„Šiaulių“ komandos iškritimas būtų didžiulė netektis LKL lygai. Per visą istoriją šiauliečiai lygoje rikiuojasi trečioje vietoje pagal užimtas vietas. Tačiau neskubėkime, dar yra rungtynių ir laiko“, – Krepšinis.lt teigė LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

Iki LKL reguliariojo sezono pabaigos „Šiauliai“ (3/21) dar žais 12 rungtynių. Komandą nuo Kėdainių „Nevėžio“ (5/19) skiria 2 pergalės, o nuo Alytaus „Dzūkijos“ (6/18) – 3 pergalės.

Nuo ilgamečių LKL prizininkų šį sezoną nusisuko ne tik sportinė, bet ir finansinė sėkmė – klubas turi skolų, kurioms padengti buvęs vadovas Adomas Klimavičius netgi ketino parduoti LKL licenciją. Galimas pirkėjas, su kuriuo buvo susėsta prie derybų stalo – Jonavos sporto klubas.

Viskas atrodytų gražu, tačiau čia didžiausias kuriozas – naują areną ką tik atidarę jonaviečiai Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) liko paskutinėje 14-oje vietoje ir pagal sportinį principą turi kristi į žemesnę Regionų krepšinio lygą (RKL).

Pasirodo, Jonavos sporto klubas turi tris galimus ateities scenarijus. Kurį iš jų pasirinks, paaiškės po pusantro mėnesio.

„Kol kas laukiame, kaip pasibaigs RKL, NKL, LKL sezonai, kaip bus išspręstas „Šiaulių“ klausimas. Jonava pasistatė areną, miestas suinteresuotas, kad komanda žaistų kuo aukštesniame lygyje“, – Krepšinis.lt komentavo Jonavos sporto klubo prezidentas Vaidas Vaškevičius.

Anot jo, realiausia, kad jonaviečiai žais RKL arba NKL lygose, tačiau neatmetamas ir LKL variantas: „Viskas yra įmanoma. Reikėtų padirbėti, bet biudžetą LKL lygai galima būtų surinkti. Tačiau mes lygai taip pat turime būti įdomūs, perspektyvoje ji turi matyti mūsų miestą ir komandą.“

Jonavos sporto klubo įstojimas į LKL ne sportiniu principu nebūtų paprastas. Kaip aiškino R. Brazauskas, „Šiauliai“ negalėtų parduoti savo LKL licencijos, jei liktų paskutiniai ir iškristų į NKL lygą – tą teisę turėtų tik likusios devynios LKL komandos.

„Jei bus kaip pernai – NKL lygos nugalėtoja (praėjusį sezoną – Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ – Krepšinis.lt) neatėjo į LKL, tuomet dešimta LKL komanda liktų mūsų lygoje. Jei atsirastų Jonavos ar kitas klubas, norintis ateiti komerciniu principu į esančią laisvą vietą, tuomet LKL valdyba spręstų, ar palikti dešimtą vietą užėmusią ekipą, ar priimti naują komerciniu būdu“, – kalbėjo LKL generalinis direktorius.

Ar LKL negalvoja apie lygos dalyvių plėtrą? „Jei padidinsime komandų skaičių – susilpninsime lygą. 3-4 metus nematome galimybių LKL plėtrai Lietuvoje. Kol kas optimaliausias dalyvių skaičius yra 10“, – teigė LKL prezidentas R. Milašius.

Vieta LKL komerciniu būdu kainuotų 300 tūkst. eurų ir panašu, kad šis kelias būtų tiesiausias jonaviečiams į aukščiausią šalies krepšinio lygą.

Jonavos arena atveria duris

Naujasis „Šiaulių“ klubo direktorius Mindaugas Žukauskas griežtai neigia LKL licencijos pardavimo galimybę, o NKL čempionų titulą ginančios šios lygos lyderės Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ prezidentas Klemencas Agentas apie pakilimą į LKL po šio sezono dar negalvoja.

„Apie jokius licencijų pardavimus nėra nė kalbų. Nežinau, iš kur čia ištraukta. Ieškome rėmėjų, kalbamės su miestu. Atsirado nauji žmonės, kurie padeda su vizija kitam sezonui. Niekam savo vietos neužleisime ir, grąžinę skolas, stengsimės kitą sezoną kovoti LKL“, – Krepšinis.lt sakė M. Žukauskas.

Anot jo, pirmiausiai vietą LKL šiauliečiai sieks išsaugoti sportiniu principu – per likusias LKL rungtynes atsispirti nuo turnyro lentelės dugno ir pakilti aukščiau. „Skolos nėra didelės, jas mėginsime padengti“, – teigė „Šiaulių“ direktorius.

Tuo metu Marijampolės klubo „Sūduva-Mantinga“ prezidentas K. Agentas teigė, kad LKL scenarijaus šių metų planuose nėra.

„Neturėsime dar pasistatę arenos, o pagal LKL reikalavimus dabartinė mūsų namų aikštė neatitinka reikalavimų, – aiškino jis. – Marijampolėje areną statyti pradės vėlyvą pavasarį ir per metus ji turėtų būti paruošta.“

K. Agentas tvirtino, kad dar metus pažaidusi NKL ir, galbūt, vėl tapusi NKL čempione, komanda būtų visapusiškai pasirengusi grumtis LKL lygoje.

„Komanda bus subrendusi, trenerių štabas ir žaidėjų kolektyvas – „susicementavęs“. Mes turime pasiruošti ir garbingai ginti Suvalkijos kraštą aukščiausioje lygoje“, – ambicijas į ateitį brėžė Marijampolės ekipos prezidentas.

Jei bus kaip pernai – NKL lygos nugalėtoja neatėjo į LKL, tuomet dešimta LKL komanda liktų mūsų lygoje. Jei atsirastų Jonavos ar kitas klubas, norintis ateiti komerciniu principu į esančią laisvą vietą, tuomet LKL valdyba spręstų, ar palikti dešimtą vietą užėmusią ekipą, ar priimti naują komerciniu būdu.
Romualdas Brazauskas

300 tūkst. eurų suma Jonavos sporto klubo prezidento negąsdina: „Laimėti NKL lygą reikia panašių pinigų. Tačiau yra ir kita pusė. Kas iš to, jei susimokėjęs 300 tūkst. eurų po sezono iškrenti. Reikia pasirinkti tą naštą, kurią paneštume. Kam būti pajuokos objektu?“

Įdomu, kad net pusė dabartinių LKL komandų vietą aukščiausioje Lietuvos krepšinio lygoje nusipirko. Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Alytaus „Dzūkija“ perpirko licencijas iš kitų klubų, o „Šiauliai“ (dar 1994 metais – Krepšinis.lt), Utenos „Juventus“ ir Kėdainių „Nevėžis“ LKL nariais tapo komerciniu būdu.

Jei visgi Jonavos sporto klubas nuspręstų nekelti kojos į LKL, jo lauktų nežinia dėl RKL ir NKL lygų. Pasirodo, į RKL lygą iškristi jonaviečiams gal ir nebus lemta. Prie tokio scenarijaus labiausiai gali prisidėti NKL valdyba.

„Jei RKL čempionė neturės salės, atitinkančios NKL reikalavimų, ji negalės pakilti, – Krepšinis.lt komentavo NKL vykdantysis direktorius Giedrius Grybauskas. – Licencijų gali nesulaukti dar dvi komandos, kurioms leidome šį sezoną žaisti išimties tvarka. Tai KTU ir „Telšiai“.

Pasak jo, KTU ekipa yra pasižadėjusi per sezoną įrengti naujus dušus ir pagerinti salės apšvietimą, o „Telšiai“ – įsirengti salę. Šiuo metu telšiškiai neturi namų arenos ir rungtyniauja Mažeikiuose.

„Tad turėsime 12 arba 13 komandų. Jonavos sporto klubas tikrai turi gerus šansus likti NKL. Turint galvoje per 2 tūkst. žiūrovų talpinančią areną, Jonava, lyginant su kitais miestais, turės didesnį svorį“, – sakė G. Grybauskas.

Jonavos arena atveria duris

Jei visgi jonaviečiai iškristų į RKL lygą, čia jų laukia dar vienas kol kas Lietuvos krepšinio federacijos nereglamentuotas atvejis.

„RKL žaidžia Jonavos sporto klubo dubleriai. Tad to paties klubo čia bus jau dvi komandos. Tai pažeidžia sportinę etiką. Kartu su LKF turime tai sutvarkyti. NKL siūlymas yra toks: jei komanda krenta, tai savo dublerių komandą stumia į dar žemesnę lygą – šiuo atveju į RKL B divizioną“, – kalbėjo NKL vykdantysis direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)