Daug intrigų kėlė Kaune VDU ir KU krepšininkų dvikova. Nors klaipėdiečiai po 2 kėlinių pirmavo 14 taškų skirtumu - 49:35, tačiau galiausiai pralaimėjo - 82:92 (29:15, 20:20, 17:27, 16:30).

Pajūrio krepšininkai rungtynes pradėjo galingai - iškart išsiveržė į priekį - 9:0, o po pirmo kėlinio atitrūko ir dviženkle taškų persvara - 29:15. Toks pat 14 taškų KU pranašumas išliko ir iki didžiosios pertraukos - 49:35.

Antroje rungtynių dalyje VDU pakeitė gynybos sistemą ir tai davė vaisių - skirtumas ėmė tirpti. Klaipėdiečiai jau atrodė išsekę, ėmė klysti elementariose situacijose, o VDU tarsi įgavę naują kvėpavimą persvėrė rezultatą ir ėmė tolti.

VDU komandą į pergalę vedė Vaidas Kariniauskas, surinkęs 19 taškų (6/7 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 8 rez. perdav.), Donatas Tarolis įmetė 17 taškų (7 atk. kam.), Tauras Jogėla - 15 (9 atk. kam.), Vaidas Čepukaitis - 14 taškų.

Iš klaipėdiečių išsiskyrė Valentas Tarolis, surinkęs 17 taškų ir po krepšiais atkovojęs net 14 kamuolių, 16 taškų pelnė Domininkas Matutis, po 10 - Tadas Maželis, Linas Januška ir Viktoras Chodosovskis.

Klaipėdos ekipos treneris - Atlantos olimpinių žaidynių prizininkas Rytis Vaišvila iškart po dvikovos neslėpė pykčio ant savo auklėtinių.

Pradžia buvo gera - atitrūkome ir kontroliavome situaciją, tačiau rungtynių pabaigoje žaidėjai ištižo. Varžovai ėmė naudoti aikštės gynybą ir pasipylė klaidos elementariose situacijose. Tuo pasinaudojo varžovai ir mus nubaudė keliomis iš eilės greitomis atakomis. Galėjome laimėti, tačiau viskas pakrypo ne mūsų naudai“, - aiškino KU treneris.

Tuo tarpu VDU strategas Arūnas Juknevičius teigė, jog pergalę lėmė meistriškumas.

„Rungtynių pradžioje klaipėdiečiai stebino taiklumu, o mes buvome tarsi apsimiegoję. Visgi, antroje rungtynių pusėje sugebėjome pabusti, išvarginti varžovus ir pranokti juos meistriškumu. Pergalę lėmė patirtis“, - sakė A. Juknevičius.

LSU sutriuškino LEU

Praėjusio LSKL sezono vicečempionai LSU krepšininkai naują sezoną pradėjo su trenksmu - Vilniuje rezultatu 102:77 (36:22, 26:20, 21:12, 19:23) sutriuškino LEU atstovus.

Edo Nickaus auklėtiniai per pirmą kėlinį surengė tikrą atakų šou - pelnė net 36 taškus, o tuo tarpu varžovai surinko 22 taškus. Iki didžiosios pertraukos LSU pranašumas išaugo iki 20 taškų - 62:42, o po trijų kėlinių komandas jau skyrė 29 taškai - 83:54.

Paskutinis kėlinys buvo tik formalumas.

LSU gretose nesulaikomi buvo po 25 taškus pelnę Edvinas Alunderis (10/15 dvitaškiai, 5/6 baudos, 3 rez. perdav., 10 atk. kam.) ir Taurantas Tamošiūnas, 13 taškų įmetė Karolis Babkauskas, 11 - Šarūnas Vingelis, 10 - Tomas Miškinis.

Iš LEU ekipos išsiskyrė 22 taškus surinkęs Tadas Rimkūnas (7 atk. kam.), 14 taškų pelnė Algirdas Palaima, 11 - Ignas Sinkevičius.

LSU akivaizdžiai laimėjo kovą po krepšiais dėl kamuolių. Kauniečiai kamuolį sugriebė 48 kartus, varžovai - 30 kartų.

LSU treneris E. Nickus sakė, kad nuo pat pirmų dvikovos minučių buvo aiškus rungtynių nugalėtojas.

„Mes visose srityse buvome pranašesni. Nė minutei nemaniau, kad galime pralaimėti. Šios rungtynės buvo lyg gera treniruotė. Mes turėtume atrodyti dar geriau: šįkart mums nepadėjo Tomas Urbonas ir Šarūnas Beniušis, o Šarūnas Vingelis rungtyniavo po ligos. Manau, kad įsivažiuosime - laukia įdomus čempionas“, - pabrėžė E. Nickus.

Šiauliečiai nugalėjo VGTU

Saulės miesto - Šiaulių universiteto (ŠU) krepšininkai savo žiūrovų akivaizdoje 19 taškų skirtumu - 86:67 (24:17, 21:18, 22:15, 19:17) palaužė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ekipą.

Šiauliečiai rungtynes pradėjo geriau ir iki didžiosios pertraukos atitrūko dviženkle taškų persvara - 45:35, vėliau skirtumas po truputį augo ir VGTU buvo priversta susitaikyti su pralaimėjimu.

ŠU gretose lyderio vaidmens dažnai ėmėsi Ignas Vaitkus. Jo sąskaitoje 25 taškai (6/8 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 7/7 baudos) ir 8 atk. kam. Mantas Kadzevičius prie pergalės prisidėjo 15 taškų, Arvydas Gydra - 12.

VGTU gretose išsiskyrė 18 taškų pelnęs Tomas Galeckas ir 14 taškų (7 atk. kam.) surinkęs Karolis Alekna.

Vilniečiai geriau kovojo dėl atšokusių kamuolių (49:39), tačiau VGTU žlugdė prastas pataikymas iš vidutinio nuotolio. Iš 49 VGTU mestų dvitaškių tikslą pasiekė tik 12 metimų (24 proc.).

Taip atakuojant negalima tikėtis pergalės. Iš kai kurių priekinės linijos žaidėjų pasigedau agresyvumo. Mūsų komanda, palyginti su praėjusiais metais, gerokai pasikeitusi. Mums dar reikia susižaisti. Stengsimės reabilituotis, tikiuosi, kad su kiekvienomis rungtynėmis žaidimas po truputį gerės“, - kalbėjo VGTU treneris Gintaras Šerkšnas.

ŠU strategas Rolandas Vaičiūnas šįkart vertėsi be kojos traumas patyrusių Šarūno Kulevičiaus ir Roko Giedraičio, taip pat be „Šiaulių“ ekipos krepšininkų: Juliaus Juciko, Modesto Kumpio ir Igno Ramašausko.

„Galima sakyti, nebuvo mūsų starto penketo, tačiau ir antros sudėties žaidėjai puikiai susitvarkė su užduotimis. Svarbiausia, kad pirmas blynas neprisvilo“, - iškart po rungtynių kalbėjo ŠU treneris.

Po nervų karo – VU ekipos pergalė

Daugiausiai emocijų kėlė Vilniuje vykusi akistata tarp Vilniaus universiteto (VU) ir Kauno technologijos universiteto (KTU) ekipų. Pergalę paskutinėmis sekundėmis rezultatu 90:89 (26:24, 20:23, 26:25, 18:17) išplėšė vilniečiai.

Visas rungtynes virė nervų karas, tačiau pačioje rungtynių pabaigoje šaltakraujiškiau sužaidė ir pergalę šventė namuose rungtyniavę VU krepšininkai.

Rungtynių pabaigoje du tritaškius „smeigė“, o paskutinėmis sekundėmis ir pergalingus taškus iš po krepšio pelnė VU atstovas Laurynas Jacevičius. Jis iš viso pelnė 28 taškus. Tautvydas Pipiras prie pergalės pridėjo 21, Karolis Razukas – 15, Domantas Pipiras – 13 taškų.

KTU gretose 26 taškus pelnė Renaldas Simanavičius, 15 – Nerijus Barauskas, po 11 – Mindaugas Jakštas ir Gintautas Kybartas.

VU nuolat gelbėjo tai, kad jie geriau kovojo po krepšiais dėl atšokusių kamuolių (43:35).

„Vyko tikra drama. Kaip sakoma: tokios varžybos trenerius gali nuvaryti į kapus, o žiūrovams – tikra šventė. Liejosi džiaugsmo emocijos. Tokias rungtynes laimėti namuose – dvigubas malonumas“, - iškart po dvikovos neslėpdamas džiaugsmo sakė VU treneris Rimantas Kaminskas.

Anot jo, komandos vaikinai atidavė visas jėgas.

Karolis Brusokas ir Tautvydas Pipiras į rungtynes atvyko net sirguliuodami, vertėmės be Arno Butkevičiaus, Deniso Krestinino ir Jokūbo Gintvainio. Nepaisant to, kovėmės iš paskutiniųjų. Noras nugalėti buvo didžiulis. Mes šiemet labai norime patekti į finalo ketvertą, tad turime stengtis nuo pat čempionato pradžios, namuose turime žūtbūt iškovoti pergales. Kito kelio nėra“, - optimistiškai nusiteikęs kalbėjo R. Kaminskas.

Čempionato sistema

Šiemet LSKL čempionatas bus šiek tiek kitoks - įvairesnis, nei ankstesniais metais.

LSKL I vaikinų grupės čempionate šiemet, kaip ir pernai, varžosi devynios ekipos: Mykolo Romerio universitetas (MRU), Lietuvos sporto universitetas (LSU), ), Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Šiaulių universitetas (ŠU), Vilniaus universitetas (VU), Kauno technologijos universitetas (KTU), Vilniaus Gedimino technikos (VGTU), Klaipėdos universitetas (KU) ir Lietuvos edukologijos universitetas (LEU).

Kiek vėliau - spalio 16 dieną čempionatą pradės ir II vaikinų grupės komandos, teritoriniu principu susiskirsčiusios į Kauno ir Vilniaus pogrupius. Čia varžysis 10 ekipų: 6 Kaune (Vytauto Didžiojo universiteto antroji komanda (VDU-2), Kauno kolegija (KK), Lietuvos sporto universiteto antroji komanda (LSU-2), Kauno technologijos universiteto antroji komanda (KTU-2), Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) ir Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) bei 4 Vilniuje (Vilniaus kolegijos (VK), Lietuvos edukologijos universiteto antroji ekipa (LEU-2), Marijampolės kolegijos (MK), ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas (ISM-V).

Pernai II vaikinų grupės varžybose dalyvavę Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos (TTVAM) studentai 2013-2014 metų sezone nesivaržys, jie nusprendė metams suspenduoti savo narystę LSKL.

Merginų grupės čempionate, kurio pradžia - spalio 14 dieną, planuoja dalyvauti tos pačios 6 komandos kaip ir pernai: VDU, LSU, MRU, KU, VU, ir KTU.

Varžybų sistema išliks ta pati kaip ir pernai: komandos varžysis 2 ratų sistema, o į atkrintamąsias varžybas pateks po keturias stipriausias ekipas.

Lygos posėdyje nuspręsta įnešti naujovių: visose grupėse vienoje ekipoje gali dalyvauti po du moksleivius. Be to, dailiosios lyties atstovių pogrupio ekipoms, siekiant jas plėsti, leista papildyti komandas 2 žaidėjomis iš kolegijų ar kitų aukštųjų mokyklų (moksleivių ar kolegijų studenčių neturi būti daugiau nei dvi).

Taip pat nuspręsta visuose grupėse leisti rungtyniauti visų Lietuvoje esančių lygų žaidėjams, taip pat į Lietuvą atvykusiems studijuoti užsienio šalių piliečiams ar pagal mainų programas mūsų šalyje studijuojantiems užsienio šalių studentams, jei to daryti nedraudžia krepšinio federacijos.

Nuspręsta, nebesielgti kaip pernai ir nebenukelti čempionato finalinių varžybų. Visi posėdžio dalyviai vieningai pritarė, jog čempionatas turi baigtis iki balandžio 7 dienos.

„Reguliaraus sezono nugalėtojas įgis teisę pusfinalio rungtynes žaisti namuose, o visų grupių finalinės varžybos bus organizuojamos vienoje aikštėje. Taip siekiama visų pogrupių glaudesnio bendradarbiavimo ir iškilmingos finalinės šventės“, - kalbėjo LSKL prezidentas Rimantas Cibauskas.