Gynėjas 2016-aisiais jau buvo paskelbęs apie karjeros pabaigą, tačiau 2017 m. visus nustebino pranešęs apie naują sutartį iki sezono pabaigos.

Po paskutinių oficialių rungtynių, kurios vyko 2017-ųjų gegužės viduryje, R. Kaukėnas dar neskuba antrąkart batelių kabinti ant vinies.

Visus šiuos metus sportinę formą palaikęs 41-erių krepšininkas iki kovo mėnesio laukė pasiūlymų ir jų turėjo ne vieną, bet sprendimo priimti neskubėjo. Reikėjo atsižvelgti ir į šeimos nuomonę: tris dukras auginantis tėtis nenorėjo ilgų išsiskyrimų su šeima.

Šiuo metu Lietuvoje viešintis R. Kaukėnas ketvirtadienį pristatė savo vardo gatvės krepšinio turnyrą, vyksiantį prieš pat trečiąsias „Betsafe-LKL“ pusfinalio rungtynes tarp „Lietuvos ryto“ ir Klaipėdos „Neptūno“. Beje, dalis už parduotus bilietus surinktų lėšų bus skirta Rimanto Kaukėno paramos fondui.

Trijulių krepšinio turnyre, kuris vyks šalia „Siemens“ arenos, R. Kaukėnas nebus tik žiūrovas – buria savo komandą, kurioje turėtų būti ne viena krepšinio bendruomenei gerai žinoma pavardė. Kol kas Rimantas šypsosi ir būsimos sudėties neatskleidžia.

„Šis turnyras suvienys kelis dalykus: krepšinį, gerą laisvalaikį ir pagalbą sunkiai sergantiems vaikams.

Tai ne pirmas mūsų projektas, džiaugiuosi, kad prie jo prisideda daug geros valios žmonių, organizacijų, kurių gretose – Lietuvos krepšinio federacija, BC „Lietuvos rytas“, Sostinės krepšinio mokykla, ilgamečiai mūsų rėmėjai“, – kalbėjo R. Kaukėnas.

Pristatydamas būsimą „3x3“ krepšinio turnyrą, buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės gynėjas pasidalino mintimis apie artėjančias LKL pusfinalių kovas, „Žalgirio“ fenomeną Eurolygoje bei galimus buvusio rinktinės bendražygio Šarūno Jasikevičiaus rebusus.

– Jūsų vardo trijulių gatvės krepšinio turnyras vyks prieš trečiąsias LKL pusfinalio rungtynes tarp „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“. Jūsų nuomone, ar LKL pusfinalio porose galime tikėtis staigmenų?

– Reikia pripažinti, kad LKL lygis per pastaruosius kelerius metus yra stipriai išaugęs. Negali žinoti, kaip seksis ekipoms pusfinalyje. Ryškus favoritas yra „Žalgiris“, į antrą vietą statyčiau „Lietuvos rytą“, nes komandos žaidimas lyginant su praėjusiais metais stipriai pagerėjęs, ypač antroje sezono pusėje.

Prognozuočiau klasikinį finalą – „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ mūšį. Tikiuosi intrigos LKL finale, gal nebus „sausas“ rezultatas. Žmonėms patiktų intriga.

– Tačiau „Lietuvos ryto“ kelyje finalo link – „Neptūno“ barjeras.

– Visko gali būti. Serija ilga, pasiekti tris pergales – yra ką veikti. Prognozavimas – nedėkingas dalykas, bet mano nuomone, „Lietuvos rytas“ serijoje turėtų palaužti „Neptūną“ ir finale susitikti su „Žalgiriu“.

– Užsiminėte apie „Žalgirį“, ar prieš gerą pusmetį būtumėte patikėjęs, kad Šarūno Jasikevičiaus vadovaujami žalgiriečiai prasibraus į Eurolygos finalo ketvertą ir ten iškovos trečią vietą, mažajame finale palauždami reguliariojo sezono nugalėtoją CSKA?

– Realiai taip. Aš visą laiką tikėjau, kad Lietuvos komandinis krepšinis gali daug ką nuveikti. Ypač pasitelkus Šarūno žinias, kovotojo charakterį, tas dėmesys smulkioms detalėms leido „Žalgiriui“ toli nuvažiuoti.

Visi matėme, „Žalgiris“ Eurolygos atkrintamosiose žaidė puikiai, nustebino visus. Kauno ekipa išlaikė stabilumą ir buvo verta finalo ketverto.

– Kokia būtų jūsų prognozė: ar „Žalgirio“ strategas Š. Jasikevičius liks Kaune, ar pakels sparnus ir prisijungs prie kurio nors elitinio Senojo žemyno klubo?

– Kiekvienas žmogus turi savo tikslus. Manau, tik jis pats geriausiai supranta, kur jam geriausia vieta tobulėti. „Žalgiris“ jam suteikė visas galimybes augti ir tobulėti, taip pat – didelę laisvę, o tai jaunam treneriui yra labai daug.

Kai esi suvaržytas, jauti tą diskomfortą. Manau, Šarūnas dirbdamas Kaune yra labai patenkintas, bet sunku nuspėti, kokie gali būti jo tolimesni žingsniai.

– Dinamiškame savo gyvenime krepšinis vis dar užima svarbią vietą ir turite pakankamai laiko sekti Lietuvos krepšinio aktualijas?

– Būtų keista, jei tiek metų žaidus staiga nustočiau domėtis krepšiniu (šypsosi).

– Gal atskleisite Jūsų komandos sudėtį labdaringame, jūsų organizuojamame trijulių krepšinio turnyre?

– Kol kas ne (šypsosi). Visi veteranai prisibijo ir aš pats truputį prisibijau grįžti. Pamenu laikus, kai Lietuvoje vyko pirmieji gatvės trijulių krepšinio turnyrai.

Dalyvavau pirmame Vilniaus gatvės krepšinio turnyre, tos emocijos tikrai labai geros. Norisi vėl gerai praleisti laiką su draugais, ne tik laimėti aikštėje. Tikiuosi, kaulai nesubyrės.

Esu dėkingas tiems, kurie jau užsiregistravo ar užsiregistruos, ar ateis palaikyti ekipos draugų. Manau, tai ne pirmas mūsų turnyras, stengsimės tobulėti ir padaryti gerą šventę.

Viliuosi, bus geras oras, vaikai ir visi susirinkę galės laimėti įspūdingų prizų. Šis turnyras vyks prieš pusfinalio rungtynes, tad bus tikrai didelė šventė Vilniuje.

– Tačiau pats oficialiai dar nepadėjote taško savo profesionalo karjeroje?

– Teisingai, kol kas oficialiai dar taškas nepadėtas, karjeros dar nebaigiau. Bet jau reiktų pradėti galvoti, į kurią pusę toliau pasukti savo gyvenimą.

Iš tikrųjų turėjau kelis pasiūlymus, tačiau jų atsisakiau. Esu tokiame amžiuje, kur ne tik svarbus krepšinis, bet šalia yra ir šeima, svarbu, kad ji būtų šalia. Kol kas nežinau ateities planų, esu labai neapsisprendęs šioje vietoje, labai noriu dar žaisti, bet to nenoriu daryti būdamas prastos formos, be to, nenoriu palikti šeimos.

– Pasiūlymų sulaukėte iš klubų, kuriems anksčiau atstovavote?

– Taip, siūlė prisijungti kelios komandos, kuriose anksčiau žaidžiau, ir du klubai, kuriems nesu atstovavęs.

Bet nusprendžiau geriau luktelti. Gali būti taip, kad lauksiu toliau iki pensijos (juokiasi).

– Paskutines oficialias rungtynes žaidėte 2017-ųjų gegužę, kiek laiko sportui skyrėte per pastaruosius metus?

– Iki kovo mėnesio stengiausi treniruotis intensyviai. Tik per paskutinius du mėnesius sulėtinau tempą. Jei dar žaisiu, reikės vasarą vėl pradėti ruoštis naujam sezonui, gerinti sportinę formą.

Realiai man jau 41-eri metai, reikia galvoti kaip ir kada geriau pakabinti tuos batelius ant vinies.

Tačiau apie konkretų terminą dar negalvojau. Jei kas nors pasiūlytų gerą, trumpalaikį pasiūlymą komandoje, kurioje galėčiau kažko išmokti, pasisemti patirties būnant šalia trenerių štabo, tikrai neatsisakyčiau. Bet kol kas tokio nėra.

– Nevilioja buvusio rinktinės draugo – Šarūno Jasikevičiaus kelias: pradėti nuo trenerio asistento pozicijos ir kilti karjeros laiptais?

– Gal ir vilioja, bet vėlgi – tai jau gyvenimas po krepšinio karjeros. Reikia dar čia „uždaryti duris“, reikia nustoti galvoti apie save kaip krepšininką ir pradėti kažką nauja. Vienas variantų – būti treneriu.

Beje, sulaukiau kvietimų prisijungti prie trenerių štabo, bet ne iš Lietuvos klubų.

Ką daryčiau sulaukęs pasiūlymo žaisti Lietuvoje? Norisi būti tokioje vietoje, kur gali siekti titulo. Toks buvo mano planas praėjusių metų rudenį, tačiau gyvenime ne visi planai virsta realybe.

***

Studijas JAV baigęs 192 cm ūgio gynėjas profesionalo karjerą pradėjo 2000 metais ir spėjo savo jėgas išbandyti Izraelio, Belgijos, Vokietijos ir Ispanijos čempionatuose, bet geriausi jo metai – praleisti Italijoje.

2005-2009 ir 2010-2012 metais Sienos „Montepaschi“ ekipoje žaidęs R. Kaukėnas penkis kartus tapo Italijos čempionu, o pastaruosius keturis sezonus džiugino Emilijos Redžo „Grissin Bon“ klubo aistruolius.

Gimtinėje krepšininkas žaidė vos du sezonus, o 2012-2013 metų sezone atstovavo Kauno „Žalgiriui“, su kuriuo iškovojo LKL čempionų žiedą. Po 2012 metų Londono olimpinių žaidynių karjerą Lietuvos rinktinėje užbaigęs gynėjas savo kraityje taip pat turi ir Europos čempionato bronzos medalį, laimėtą 2007 metais Ispanijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)