„Motyvacija. Be to, 13-tą dieną yra mano gimtadienis. 13-a – man laimingas skaičius“, – 1989 m. žiemą, žengdamas savo pirmuosius žingsnius NBA lygoje, „The Chicago Tribune“ teigė lietuvis.

Kitąmet Š. Marčiulionis švęs garbingą jubiliejų ir galbūt pagaliau sulauks dovanos, kurios savo žaidimu ir atsidavimu krepšiniui tikrai nusipelnė: jis jau net tris kartus – 2010, 2012 ir 2013 – buvo siūlytas priimti į NBA Šlovės muziejų, tačiau kol kas į galutinį nominantų būrį taip ir neišrinktas.

Lenktyniavo su D. Petrovičiumi ir žibėjo NBA atkrintamosiose

Iš viso NBA lygoje Š. Marčiulionis praleido 8-erius metus ir keturis kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Lietuvis iš viso uždirbo 12,937 mln. JAV dolerių, o jo atskirų statistikos kategorijų rekordai NBA yra: 35 taškai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir 6 perimti kamuoliai per dvikovą.

Ypač įspūdingas Š. Marčiulioniui buvo 1991 metų susitikimas tarp „Golden State Warriors“ ir Sakramento „Kings“ ekipų. Jame mūsiškis buvo visai netoli trigubo dublio - pelnė 32 taškus, atkovojo 9 kamuolius ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Maža to, jis padėjo „Warriors“ panaikinti net 19 taškų deficitą, išplėšė pratęsimą ir jame atvedė savo komandą į pergalę rezultatu 124:116.

Apskritai per savo karjerą už Atlanto Š. Marčiulionis 30 taškų ribą pasiekė šešis kartus. Dar tris sykius jis įmetė po 29 taškus. Kaip atsarginiam žaidėjui ir krepšinio pionieriui iš Europos - tai daugiau nei įspūdingi skaičiai.

Šarūnas žibėjo ir per NBA atkrintamąsias varžybas: štai 1992 m. Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijoje su Sietlo „SuperSonics“ ekipa jis vidutiniškai rinkdavo net po 21,3 taško ir atlikdavo po 5 rez. perd, nors irgi buvo atsarginis.

Sėkmingiausios asmeniškai jam buvo trečiosios rungtynėse, kuriose jis pelnė 27 taškus (6/12 dvitaškiai, 15/15 baudos – klubo rekordas), atliko 8 rez. perd. bei visiškai nustelbė pagrindinį varžovų gynėją Gary Paytoną, sukrapščiusį tik 8 taškus. Deja, „Warriors“ paskutinėmis sekundėmis nusileido 128:129, o seriją pralaimėjo rezultatu 1:3.

Po šio mačo Š. Marčiulionis užsitarnavo Lietuvos Jordano pravardę.

„Š. Marčiulionis – Lietuvos Michaelas Jordanas. Nors mes ir dvigubinome gynybą, jis mus vis tiek įveikdavo. Jo nesustabdė net Derrickas Mckey. Jeigu jis gali prasiveržti pro Derricką, tai verta pagarbos“, – pareiškė šeimininkų puolėjas Eddie Johnsonas.

Tiesa, pats Š. Marčiulionis kaip labiausiai įsimintiną išskyrė kitą dvikovą – laimėtą akistatą su kroatų talentu Draženu Petrovičiumi.

„Prisimenu rungtynes, kai žaidėme su Naujojo Džersio „Nets“ komanda ir lenktyniavome su jai atstovavusiu Draženu Petrovičiumi. Tada įrodinėjome vienas kitam, ką galime. (Š. Marčiulionis pelnė 27, D. Petrovičius 26 taškus, o „Warriors“ laimėjo 129:122). Buvo smagu“, - portalui lrytas.lt sakė už Atlanto Rooney vadintas krepšininkas.

Visų šių dramatiškų rungtynių vaizdo įrašas:

Lietuvio vengė ir pats M. Jordanas

NBA naujokų biržoje pašauktas 127 numeriu (šeštame rate) Š. Marčiulionis iškart norėjo sužavėti „Warriors“ trenerį Doną Nelsoną ir jau pirmose oficialiose savo rungtynėse su Fynikso „Suns“ ekipa per 24 min. pelnė 19 taškų. Kitus penkis mačus jis irgi baigė savo sąskaitoje turėdamas bent 10 taškų, o per dvikovą su Orlando „Magic“ pirmą kartą pasiekė ir 30 taškų zoną – įmetė 33 taškus (10/13 dvitaškiai, 1/1 tritaškiai, 10/11 baudos) ir atvedė „Warriors“ į pergalę 138:127.

Kovotojas iki kaulų smegenų, puikiai fiziškai sudėtas, itin veržlus ir agresyvus puolime Š. Marčiulionis greitai tapo tikru varžovų galvos skausmu. Gintis prieš lietuvį netroško net abi ryškiausios to meto Čikagos „Bulls“ žvaigždės – Scottie Pippenas ir Michaelas Jordanas.

„Niekas nenorėdavo prieš jį gintis, nes stabdydami jį dažnai nukentėdavo. Prisimenu vienas rungtynes: žaidėme su „Bulls“ klubu ir kažkas metė baudas, o S. Pippenas ir M. Jordanas tuo metu diskutavo, kuris iš jų dengs Šarūną. Maiklas iškart pareiškė: „Ne, aš to tikrai nedarysiu“, - pasakojo buvęs Šaro bendraklubis Chrisas Mullinas, kuris į NBA Šlovės muziejų buvo įtrauktas kartu su A. Saboniu 2011 metais.

Pats Š. Marčiulionis irgi neneigia, kad jautė didelę NBA žvaigždžių pagarbą.

„Aišku, tai yra malonu. Aš turėjau savo agresyvų žaidimo stilių, o jie kontakto nelabai ir mėgdavo – paskui mane reikėdavo labai daug lakstyti. O aš be to kontakto aikštėje mažai ir reikalingas“, - portalui lrytas.lt tikino Š. Marčiulionis.

Sėkmingiausias Š. Marčiulioniui buvo trečiasis, 1991-1992 metų, sezonas, kurio metu jis per mačą vidutiniškai pelnydavo net po 18,9 taško, atlikdavo po 3,4 rezultatyvių perdavimų ir perimdavo po 1,6 kamuolio. Ir visa tai nepaisant to, kad lietuvis 67-erias iš 72-ejų rungtynių pradėjo nuo atsarginių suolo. Tų metų geriausio šešto žaidėjo rinkimuose mūsiškis nusileido tik Detlefui Schrempfui (vid. po 17,3 tšk. ir 9,6 atk. kam.).

Dėl kojos traumos nežaidęs beveik pusantrų metų, 1994 metais Š. Marčiulionis persikėlė į Sietlo „Supersonics“ klubą, kuriame išbuvo tik sezoną. Paskui po vienerius metus jis dar žaidė Sakramento „Kings“ ir Denverio „Nuggets“ komandose.

Karjerą buvo priverstas baigti būdamas 32-ejų

Ypač svarus Š. Marčiulionio indėlis į Lietuvos krepšinį – 1992 metais Barselonos olimpiadoje ir bei 1996 metais Atlantoje jis buvo vienas pagrindinių rinktinės vedlių į bronzos medalius, o 1995 metais su lietuviais iškovojo Europos čempionato sidabrą ir gavo naudingiausio pirmenybių žaidėjo prizą.

1988 metais Seule Š. Marčiulionis su TSRS krepšinio rinktine tapo olimpiniu čempionu.

Tiesa, skirtingai nei kita Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis, kuris profesionaliai žaidė beveik iki 40 metų, Š. Marčiulionis savo karjerą dėl traumų buvo priverstas baigti būdamas vos 32-ejų.

„Buvau kvailas. Jei 1996 metų vasarą nebūčiau žaidęs rinktinėje, dar tikrai dvejus metus būčiau prastūmęs. Gal čia buvo altruizmas, noras bet kokia kaina žaisti rinktinėje. Arba galvojimas, kad esi geležinis. Tada neklausiau daktarų – norėjau žaisti. Atstovauti Lietuvai – man buvo svarbiausia“, - portalui lrytas.lt pasakojo Š. Marčiulionis.

Simboliška, kad paskutinėmis oficialiomis Š. Marčiulionio rungtynėmis tapo dvikova tarp „Nuggets“ ir „Warriors“ – komandų, kurių abiejų gretose jam yra tekę žaisti. Ne mažiau simboliška ir tai, kad rungtynėse, vykusiose gruodžio 3 dieną, lietuvis pelnė 3 taškus, o „Nuggets“ patyrė 13-ą pralaimėjimą sezone – 99:114.

Belieka tik priminti, kad pirmą mačą NBA lietuvis sužaidė 1989 m. lapkričio 3 d.

Taigi panašu, kad skaičiai 3 ir 13 lydėjo Š. Marčiulionį visą jo karjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)