Kartu su juo į Lietuvą atkeliavo ir visiems gerai žinomas Larry O'Brieno trofėjus, kuris įteikiamas kiekvienų metų NBA čempionams. G. Paytonui šį trofėjų iškelti teko vieną kartą, kai 2006 metais tapo čempionu su Majamio „Heat“ komanda.

NBA legenda Lietuvoje vieši ne be reikalo – jis bus šeštadienį „Jeep“ arenoje vykstančio trijulių krepšinio turnyro, kuriame bus eksponuojamas ir prieš tai minėtas trofėjus, veidas.

Šio renginio proga įvyko ypatinga spaudos konferencija, kurios metu garsus amerikietis atsakė į klausimus, dovanų gavo megztas lietuviškas pirštines ir, kaip dovaną, paliko savo delno įspaudą krepšinio aikštelėse prie Baltojo tilto.

– Taigi, Gary, kaip Lietuva?

– Čia puiku, džiaugiuosi, kad atvykome čia su visa organizacija ir darome, tai ką darome. Tikslas vykti į skirtingas šalis ir pamatyti krepšinio populiarumą. Estijoje, Lietuvoje mus visi sutiko labai šiltai ir džiugu matyti, kokia puiki krepšinio kultūra čia yra susidariusi, dėl to tiek daug NBA žvaigždžių dabar ir kyla iš Europos.

– Kas pirmiausia ateina į galvą, kai pagalvojate apie Lietuvos krepšinį?

– Puikus krepšinis. Iš Lietuvos atvyksta puikūs žaidėjai į NBA, nuolatiniai stabilūs pasirodymai Olimpinėse žaidynėse, 2000-aisiais net mes, JAV, vos nenusileidome jūsų komandai, buvome priversto rimtai paplušėti.

Iš čia visada ateina nuostabus krepšinis, kadangi Lietuvoje tai pats populiariausias sportas ir čia į jį žiūrima labai rimtai. Jauni žaidėjai mokosi, dirba, o gerai išvystyta sistema leidžia jiems pasiekti tokių aukštumų kaip NBA.

Labai džiugu, kad tiek daug gerų žaidėjų užauga mažesnėse šalyse ir jie gali atvykti į mūsų lyga, pakelti konkurenciją, padėti mums tobulėti, o tarptautinėje arenoje su amerikiečiais ir pasigrumti.

– Jūs čia atvykote su NBA trofėjumi, kurį ir pačiam pavyko vienąkart laimėti. Ką reiškia tas čempiono titulas?

– Bet kas norėtų laimėti čempionatą, tapti čempionu. Dėl to mes ir žaidžiame. Niekas nepatenka į NBA ir nesvajoja apie titulus, visi nori tik vieno dalyko – laimėti. Tai didžiulė garbė, tu tada esi geriausias garsiausioje krepšinio scenoje. Gali pasijausti kaip pasaulio bamba: bučiuoti trofėjų, maudytis šampane – tai neįtikėtinas jausmas.

Finale buvau tris kartus, vienąkart iškėliau trofėjų, pajutau tą jausmą. Praėjusiais metais mano sūnus laimėjo ir buvo lygiai taip pat nuostabu.

– Ar žiūrėjote šios nakties NBA atkrintamųjų rungtynes tarp „Golden State Warriors“ ir Sakramento „Kings“? (GSW laimėjo 114:97 ir sušvelnino savo atsilikimą – 1-2). Kokios mintys?

– Kėliausi anksti, žiūrėjau. Šiek tiek jaudinausi, buvo įtemptos rungtynės – tai pirmyn, tai atgal. Džiugu, kad „Warriors“ padarė tai, ką turėjo, apgynė savo namų areną, o tai svarbiausia.

– Paminėjote rungtynes Sidnėjuje 2000-aisiais su Lietuvos rinktine. Ką prisimenate iš tų rungtynių?

– Tai buvo labai geros, įtemptos rungtynės. Jie su mumis kovojo iki pat galo, o mes turėjome galingai kautis, kad išneštume sveiką kailį. Laimėjome, finale nusinešėme su savimi auksą ir viskas buvo gerai.

Tos rungtynės buvo nuostabus kovingumo, konkurencijos pavyzdys ir mums tai patiko. 1996 metais Atlantoje su JAV rinktine prieš visus laimėdavome 50-ies taškų skirtumais ir staiga, iš niekur, 2000-aisiais vos nekritome pusfinalyje. Nors buvo sunku, tai buvo labai teigiamas dalykas, nes tada suvokėme, kad turime dirbti, nes ateityje nebebus taip lengva laimėti. Aš mėgstu konkuruoti, tad man buvo labai linksma.

– Ar galite išvardinti penkis geriausius Lietuvos krepšininkus?

– Ne, aš to nedarau. Neskirstau žaidėjų į vietas, aš jų nevertinu. Jie pateko į NBA, jie žaidžia krepšinį aukštame lygyje, todėl vertinu juos vienodai. Tai būtų tik mano nuomonė, o ji visų gali būti labai skirtinga. Visi profesionalūs krepšininkai yra labai talentingi, nenoriu nieko pažeminti ar nuvertinti, todėl nesudarinėju jų eilių.

Šarūnas Marčiulionis buvo jūsų komandos draugas „SuperSonics“ gretose ir yra gandų, kad būtent dėl jūsų jis norėjo žaisti Sietle. Ar tai tiesa?

– Esu kažką panašaus girdėjęs. Mūsų komandoje susidarė palanki situacija tokio tipo žaidėjui, jis norėjo žaisti su manimi. Du kieti gynėjai, kurie niekam neduos kelio link krepšio. Jis atvyko tiesiai iš „Warriors“, kelis kartus buvome juos nugalėję prieš tai.

Jis buvo kietas žaidėjas, man patikdavo, kai žmonės nebijo juodo darbo aikštelėje ir konkuruoja. Žinojau, kad jis toks, žinojau, kad jis kietai žaidžia gynyboje. Buvo puiku tokio tipo žmogų savo komandoje.

– Jūs abu buvote kieti gynėjai. Kuris buvo kietesnis?

– Kietumas nebūtinai svarbiausia. Iš esmės, manau, kad jis buvo kietesnis, tačiau, jei reikėtų tarpusavyje žaisti, aš jam nenusileisčiau, manau, kad ir jis man nenusileistų. Mes abu buvome labai kieti. Mes niekada tarpusavyje specifiškai nesivaržėme, nesipykome, mes gerai tikome ir kartu buvome dar kietesni.

– Ką manote apie momentą, kai antrose serijos rungtynėse tarp „Kings“ ir „Warriors“ D. Greenas užlipo ant Domanto Sabonio?

– Aš neturiu kažkokios nuomonės apie tai. Bet manau, kad jei Domantas nebūtų sugriebęs jo kojos pirmas, toje situacijoje išvis nieko nebūtų įvykę. Tačiau čia krepšinis, įvyko taip, kaip įvyko. Mano nuomone, jei sugalvoji pagriebti kažkieno koją ant žemės ar kažką panašaus, turi susitaikyti su tuo, kas įvyksta po to.

Nemanau, kad reikia bandyti sužeisti vienas kitą, bet jei nori žaisti kietai, turi būti pasiruošęs tam, kad kiti žais kietai. Nereikia verkti dėl to, kas įvyko, jei situaciją inicijavai pats.

Abu žaidėjai turėjo būti nubausti. Draymondas nusipelno to, ką gavo, tačiau manau, kad ir Sabonis turėjo būti nubaustas. Juos abu turėjo išmesti iš rungtynių ir suspenduoti vienodai.


– Laikas bėga greitai: kadaise pats žaidėte prieš geriausią visų laikų Lietuvos krepšininką Arvydą Sabonį, o dabar jūsų sūnūs tarpusavyje konkuruoja NBA atkrintamosiose. Ką galvojate apie tai ir kas, jūsų nuomone, nugalės šioje serijoje?

– Žaidimas perėjo iš kartos į kartą. Tai ypatingas, nepakartojamas dalykas. Matėme, kaip du tėvai žaidžia vienas prieš kitą, dabar jų sūnūs daro tą patį, tai nuostabu. Taip ir turi būti krepšinyje. Jei vaikai nori žaisti krepšinį ir tapti profesionalais, o mes jiems galime suteikti tą galimybę, kodėl tai neturėtų įvykti?

O serija tarp „Kings“ ir „Warriors“ bus sunki. Sakramentas į atkrintamąsias grįžo po ilgos pertraukos, jie ten nebuvo 17 metų. Kai aš žaidžiau lygoje, „Kings“ turėjo labai stiprias rikiuotes, bet paskutinis etapas jiems buvo labai sunkus.

Dabar jie turi labai solidžią komandą. Kai įvyko mainai tarp Sakramento ir Indianos, iškart maniau, kad Sabonis jų sudėtyje puikiai tiks, ir matome, kad Domantas komandai padarė labai daug. Kai prie to pridedi tokį puikų trenerį kaip Mike'as Brownas, kuris tapo metų geriausiuoju, jis taip pat gali labai daug padaryti, nes turi čempioniškos patirties.

Krepšinis yra toks, koks yra. Visos komandos gali bet kurį vakarą nugalėti bet kurią komandą. „Kings“ laimėjo pirmus du mačus namuose, dabar „Warriors“ laimėjo namuose. „Kings“ turi namų pranašumą ir viskas priklausys nuo to, ar jie sugebės jį apginti. Jei taip, mano sūnaus komanda keliaus namo.

Prisiminkime, „Warriors“ vis dar yra titulą ginantys čempionai. Sakramentas titulo dar nelaimėjo, o dabar jie žaidžia prieš komandą su daug veteranų, su didžiule patirtimi, su Stephenu Curry, kuris bet kada gali sprogti.

Man nėra labai svarbu, kas laimės. Man svarbu, kad mano sūnus gerai žaistų, tobulėtų ir siektų aukščiausių tikslų. Mano mėgstamiausios komandos šioje serijoje nėra, jos iš viso nebėra lygoje, o ji yra Sietlo „SuperSonics“. Turiu mėgstamiausią žaidėją – Gary Patyoną II, o jis žaidžia „Warriors“ klube, todėl šiuo atveju, palaikau juos.

– Praeityje aktyviai kalbėjote apie Sietlo „SuperSonics“ grąžinimą į NBA. Ar vis dar vyksta darbas link šio tikslo? Ar Sietlas bent šiek tiek priartėjo prie sugrįžimo į populiariausią krepšinio lygą?

– Aš visada kovoju dėl savo „SuperSonics“ ekipos. Mes niekada neturėjome jos prarasti, tad manau, kad taip, matysime ją vėl NBA lygoje. Yra kalbų, kad matysime dvi naujas komandas lygoje ir viena iš jų bus Sietlo. Mes turime puikų komisarą Adamą Silverį, jis kalba su komandų savininkais, didelis šansas, kad kita komanda bus iš Las Vegaso ir manau, kad tai būtinai turi įvykti.

Sietlas pasiruošęs. Tai puikus sporto miestas, kuris turi daug stiprių komandų, nuolat statomos naujos arenos. Mūsų WNBA komanda laimi, mūsų futbolo komanda „Sounders“ taip pat puikiai žaidžia, tad manau, kad nusipelnėme ir krepšinio komandos.

– Modernus krepšinis dažnai yra vadinamas minkštu, specifiškai NBA krepšinis, kad jame per mažai gynybos, per daug tritaškių ir pan. Ką manote apie tai?

– Mano nuomonė yra mano nuomonė. Jei jie nori žaisti taip, tegul žaidžia, aš nieko nepadarysiu. Aš žaidžiau savo eroje ir, savaime aišku, galvoju, kad mano era buvo geresnė. Aš žaidžiau prieš galingus žaidėjus, jie buvo labai atletiški. Aišku, šios kartos žaidėjai su tuo taip pat nesutiks, tačiau viskas su tuo gerai. Normalu, kad mes palankiau vertinsime save ir savo laikų žaidėjus.

G. Paytonas pasirodys šeštadienį, balandžio 22 dieną, vyksiančiame renginyje OlyBet „DUNK IT“, „Jeep“ arenoje, kur vyks 3x3 krepšinio turnyras. NBA legenda kalbės, dalins autografus ir gal net prisijungs į žaidimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)