Apie Toronte įvykusį incidentą, kai Toronto „Raptors“ žaidėjas Jonas Valančiūnas įkliuvo prie vairo neblaivus ir apie tai, kokį pavyzdį garsūs sportininkai rodo mūsų jaunimui, – žurnalistės Agnės Sakamarakaitės pokalbis su Vilniaus krepšinio mokyklos treneriu Šarūnu Sakalausku, krepšinio ekspertu, buvusiu krepšininku Linu Kvedaravičiumi ir lenktynininku Benediktu Vanagu.

– Pone Sakalauskai, Jonas Valančiūnas yra buvęs Jūsų vadovaujamos krepšinio mokyklos auklėtinis. Panašu, kad ne tokio elgesio tikėjotės iš savo auklėtinio?

– Vadinasi, blogai auklėjom. Reikėtų iš naujo auklėti. Mums iš tiesų labai gaila, kad taip įvyko. Tačiau sporto mokykla nėra vienintelė įstaiga, auklėjanti jauną žmogų. Labai daug lemia tėvai, aplinka, mokykla.

– Ar Jūs su savo auklėtiniais kalbate apie alkoholio vartojimą, sportininko įvaizdį?

– Žinoma, tėvai labai norėtų, kad jų vaiko treneris viską padarytų: kad vaikas su gera mergaite draugautų, pas stomatologą nueitų, pagundoms nepasiduotų... Dalis trenerių turi auklėtojo pašaukimą, jie padeda tėvams. Deja, daliai trenerių rūpi tik sporto rezultatai ir šis niuansas nėra akcentuojamas sporto mokyklose – kas vis dėl to svarbiau: auklėjimas ar treniravimas. Mano nuomone, sporto mokyklų treneriai turi būti auklėtojai.

– Pone Kvedaravičiau, kaip Jūs vertinate įvykusi incidentą su Jonu Valančiūnu ypač po to, kai jis vienoje socialinių reklamų pasisako prieš nepilnamečių girtavimą, kalba, kad jis pats nesunkiai atsisako alkoholio?

– Matyt, Jonas pamiršo, ką sakęs. Akivaizdu, kad jo žodžiai skiriasi nuo veiksmų. Be abejonės, šis inicidentas Valančiūnui padarė didžiulės žalos. Džiugu tik tai, kad jis labai greitai sureagavo, suprato savo klaidą ir viešai atsiprašė. Belieka tikėtis, kad tai bus paskutinė jo klaida, susijusi su alkoholiu. NBA tokių klaidų paprastai neatleidžia. Tikėtinos sankcijos iš klubo pusės, gali būti ir iš NBA. Jonas gali nukentėti ir finansiškai, nes NBA yra susijusi su reklaminiais dalykais. Koks reklamos davėjas dabar norės naudoti tokį įvaizdžio faktorių? Jonas Valančiūnas padarė sau meškos paslaugą ir paslydo ne toje vietoje, kur galėjo paslysti. Jis žinojo ir klubo, ir NBA taisykles, kad alkoholis čia nėra toleruojamas.

– Pone Vanagai, ką Jūs apie tai manote? Kokią žinią garsus krepšininkas siunčia paaugliams?

– Jonui Valančiūnui tai bus labai gera pamoka. Gaila, kad taip atsitiko, nes garsūs žmonės, žinomi sportininkai yra autoritetas jaunimui. Jie negali to pamiršti, nes į juos lygiuojamasi. Panašu, kad Jonas iki šiol nebuvo to supratęs. Jeigu jis būtų žinojęs pasekmes, greičiausiai nebūtų sėdęs prie vairo išgėręs. Matyt, jis galvojo, kad nuo jo atšoka visos kulkos. Dabar gaus labai brangią pamoką. Tikėkimės, kad jis daugiau taip nesielgs, tačiau jo reputacija jau stipriai nukentėjo.

– Pone Sakalauskai, neblaivus prisidirbo ne tik Jonas Valančiūnas. Galima paminėti ir Simą Jasaitį, Liną Kleizą, Kšyštofą Lavrinovičių, jau nekalbant apie Gintarą Einikį. Kodėl krepšinyje alkoholis eina šalia?

– Reikėtų kalbėti ne tik apie krepšininkus, bet apie visus sportininkus. Tie žmonės yra gerai matomi, fiksuojamos ne tik jų pergalės, bet ir nuodėmės. Šiame kontekste turime suprasti, koks svarbus yra jauno žmogaus auklėjimas. Galbūt šeimai yra per sunku gerai išauklėti vaiką. Valstybė privalo prie to prisidėti. Turi būti aiški valstybės politika, koncepcija, turi būti apie tai kalbama su pačiais sportininkais, politikais, mokyklų vadovais, mokytojais.

– Pone Vanagai, sportas ir alkoholis – ar tai suderinami dalykai? Kalbu ne tik apie apsvaigusius sportininkus, bet ir apie tai, kad alkoholio bendrovės remia sporto renginius, žiūrovai jų metu vartoja svaigalus. Pati esu dalyvavusi ne viename automobilių ralyje ir mačiau, kaip apsvaigę žiūrovai šlitinėja ir kelia grėsmę tiek sau, tiek sportininkams. Kodėl alkoholis ir sportas susiję?

– Pats alkoholis gal ir nėra pati didžiausia blogybė, tačiau blogybė ta, kad išgėręs žmogus dažnai elgiasi neadekvačiai, aš asmeniškai nesu matęs nė vieno išgėrusio ir išmintingai besielgiančio žmogaus. Pats labai mažai vartoju svaigalų, tačiau iš šono žiūrint, turime kažką daryti, kad alkoholio vartojimas mažėtų. Kalbant apie Jono Valančiūno atvejį, kiekvienas sportininkas turėtų susimąstyti ir galvoti apie savo reputacija bendrąja prasme, nes žymūs žmonės visuomenei įdomūs ne tik savo pasiekimais, labai domimasi ir jų asmeniniu gyvenimu. Todėl, būdami autoritetais, jie turėtų suvokti, kad jų klaidos nebus taip lengvai atleistos, kaip gali būti atleistos paprastam piliečiui.

– Pone Kvedaravičiui, ar incidentas su Jonu Valančiūnu gali pakenkti ir Lietuvos įvaizdžiui, nes užsienio komentatoriai jau rašo: „Lietuvoje vairavimas išgėrus yra laikomas tiesiog vairavimu“. „Lietuva dėl alkoholio ir vairavimo problemų garsėja pavojingiausiais keliais Europoje. Gaila, kad jis šių įpročių nepaliko savo šalyje“. Ką apie tai manote?

– Skaudu skaityti tokius komentarus apie savo šalį, ypač po tokio krepšinio žvaigždės nevykusio poelgio. Reikėtų visiems Lietuvą atstovaujantiems sportininkams suprasti, kad jie yra stebimi, į jų poelgius reaguojama žymiai aštriau. Jonas dar jaunas, jam 22 metai sukaks po mėnesio. Matyt, jis dar ne viską iki galo suprato.

– Užsiminėte apie amžių. Kaip jaunam žmogui gali susukti galvą garbė, šlovė, pinigai?

– Su amžiumi ir proto daugiau. Jonas dar ne visiškai suprato, kur jis yra ir kokį vaidmenį atlieka sporte. Tiek straipsnių, komentarų greičiausiai nerasime nė apie vieną sportininką, jo įtaka tiek jaunimui, tiek visai sporto visuomenei yra didžiulė. Šis įvykis Lietuvai iš tiesų gali atsiliepti ir įvaizdžio prasme. Kiekvienas sportininkas turėtų įsikalti į galvą, kad jis atsakingas ne tik už savo karjerą, bet ir už savo šalį, kurią atstovauja. O Jonas yra vienas pagrindinių žaidėjų, atstovaujančių Lietuvą užsienyje. Jonui bus gera pamoka, tačiau Lietuvos krepšiniui tai yra blogas reiškinys.

– Pone Sakalauskai, Jonas Valančiūnas yra Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės narys. Ar neblaivūs sportininkai, patekę į tokias situacijas, gali atstovauti Lietuvai?

– Jeigu mes už šį poelgį nubausime Valančiūną ir nekviesime jo į rinktinę, rinktinė susilpnės. Mes tiesiog neturime pasirinkimo. Esame maža tauta, neturime daug talentų visose srityse. Taip, jeigu Jono Valančiūno nepakviestų į rinktinę, moraliai būtų teisinga. Tačiau rinktinė kokybiškai nukentėtų.

– Pone Vanagai, ką Jūs manote?

– Pasaulyje yra buvę nemažai atvejų, kai šalių rinktinės nepriėmė gerų žaidėjų – futbolininkų, krepšininkų dėl panašių nusižengimų. Jonas Valančiūnas šiuo metu yra bene geriausias krepšininkas Lietuvoje, todėl nemanau, kad jo bus atsisakyta. Gerai, kad mes diskutuojame apie tai. Galbūt daugelis garsių žmonių pagaliau susimąstys apie tai. Manau, kad Jonui dabar tikrai nesaldu, jis sulauks ir sankcijų, ir jo sutartyje greičiausiai bus įrašyti punktai dėl alkoholio vartojimo.

– Pone Kvedaravičiau, ne vienam krepšininkui nederami poelgiai buvo atleisti. Kaip bus su Jonu Valančiūnu?

– Manau, Jonas atstovaus rinktinei. Tačiau tai, kaip minėjau, bus jam gera pamoka bei paskata kitiems jauniems sportininkams taip nesielgti, nes jauniems krepšininkams Jonas yra pavyzdys, ko galima siekti ir pasiekti savo darbu, įgūdžiais. Ir šiandien kalbėjau su jaunais krepšininkais, jie sako: na ką jis padarė, kvailys. Tačiau taip sakydami jie greičiausiai pagalvojo ir apie save, kad taip elgtis negalima. Tą pamoką mes visi turime išmokti, kalbu ne tik apie sportininkus.

– Pone Sakalauskai, įdomios yra ir Jono Valančiūno sulaikymo aplinkybės. Teigiama, kad jis važiavo pro užkandinę, jos darbuotojai pastebėjo, kad automobilyje atviroje taroje yra vartojamas alkoholis ir paskambino pareigūnams. Ar tai įmanoma Lietuvoje? Jei mūsų žmonės būtų pilietiškesni, galbūt išvengtume daugybės skaudžių nelaimių?

– Sutinku. Ir tai parodo, kokie skirtumai yra tarp Lietuvos ir Kanados visuomenės. Vis dėlto Lietuvos visuomenės sąmoningumas didėja. Prisiminkime – neseniai buvo atleistas aukštas policijos pareigūnas, jį neblaivų prie vairo sučiupo eilinis policininkas. Prieš 10–15 metų mes negalėjome net įsivaizduoti, kad taip galėtų atsitikti.