Daug kalbų, mažiau veiksmo

G. Žiemelis tarp Vilniaus krepšinio mėgėjų dabar – lyg ilgai su komanda sietas naujokas. Taip ilgai, kad visi jau pradėjo galvoti apie papildymą kaip apie faktą, nors dar niekas nematė jo žaidžiančio.

Vilniaus „Ryto“ ekipai patiriant vieną nuopuolį po kito tiek aikštėje, tiek už jos ribų, aistruoliams reikalaujant permainų, palankesnės dirvos viltims apie naują gelbėtoją ir būti negalėjo.

Pastarosiomis savaitėmis G. Žiemelio pavardė buvo linksniuojama pirmiausia dėl pykčio proveržio „Ryto“ valdybos pirmininko Dariaus Gudelio adresu socialiniame tinkle.

Aviacijos rinkoje veikiantis turtuolis pastarąjį pavadino „nevykėliu“ ir apkaltino šmeižtu, reaguodamas į aktyviausių sirgalių „B tribūnos“ po susitikimo su klubo vadovybe paskleistą žinią, esą G. Žiemelis suinteresuotas lietuviškos komandos dalyvavimu rusų kontroliuojamoje VTB Vieningoje lygoje.

Regis, šis kivirčas ilgai žiniasklaidos užklausas dėl interviu ignoravusį verslininką paskatino lipti iš užkulisių ant scenos. Basketnews.lt jis teigė norintis vystyti krepšinį Vilniuje, tačiau nesitaikantis perpirkti „Ryto“ ir vietoje to svarstysiantis galimybę po kelerių metų steigti naują klubą.

Turime iššūkių klube, tikrai ne viskas ten tenkina. Bet jei paklaustumėte, ar ieškome kažkokios išeities derėdamiesi su G. Žiemeliu, mano atsakymas būtų neigiamas. Tokios išeitys galėtų būti paremtos tik visai kitokiu būdu pritraukiant naujus žmones.
Remigijus Šimašius

Kas įvyko tarp G. Žiemelio ir D. Gudelio ir kokių dar įvykių posūkių gali tikėtis sostinės krepšinio aistruoliai, Delfi ketvirtadienį teiravosi R. Šimašiaus. Bet nors savivaldybė yra viena pagrindinių „Ryto“ dalininkių, meras tvirtino mažai ką galintis pasakyti.

„Dėl COVID-19 ir kitų iššūkių žinau galbūt net mažiau nei atidus skaitytojas, sekantis visą informaciją viešojoje erdvėje. Ypač po paskutinių Žiemelio pareiškimų, kuriuos mačiau, bet dar nespėjau perskaityti“, – sakė R. Šimašius.

Vis dėlto maždaug prieš mėnesį jis pats tiesiogiai bendravo su G. Žiemeliu.

Savivaldybė – simbolinė G. Žiemelio partnerė

Anot Vilniaus mero, pokalbis sukosi apie dvi temas. Viena – naujas biurų pastatas, kurį netoli didžiausio šalies oro uosto pasistatė ir toliau plėsti ketina G. Žiemelio valdoma „Avia Solutions Group“.

Kita – jau artima krepšiniui. R. Šimašius teigė teiravęsis, kokie verslininko planai, susiję su to paties pavadinimo arena Ozo gatvėje, kuri prieš tai keliolika metų buvo žinoma „Siemens“ vardu. Savivaldybė liko simboline jos bendraturte, tebekontroliuodama 0,01 proc. akcijų.

„Miestui svarbu, kad ten būtų krepšinis, ir aukštos kokybės. Iš mūsų pokalbio supratau, kad krepšinis šiam žmogui yra aktualus ir įdomus, bet Vilniaus klubų reikalų atskirai neaptarinėjome“, – pasakojo R. Šimašius.

Vis dėlto kalba juk neišvengiamai turėjo pasisukti apie tai, kas žais 10 tūkst. vietų turinčioje arenoje?

„Tuomet nebuvo kalbėta apie naują klubą – nei jis (G. Žiemelis – Delfi) manęs informavo, nei aš pats klausiau. Nebuvo ir tokio intereso. O dėl spekuliacijų apie „Rytą“ – neva kad nori jį pirkti ar nenori – savivaldybė nėra stambiausia dalininkė ir planų derėtis su kuo nors dėl turimų dalių pardavimo neturi.

Jeigu ir turėtume, tuomet, galiu garantuoti, tai darytume tik viešo konkurso būdu, suformavę tinkamas sąlygas. G. Žiemelis man tik minėjo norintis, kad arenoje išliktų krepšinis, pasidalino bendromis savo mintimis. Domisi žmogus krepšiniu, ir gerai, kad domisi. O mes turime savo iššūkių klube, tikrai ne viskas ten tenkina.

Bet jei paklaustumėte, ar ieškome kažkokios išeities derėdamiesi su G. Žiemeliu, mano atsakymas būtų neigiamas. Tokios išeitys galėtų būti paremtos tik visai kitokiu būdu pritraukiant naujus žmones, bet kol kas jokios skubos šioje vietoje nėra“, – dėstė Vilniaus meras.

Valdyboje – su Maskva nesipykti ragindavęs buvęs ministras

Kalboms apie G. Žiemelio atėjimą į sostinės krepšinio rinką peno davė praėjusį spalį sudarytas ir gruodį galutinai teisiškai užbaigtas neskelbiamos vertės sandoris.

„Avia Solutions Group“ kontroliuojama bendrovė DG21 nusipirko 99,99 proc. buvusią „Siemens“ areną valdančios įmonės akcijų, o taip pat bilietų platintoją „Tiketa“, Panevėžio „Cido“ arenos operatorių ir kitus susijusius verslus.

Pirko pasaulį kaustant pandemijai, atnešusiai reikšmingų nuostolių visam pramogų verslo sektoriui. Tad tokį G. Žiemelio pirkinį galima laikyti tiesiog pragmatišku žingsniu siekiant mažesniais kaštais įžengti į naują rinką.

Tiesa, vienas buvusių dabar jau „Avia Solutions Group“ arenos akcininkų Remigijus Lapinskas Delfi teigė, jog vienas sprendimo parduoti ilgus metus kurtą verslą motyvų buvo pasiūlyta kaina.

Remigijus Lapinskas

„Buvo daug įvairių aspektų – juk pardavinėjome ne tik „Siemens“ areną, bet ir visą šou verslo grupę. Nenorėčiau komentuoti, kiek įtakos turėjo karantinas, bet jei kažkas perka ir kažkas parduoda, vadinasi, tai tenkina abi puses. Pasiūlymas, mūsų nuomone, buvo teisingas“, – sakė R. Lapinskas.

Tačiau kokia buvo pirkėjo argumentų loginė seka? Ar nusprendęs palankiomis sąlygomis įsigyti areną G. Žiemelis pradėjo rūpintis jos būsimu užimtumu? O gal pirko pastatą būtent dėl to, kad turėjo toliau siekiančių planų, susijusių su krepšinio klubu?

„Aš versle esu jau 30 metų, ponas Žiemelis – gal šiek tiek trumpiau, bet vysto jį tikrai intensyviai. Jis nieko nedaro be tikslo, manau, ir šiuo atveju turi labai aiškius sumanymus. Patys jį pažįstate. Iš jūsų pasvarstymų paėmus vieną dalį, ji atrodytų labai teisinga. Kuri? Na, pats galvokite, aš už G. Žiemelį geriau nekomentuosiu“, – juokėsi R. Lapinskas.

Beje, gruodį vietoje jo ir kitų buvusių bendraturčių suformavus naują „Avia Solutions Group“ arenos valdybą, į ją buvo įtrauktas ir buvęs užsienio reikalų ministras, Europos Sąjungos atstovybės Rusijoje vadovas bei kandidatas į prezidentus konservatorių pirminiuose rinkimuose Vygaudas Ušackas.

Dėl neva pernelyg atlaidaus požiūrio į Maskvos užsienio politiką ne kartą kritikuotas diplomatas užpernai tapo „Avia Solutions Group“ direktorių tarybos nariu.
Vygaudas Ušackas

Paini istorija po sambo kilimu

Savo ruožtu, G. Žiemelis sporto padangėje šmėžavo ir anksčiau – rėmė Prienų krepšinio klubą, kuris vienu metu reklamavo verslininkui priklausantį „Skycop“ prekės ženklą, Lietuvos krepšinio rinktinę, atskirus kovinio sporto atstovus.

Didelį dėmesį G. Žiemelis rodė Lietuvos sambo federacijai (LSF) – tik ne visi juo buvo pradžiuginti.

Konfliktas prieš septynerius metus į Vilnių atsirito iš Maskvos, kur įsikūrusi Tarptautinės sambo federacijos (FIAS) būstinė.

Jis prasidėjo skilus FIAS vadovybei ir daliai jos sukilus prieš ilgametį prezidentą Vasilijų Šestakovą, kuris taip pat daugelį metų buvo Rusijos Dūmos deputatas ir priklausė valdančiajai „Vieningosios Rusijos“ partijai.

Tuomečiai LSF vadovai buvo prisidėję prie opozicijos stovyklos ir kaltino V. Šestakovą diktatu bei susidorojimu su nepalankia nuomone. O G. Žiemelį – spaudimu atsimesti nuo maišto.

Neva verslininkas per savo įmones siūlęs remti LSF, bet tik tuo atveju, jeigu ši palaikys V. Šestakovą.

Vasilijus Šestakovas (dešinėje) jaunystėje sportavo kartu su Vladimiru Putinu (Foto: izsambo.ru)

Pats G. Žiemelis Delfi tuomet tvirtino sambo susidomėjęs dėl sportuojančių savo vaikų, tuo pačiu motyvu norėjęs įvesti tvarką LSF. O kaltinimus spaudimu jis vadino LSF esą užvaldžiusios kitos Lietuvoje veikiančios verslo grupės, taip pat tampriai susijusios su Rusija, interesų dangstymu.

Tuo metu savo paties verslą G. Žiemelis laikė nepriklausomu nuo sambo visame pasaulyje vadovaujančio įtakingo Rusijos politiko.

„Šestakovą aš vieną kartą matęs, o (Dūmos – Delfi) deputatų pažįstu gal trisdešimt. Šestakovas visiškai neturi įtakos mūsų verslui. Gal kas galvoja, kad davus paramos visos problemos išsispręs, bet visiškai ne taip verslas yra daromas. Ar man reikia santykių su Šestakovu daryti verslą Rusijoje? Ne, nereikia visiškai“, – 2014-aisiais Delfi tikino G. Žiemelis.

Merui VTB lyga – nepriimtina ir net nesvarstoma tema

Kaip ten bebūtų, būtent dėl ryšių su Rusija Valstybės saugumo departamentas (VSD) kelis kartus stabdė G. Žiemelio įmonių verslo projektus Lietuvoje kaip keliančius grėsmę nacionaliniam saugumui.

2016-aisiais, kai VSD sutrukdė jam investuoti Vilniaus oro uoste, G. Žiemelis tokį saugumiečių rūpestį pavadino „kaimo sindromu“.

Bet ir pats milijonierius anksčiau viešai nesikratė pažinčių su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos žmonėmis.

Dar 2011-aisiais persikėlęs gyventi į Rusiją, jis Kremliuje atsiėmė Dūmos bei Transporto ir susisiekimo ministerijos įsteigtą apdovanojimą už transporto įmonių veiklos plėtrą. Vėliau lietuvio kontroliuojama įmonė drauge su partneriu gavo itin pelningą užsakymą ir greta Maskvos pastatė Žukovskio oro uostą.

Kremliui artimų asmenų yra ir VTB Vieningosios lygos vadovybėje. Vienas šio turnyro „krikštatėvių“ – buvęs KGB pulkininkas Sergejus Ivanovas, kuris dabar formaliai užima garbės prezidento postą, praeityje dirbo tuomečio premjero Dmitrijaus Medvedevo pavaduotoju, taip pat ir paties V. Putino administracijos vadovu.

Sergejus Ivanovas

Turbūt tai pagimdė kalbas apie tikrą ar tariamą G. Žiemelio susidomėjimą VTB Vieningąja lyga. Nors jis ne kartą yra pabrėžęs, jog pastaraisiais metais iškėlė didesnę dalį savo verslo iš Rusijos į tarptautinius vandenis.

R. Šimašius, kuris tvirtina pats iš G. Žiemelio lūpų šių varžybų pavadinimo negirdėjęs, kategoriškai atmeta bet kokią galimybę „Rytui“ grįžti į turnyrą, kuriame jau buvo dalyvauta 2010-2014 metais.

„Čia svarbūs du dalykai. Pirma, apie tai mes nekalbėjome. Antra, klubas, į kurį įdedamas bent vienas mokesčių mokėtojų euras, niekaip nepradės orientuotis į tą erdvę. Tai nėra diskusijų objektas ir negali būti – bet kokia diskusija pasibaigtų sulig pirmu sakiniu. Tai – nepriimtina ir net nebūtų svarstoma, tokia yra tvirta savivaldybės pozicija“, – patikino Vilniaus meras.

Jis taip pat abejojo, ar apie Vilniaus ekipos rungtyniavimą varžybose, kuriose net 70 proc. dalyvių sudaro Rusijos klubai, galėjo kalbėtis kas nors iš savivaldybės politinės ar administracinės vadovybės.

„Aišku, visi žmonės – laisvi, bet nemanau, kad tai būtų įvykę. Ypač turint omenyje kai kuriuos geopolitinius pono Žiemelio pastebėjimus.

Nespekuliuosiu, iš kur galėjo atsirasti tokių gandų, nežinau. Turiu pripažinti, kad, nors man patinka krepšinis – ypač patinka jį žaisti, bet gal per mažai seku gandų pasaulį. Vėliau jau vicemeras mane informavo, kad Žiemelis neva buvo pasisakęs šia tema, bet aš jau nebeatsirenku, kur ir kas“, – pažymėjo R. Šimašius.

Remigijus Šimašius

Pats G. Žiemelis basketnews.lt teigė, jog žaisti VTB Vieningoje lygoje „nerealu“, nes tam nepritartų visuomenė, be to, nepavyktų suderinti tvarkaraščių.

Verslininkas dėstė, esą naujas klubas Vilniuje galėtų būti įkurtas anksčiausiai 2022 metais – jei pavyktų sutarti su verslo ir krepšinio bendruomene – bei siektų per ketverius ar penkerius metus patekti į Eurolygą, kurią mato kaip pagrindinį faktorių, galintį pritraukti rimtesnius investuotojus.

Tiesa, prieš dvejus metus jis jau garsiai kalbėjo ir apie NBA klubo pirkimą, tačiau kol kas jokių žinių apie lietuvį iš stipriausios planetos lygos negirdėti.

Primename, kad Vilniaus savivaldybei dabar priklauso 8 „Rytą“ valdančios viešosios įstaigos dalys iš 20. 9 kontroliuoja D. Gudelis, po 1 – advokatas Olegas Šibkovas, viešoji įstaiga KK „Perlas“ ir bendrovė „Norvelita“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)