Pačėsas „ketvirtoje pozicijoje“ žaisti leisdavo A.Kavaliauskui, tačiau jo šiose rungtynėse ant parketo greičiausiai nebus. Akivaizdu, kad reikės ir kitų žaidėjų pagalbos, o kaip tai spręs T. Pačėsas, paaiškės tik mačo metu. Analogiška situacija ir su gynėju O. Hanlanu, kuris lapkričio pabaigoje „Siemens“ arenoje vykusiose rungtynėse asmeninę vilniečių gynybą įveikdavo kaip šiltą vilną.

6. Ko vertas naujausias „Lietuvos ryto“ pirkinys Kendrickas Brownas?

Atvykau čia, kad nukarūnuočiau „Žalgirį“. Tokie į Lietuvą atvykusio menkai žinomo įžaidėjo žodžiai galėjo priminti kadaise į Kauną atskridusį Corey Becką, žadėjusį rungtyniauti ne prasčiau nei Tyusas Edney. Kuo viskas baigėsi, priminti turbūt nereikia. Pastaruoju metu Olandijos lygoje rungtyniavusio 185 cm ūgio amerikiečio galimybės yra vienas didžiausių mįslių prieš sekmadienio vakaro rungtynes, tačiau akivaizdu, kad pasitikėjimo savo jėgomis jam netrūksta. Tuo metu kitas vilniečių naujokas – 217 cm ūgio Adamas Lapeta – Lietuvoje jau spėjęs apsiprasti ir pažįstamas sirgaliams. Eurolygos patirties turintis lenkas žaidė Alytaus „Dzūkijoje“ ir tikrai turėtų pridėti solidumo vilniečių gynybai po krepšiu.

7. Kokią įtaką rungtynių eigai gali turėti Antano Kavaliausko liga?

„Tai yra didžiausias mūsų galvos skausmas“, – artėjant mačui neslėpė T. Pačėsas. Naudingiausias praėjusio LKL reguliariojo sezono žaidėjas iš rikiuotės iškrito dėl ligos ir aikštėje sekmadienį greičiausiai nepasirodys. Antanas po A. Gudaičio yra antras pagal naudingumą „Lietuvos ryto“ krepšininkas, todėl jo nebuvimas įtakos komandos žaidmui neturėti negali. Tačiau trenerių štabas būtent ir yra skirtas spręsti panašaus pobūdžio problemoms. Kitas, ne mažiau aktualus klausimas – Antano emocijos. Juk būtent šis aukštaūgis per pastaruosius grandų mūšius buvo pats energingiausias bei daugiausiai apkalbų sukėlęs žaidėjas. Sėkmingai žaisti sekėsi ne visada, o veiksmai kartais peržengdavo ir sportiškumo ribas, tačiau principiniams mačams tai tik pridėdavo pikantiškumo. Ar, iškritus A. Kavaliauskui, „Lietuvos rytas“ ras naują emocinį lyderį?

8. Ar su savo darbu susitvarkys rungtynių arbitrai?

Grandų dvikovose dirbantys arbitrai po padidinamuoju stiklu atsiduria kas kartą, tačiau lapkričio pabaigoje vykęs mačas apskritai sukėlė tikrą audrą. Tąsyk mačui vadovavo Jurgis Laurinavičius, Vilius Mačiulaitis ir Antanas Ramanauskas. Krepšininkų emocijas tramdyti arbitrams sekėsi sunkiai, buvo priimtas ne vienas kvestionuotinas sprendimas, o į viešumą išlindusi kritiška rungtynių komisaro ataskaita išprovokavo dar daugiau kalbų. Akivaizdu, kad tam tikros išvados padarytos – šį kartą aikštėje dirbs visai kita arbitrų brigada: Tomas Jasevičius, Gintaras Vitkauskas ir Gytis Vitkus. Iššūkis laukia dar rimtesnis – juk šį kartą teks kovoti ne tik su krepšininkų bet ir su trenerių emocijomis. Ko verti Š. Jasikevičius ir T. Pačėsas, žino visi.

9. Ar sirgaliai užpildys „Siemens“ areną?

Pastaraisiais metais „Lietuvos rytui“ surinkti pilną „Siemens“ areną – sunkiai įgyvendinama užduotis. Europos taurėje šį sezoną rezultatai buvo tragiški, o atitinkamai beviltiškas buvo ir sirgalių lankomumas. Išimtimi tapo tik lapkričio LKL mačas su „Žalgiriu“, kai 10 tūkst. žiūrovų talpinanti arena buvo artipilnė, nors laisvų vietų vis tiek matėsi. Ar pirmoji Š. Jasikevičiaus ir T. Pačėso akistata galų gale užpildys visas sėdimas arenos vietas?

10. Kaip sostinėje bus sutiktas Š. Jasikevičius?

Niekam ne paslaptis, kad grandų rungtynėms vykstant Kaune „Žalgirio“ gerbėjų gretos arenoje sudaro maždaug 98 proc. susirinkusiųjų. Tuo metu Vilniuje situacija visiškai kitokia. Pasitaikė situacijų, kad „Žalgirio“ palaikymas Vilniuje buvo netgi didesnis, nei formaliai namie žaidžiančių „Lietuvos ryto“ krepšininkų. Š. Jasikevičius – išskirtinė figūra Lietuvos krepšinyje, spėjusi pažaisti ir „Lietuvos ryto“, ir „Žalgirio“ komandose. Galų gale Šaras stojo prie „Žalgirio“ vairo, o į Vilnių atvyksta vos spėjęs apšilti kojas naujame poste. Pagal tai, kaip rungtynių pradžioje – švilpimais ar plojimais – sirgaliai sutiks Šarą, bus galima spręsti, kurios komandos gerbėjų gretos „Siemens“ arenoje šį sykį gausesnės. O gal žiūrovai susivienys ir plojimais pagerbs naujas pareigas gavusią krepšinio legendą?

17 val. prasidėsiančią Lietuvos krepšinio grandų akistatą jums tiesiogiai sekti padės portalas Krepšinis.lt