Beje, Š. Marčiulionio kandidatūra į NBA Šlovės muziejų jau buvo iškelta prieš dvejus metus, tačiau tada, 2010 metais, jis į galutinį nominantų būrį nepateko.

Aš labai sujaudintas, kad NBA ir FIBA vertina mano indėlį į pasaulio krepšinį. Patekti tarp kandidatų į Šlovės muziejų - didelis pasiekimas. Būti vienu pimųjų europiečių NBA lygoje buvo sunku dėl kitokio žaidimo stiliaus. Buvau silpnesnis gynyboje. Skyrėsi ir pats žaidimas… Tačiau jaučiau didžiulę atsakomybę“, - oficialiai „Warriors“ svetainei kalbėjo Š. Marčiulionis.

Ne tik įspūdingai žaidė, bet ir gelbėjo amerikiečių gyvybes

Iš viso NBA lygoje Š. Marčiulionis praleido 8-erius metus ir keturis kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Lietuvis iš viso uždirbo 12,937 mln. JAV dolerių, o jo atskirų statistikos kategorijų rekordai NBA yra: 35 taškai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir 6 perimti kamuoliai per dvikovą.

Bene įsimintiniausias Š. Marčiulioniui buvo 1991 metų susitikimas tarp „Golden State Warriors“ ir Sakramento „Kings“ ekipų. Jame mūsiškis buvo visai netoli trigubo dublio - pelnė 32 taškus, atkovojo 9 kamuolius ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Maža to, jis padėjo „Warriors“ panaikinti net 19 taškų deficitą, išplėšė pratęsimą ir jame atvedė savo komandą į pergalę rezultatu 124:116.

Apskritai per savo karjerą už Atlanto Š. Marčiulionis 30 taškų ribą pasiekė šešis kartus. Dar tris sykius jis įmetė po 29 taškus. Kaip atsarginiam žaidėjui ir krepšinio pionieriui iš Europos - tai daugiau nei įspūdingi skaičiai.

Nepaisant kalbos barjero (pradžioje „Warriors“ treneris Donas Nelsonas net specialiai pasamdė vertėją lietuviui), Š. Marčiulionis buvo itin atsidavęs ne tik savo klubams, kurių garbę jam teko ginti, bet ir miestų bendruomenėms. Po 1989 metais Kaliforniją netikėtai sukrėtusio 7,1 balų stiprumo žemės drebėjimo, per kurį žuvo 63 žmonės ir daugiau nei 3700 buvo sužeista, jis pasisiūlė būti savanoriu ir padėjo iš po sugriuvusios „Cypress“/„Interstate 880“ viaduko sekcijos ištraukti prispaustuosius bei suteikti jiems pirmąją pagalbą.

„Kažkas turėjo to imtis. Taip, žinojau, kad galiu ir pats nukentėti, bet svarbiausias dalykas buvo padėti nukentėjusiems žmonėms“, - tada sakė Š. Marčiulionis, kuris į pavojingą misiją Oklendo mieste leidosi su „Warriors“ treniruočių apranga.

„Jis mane tikrai nustebino. Juk jis - svetimšalis, atvykęs čia tik prieš kelis mėnesius. Tačiau toje situacijoje jis buvo taip pasiryžęs padėti, kad supratau, jog jo labai gera širdis. Įdomu, kiek mūsų tokiomis aplinkybėmis elgtųsi taip pat ir padėtų kito šaliai“, - didvyrišku lietuvio poelgiu stebėjosi Donnas Nelsonas.

Prieš Šarą gintis nenorėjo net M.Jordanas

„Š. Marčiulionis akivaizdžiai yra geriausias pasaulio žaidėjas už JAV ribų ir jis pasirengęs žaisti NBA lygoje labiau nei kas kitas“, - 1989 metais drąsiai teigė „Warriors“ treneris Donas Nelsonas.

Lietuvis, kuris NBA naujokų biržoje buvo pašauktas 127 numeriu (šeštame rate), stengėsi nenuvilti stratego lūkesčių ir jau pirmose oficialiose savo rungtynėse su Fynikso „Suns“ ekipa per 24 min. pelnė 19 taškų. Kitus penkis mačus jis irgi baigė savo sąskaitoje turėdamas bent 10 taškų, o jau netrukus, per dvikovą su Orlando „Magic“ krepšininkais, jis pirmą kartą pasiekė ir 30 taškų zoną - įmetė 33 taškus (10/13 dvitaškiai, 1/1 tritaškiai, 10/11 baudos) ir atvedė „Warriors“ į pergalę 138:127.

Kovotojas iki kaulų smegenų, puikiai fiziškai sudėtas, itin veržlus ir agresyvus puolime Š. Marčiulionis greitai tapo tikru varžovų galvos skausmu. Gintis prieš lietuvį netroško net abi ryškiausios to meto Čikagos „Bulls“ žvaigždės - Scottie Pippenas ir Michaelas Jordanas.

„Niekas nenorėdavo prieš jį gintis, nes stabdydami jį dažnai nukentėdavo. Prisimenu vienas rungtynes: žaidėme su „Bulls“ klubu ir kažkas metė baudas, o S. Pippenas ir M. Jordanas tuo metu diskutavo, kuris iš jų dengs Šarūną. Maiklas iškart pareiškė: „Ne, aš to tikrai nedarysiu“, - pasakojo buvęs Šaro bendraklubis Chrisas Mullinas, kuris į NBA Šlovės muziejų buvo įtrauktas kartu su A. Saboniu 2011 metais.

Sėkmingiausias Š. Marčiulioniui buvo trečiasis, 1991-1992 metų, sezonas, kurio metu jis per mačą vidutiniškai pelnydavo net po 18,9 taško, atlikdavo po 3,4 rezultatyvių perdavimų ir perimdavo po 1,6 kamuolio. Ir visa tai nepaisant to, kad lietuvis 67-erias iš 72-ejų rungtynių pradėjo nuo atsarginių žaidėjų suolo. Tų metų geriausio šešto žaidėjo rinkimuose mūsiškis nusileido tik Detlefui Schrempfui (17,3 tšk. ir 9.6 atk. kam.) ir užėmė antrą vietą.

Dėl kojos traumos nežaidęs beveik pusantrų metų, 1994 metais Š. Marčiulionis persikėlė į Sietlo „Supersonics“ klubą, kuriame išbuvo tik sezoną. Paskui po vienerius metus jis dar žaidė Sakramento „Kings“ ir Denverio „Nuggets“ komandose.

Ypač svarus Š. Marčiulionio indėlis į Lietuvos krepšinį - 1992 metais Barselonos olimpiadoje ir bei 1996 metais Atlantoje jis buvo vienas pagrindinių rinktinės vedlių į bronzos medalius, o 1995 metais su lietuviais iškovojo Europos čempionato sidabrą ir gavo naudingiausio pirmenybių žaidėjo prizą.

Tarp kandidatų - V.Divacas, R.Milleris ir D.Nelsonas

2012 metų NBA Šlovės muziejaus nominantai paaiškės per vasario 24-26 dienomis Orlande vyksiantį NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalį.

Į išplėstinį pretendentų sąrašą pateko ir serbas Vlade Divacas bei tritaškių mašina Reggie Milleris. Taip pat - Markas Jacksonas, Timas Hardaway, Mitchas Richmondas, Jerry Krause‘as, Ralphas Sampsonas, Donas Nelsonas, Maurice‘as Cheeksas, Rickas Pitino, Paulas Silasas, Rudy Tomjanovičius, Paulas Westphalas, Jamaalas Wilkesas ir kiti.

Primename, kad į nuo 1959 metų renkamą NBA Šlovės muziejų jau pateko 313 žaidėjų, trenerių, teisėjų, komandų ir kitų svariausiai prie krepšinio vystymosi prisidėjusių asmenų.

Į šią garbingą kompaniją, kurią puošia tokios pavardės kaip Kareemas Abdul-Jabbaras, Wiltas Chamberlainas, Magicas Johnsonas ir Michaelas Jordanas, priimami tik itin krepšiniui nusipelnę žmonės, kurie savo profesionalią karjerą baigė ne mažiau nei prieš 5-erius metus.

2011 metų nominantai: Teresa Edwards, Tara Vanderveer, Reese Tatum, Artisas Gilmore‘as, Tomas Sandersas, Herbas Magee, Texas Winteris, Arvydas Sabonis, Denisas Rodmanas ir Chrisas Mullinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją