„Aš labai asmeniškai priėmiau nepatekimą į kitą etapą. Jau minėjau, kad tai mano kaltė. Nežiūrint į traumų seką, mes privalėjome išeiti. Aš tai labai išgyvenu. Naktį pergalvojau viską, daug kalbėjausi su treneriais ir priėjau išvados, kad komandai reikalingas sukrėtimas, pozityvas, kuris duos papildomą impulsą.

Aš tikrai daug įkalbinėjau prezidentą, kad reikalingas toks žingsnis. Išeinu į gatvę, neturiu jokio pasiūlymo – aš tikrai galvoju apie vidinę komandos būseną ir ateinančias kovas. Tik tai yra priežastis“, – apie mintis po pergalės prieš „Zenit“ (86:84), kurios neužteko patekti į geriausiųjų aštuonetą, pasakojo T. Pačėsas.

„Man teko žaisti su aukščiausio lygos žvaigždėmis, net ir su NBA, kurias kviesdavome į „Chimki“, nes biudžetas leido tai daryti. Bet man vis tiek maloniausiai ir geriausiai treniruojasi lietuviai. Jie mane pažįsta, žino mano reiklumą. Netgi teko girdėti, kad manęs nenori rinktinėje, nes galiu reikalauti laimėti olimpiadą“, – juokėsi R. Kurtinaitis.

„Jau seniai buvau Lietuvoje, labai džiaugiuosi į ją grįžęs, o šis klubas man jau davė gyvenimo impulsą kaip treneriui, nes po pergalių Europos taurėje tapau labiau žinomas Europoje. Ir jeigu šeimininkai paprašo, tai kodėl gi ne? Daug laiko apgalvojimams neturėjau, bet aš sprendimus visada priimu greitai.

Malonu man grįžti. Aišku, norėjau treniruoti Lietuvos komandą. Kažką labai norėjau, gal ir dabar dar noriu, treniruoti „Žalgirį“, bet man gyvenimas taip klostosi, kad vis grįžtu į „Lietuvos rytą“. Kas žino kaip čia bus, bet esu laimingas, kad grįžau į Lietuvą“, – prisipažino jis.

Abu treneriai dar planuoja susėsti ilgam pokalbiui, kad R. Kurtinaitis galėtų daugiau sužinoti apie šios vilniečių sudėties privalumus ir trūkumus. Visgi potencialą „Lietuvos ryto“ klube jis mato, bet ir neslepia – pokyčių sudėtyje, po pokalbio su Gedvydu Vainausku, dar gali būti.

Tiesa, jau atvykęs į pirmą Vilniaus komandos treniruotę R. Kurtinaitis rado pastiprinimą – atvykusį Klaipėdos „Neptūno“ lyderį Jimmy Baroną. Būtent jis įdėjo didžiausią indėlį šeštadienį Šiauliuose, kad naujasis treneris prie komandos vairo debiutuotų pergalingai. Šiauliečiai buvo įveikti 82:81, o J. Baronas pelnė 18 taškų ir buvo pats rezultatyviausias.

Apsižvalgęs „Lietuvos ryto“ gretose pirmųjų permainų R. Kurtinaitis ėmėsi trenerių štabe – pasiliko makedoną Nikolą Vasilevą, bet atleido ispaną Alberto Blanco ir pasikvietė Arvydą Gronskį.

Tomas Pačėsas

Likęs be kovų Europoje „Lietuvos rytas“ dabar koncentruosis į vietinį frontą – LKL čempionatą ir Karaliaus Mindaugo taurę. Tiesa, LKL pirmenybėse vilniečiai žygiuoja tik treti, o kovoje dėl taurės nėra vadinami favoritais.

„Rimas – aukščiausio lygio treneris tiek kvalifikacija, tiek oratoriniais sugebėjimais, tiek psichologiniais. Žinote, kai daug žaidėjų yra traumuotų, turi nedidelę rotaciją, į komandą įsimeta rutina. Taip žaidimas klostosi ne iš malonumo, o per prievartą: tik treniruojiesi ir žaidi – tikrai sunku. Su nauju žmogumi, su nauju požiūri ir naujais darbo metodais galima komandą vėl pakelti į reikalingą lygį“, – vylėsi T. Pačėsas.

Ir iš tikrųjų, atvykus R. Kurtinaičiui, viešai jau imta kalbėti, kad jam galbūt vėl pavyks prikelti Vilniaus krepšinį. Nuo to laiko, kai 2010 metais Rimas paliko sostinės ekipą, „Lietuvos rytas“ trenerius keitė kaip kojines ir laimėjo vienintelį trofėjų – pernai triumfavo Karaliaus Mindaugo taurės turnyre.

Bet R. Kurtinaitis tikisi, kad į Vilnių vėl gali sugrąžinti aukso skonį ir šampano purslus.

„Kaip prieš 7 metus žaisdavome prieš „Žalgirį“, žaidėjai žiūrėdavo į užrašą. Kažkada, žaisdami už „Žalgirį“, nugalėdami CSKA mes nugalėjome save. Visi žinojo, kad jie 20 metų nenugalimi, todėl pamatę užrašą visi taip žaidė. Bet viską pakeitėme ir nugalėjome. Lygiai taip pat buvome padarę ir su „Lietuvos rytu“ prieš 7 metus.

Ir taip, šiuo metu trys pralaimėjimai viename sezone palieka žymę, todėl žaidėjams kartais tai tampa kaip liga ar baimė. Kompleksą reikia nugalėti, nes kiekvienos rungtynės prasideda rezultatu 0:0. Ir nesvarbu prieš kokią komandą žaidi, reikia atiduoti visas jėgas. Fiziškai Vilniaus komanda paruošta labai gerai, žaidėjai geri. Dažnai jiems pritrūkdavo sėkmės, o ne žaidimas buvo blogas. Matau perspektyvą. Dabar reikia komandą sutvarkyti psichologiškai“, – svarstė treneris.

„Žalgiris“ šiais metais turi beveik 9 mln. eurų biudžetą, o „Lietuvos rytas“ – mažiausią per septynerius metus. Žaisti su 4-5 kartus mažesniu biudžetu ir tikėtis įveikti „Žalgirį“ yra gerai – mes tą ir norime padaryti. Bet jeigu mes tai darytume nuolat, tai reikštų, kad „Žalgirio“ vadyba yra nulinė ir nemoka dirbti. Ir to nereikėtų supaprastinti, nes „Žalgirio“ vadyba yra labai profesionali ir supranta, ko siekia.

Stebuklų nebūna, bet su įdirbiu, su gera komunikacija, su nauju treneriu, papildomu impulsu – viskas įmanoma. Nei aš, nei Rimas niekada nežiūrėjome į pinigus ir ėjome kovoti su tuo, ką turime – reikia išsireikalauti maksimumą su minimaliomis sąnaudomis“, – naująjį vilniečių vairininką papildė T. Pačėsas.

Visgi netrukus R. Kurtinaitis dar pridėjo, kad dabar LKL čempionate pajėgus yra ne tik „Žalgiris“ – nuvertinti nevertėtų nei Klaipėdos, nei Panevėžio, nei Prienų ar Utenos komandų.

Krepšinis.lt primena, kad R. Kurtinaitis prie „Lietuvos ryto“ vairo stovėjo sėkmingesniais klubo laikais. 2009 metais jis su komanda į viršų kėlė Europos taurę bei po du kartus laimėjo LKL ir LKF taurės trofėjus.

Tuo metu T. Pačėsas, Vilniuje dirbęs nuo praėjusio sezono vidurio laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę, bet LKL pusfinalyje suklupo prieš Klaipėdos „Neptūną“ ir turėjo tenkintis bronzos medaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)