Nori griežčiausios bausmės

„Tokį reikia vyti kuo toliau. Tegu jis daro fokusus kitose šalyse, bet ne čia“, – praėjusį pavasarį kalbėdamas su DELFI, T. Keršį audė Š. Marčiulionis.

Regis, olimpinio čempiono ir vieno įžymiausių praeities Lietuvos krepšininkų rūstybė bėgant mėnesiams neatlyžo.

Rugpjūčio pabaigoje Š. Marčiulionis kreipėsi į LKF etikos, drausmės ir apeliacinę komisiją, siekdamas pradėti drausmės bylą ir skirti sankcijas T. Keršiui.

36-erių kaunietis prestižinėje sostinės krepšinio akademijoje dirbo trejus metus. Tačiau praėjusį kovą jam buvo parodytos durys, pro kurias treneris išėjo ne tik su trenksmais, bet ir didžiąja dalimi savo auklėtinių, laikytų vienais gabiausių tarp akademijos jaunųjų krepšininkų.

Ieškoti naujos darbovietės patraukusiam specialistui pavymui grūmojęs Š. Marčiulionis savo nuostatos nepakeitė ir prašo T. Keršiui skirti griežčiausią LKF Etikos ir drausmės kodekse numatytą bausmę – uždrausti tam tikrą laiką dirbti treneriu.

Akademijos įkūrėjas ir direktorius pasirašė penkių puslapių pareiškimą, kuriuo kaltina T. Keršį padarius žalą krepšinio mokyklos reputacijai ir interesams, prieš auklėtinius ir jų tėvus naudojus psichologinį smurtą. Rašte tikinama, kad treneris pažeidė bent du Etikos ir drausmės kodekso straipsnius.

Tiesa, paaiškinti DELFI, kokios košės privirė buvęs pavaldinys, Š. Marčiulionis nesutiko.

„Dabar šitos situacijos nekomentuoju. Kai bus sprendimas, tada ir komentuosiu“, – į kalbas nesileido akademijos savininkas.

Beprecedentė byla

Sprendimo dar reikės palūkėti – anot LKF etikos, drausmės ir apeliacinės komisijos pirmininko Juliaus Zaleskio, byla kol kas nepradėta nagrinėti.

Nuo praėjusio pavasario šias pareigas einantis teisininkas neslėpė tokio pobūdžio skundą, kuriuo siekiama uždrausti dirbti treneriu, atsivertęs pirmą kartą.

„Per pusę metų tokių bylų nesu matęs, kiek žinau, tokio atvejo ir anksčiau nėra buvę“, – DELFI sakė J. Zaleskis.

Nors krepšinio mokyklų durys T. Keršiui dar atviros, pastarasis jau pajuto, kad rasti darbą susipykus su įtakingu akademijos vadovu nebus lengva.

Pavasarį jis buvo pasiekęs žodinį susitarimą su savivaldybei priklausančia Vilniaus krepšinio mokykla (VKM). Bet naujo sezono joje taip ir nepradėjo, nes negavo kūno kultūros ir sporto veiklos leidimo, būtino norint darbuotis biudžetinėje ugdymo įstaigoje.

Tomas Keršis

Priglaudė klubas iš Rūdiškių

Treniruoti vaikus iš biudžeto išlaikomoje mokykloje gali tik specialistai, baigę atitinkamas studijas. Tiesa, Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) leidimus dirbti išduoda ir išsilavinimo siekiantiems treneriams.

Mykolo Romerio universitete (MRU) pedagogiką studijuojantis T. Keršis DELFI pasakojo du kartus lankęsis KKSD ir pristatęs pažymas, kurių buvo reikalaujama, bet jo prašymas liko nepriimtas.

Nors T. Keršio treniruotes lanko dvi dešimtys auklėtinių iš 2000 metais gimusių berniukų komandos, dar neseniai Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) skynusios vieną pergalę po kitos, daugiau darbo pasiūlymų jis taip ir nesulaukė.

Atstumtuoju Vilniuje tapusiam treneriui pagalbos ranką ištiesė nedidelis jaunimo krepšinio klubas iš Rūdiškių „BC Vilkai“.

Po šio klubo vėliava specialistas subūrė iš viso 30 jaunųjų krepšininkų ir užregistravo dvi komandas, pavadintas „Visi kartu“, dalyvauti šio sezono MKL.

Trenerių migravimas – ne naujiena

Pasak T. Keršio, dabar jo treniruotes lanko 24 iš 36 auklėtinių, kuriuos praėjusiame sezone treniravo Š. Marčiulionio akademijoje. Tarp jų yra ir 2000 metų Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzinio prizininko Andriaus Giedraičio sūnus Dovydas.

Bet psichologinio smurto, dėl kurio buvo apskųstas krepšininkų tėvus nutraukti sutartis su Š. Marčiulionio akademija esą šiurkščiai vertęs T. Keršis, A. Giedraitis nepajuto.

„Sutartį mes nutraukėme savo noru, psichologinio smurto tikrai nepatyrėme“, – DELFI sakė buvęs tokių klubų kaip Vilniaus „Lietuvos rytas“, Maskvos srities „Dinamo“ (Rusija) ar Valjadolido „Grupo Capitol“ (Ispanija) atstovas.

Pats T. Keršis tvirtina per prievartą auklėtinių iš akademijos nevaręs ir nematysiantis problemos, jei jie panorės pasukti atgal. Tik tuo treneris abejoja.

„Negaliu kalbėti už tėvus, bet manau, kad vienas esminių klausimų jiems buvo ne tik tobulėjimas aikštėje, bet ir žmogaus vidinės vertybės, kurios perteikiamos jų sūnums. Žinant, kaip viskas toliau rutuliojasi, matant, kaip bandoma susidoroti su manimi, spėčiau, kad dauguma jokiais būdais negrįžtų sportuoti į akademiją.

Jokio nusižengimo nesu padaręs. MKL posėdyje pusiau juokais Š. Marčiulioniui pasiūliau: jei jums atrodo, kad aš tuos vaikus išsivedžiau, prašome, imkite ir juos parsiveskite. Neprieštaraučiau, nes per prievartą nieko paskui save tikrai nevedžioju. Tai ir neįmanoma, nebe tie laikai.

Nė vieno aš nekviečiau. Kai palikau akademiją, jie palankė treniruotes savaitę, paskui patys skambino ir klausė, ar dar yra pas mane vietų. Neatsisakiau, nes man smagu su šiais krepšininkais dirbti. Vaikai ir tėvai nusprendė nutraukti sutartis su akademija, tada ir kilo konfliktas“, – dėstė T. Keršis.

Jam kelia nuostabą pažerti kaltinimai, kurie bus svarstomi LKF etikos, drausmės ir apeliacinę komisijoje.

„Mano žiniomis, praeityje ne viena komanda kartu su savo treneriu yra perėjusi iš VKM į Š. Marčiulionio akademiją. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus taip pasielgė Gintaras Pocius. Ir nė vienam nebuvo uždrausta dirbti treneriu“, – palygino vaikų krepšinio specialistas.

Sugriovė sezoną

Oficialiai T. Keršis praėjusį kovą Š. Marčiulionio akademiją paliko bendru sutarimu. Bet abi pusės nė neslėpė, kad išsiskirti su darbuotoju panoro mokyklos vadovas.

Š. Marčiulionis DELFI tuomet teigė, jog treneris tris kartus buvo drausmintas papeikimais dėl savo „užklasinės“ veiklos: esą T. Keršis nepasitaręs užregistravo komandą Šiaurės Europos jaunimo lygoje (EYBL), be administracijos žinios veždavo ją į turnyrus užsienyje, rinkdavo pinigus iš tėvų, į treniruotes buvo priėmęs auklėtinį, neturėjusį sutarties su akademija.

„Mano programų T. Keršis absoliučiai nepriėmė, neidavo į susirinkimus, nebendravo su kolektyvu, veikė savo nuožiūra. Akademijoje jis įkūrė savo asmeninį uab'ą. Galiausiai trūko kantrybė“, – tikino Š. Marčiulionis.

T. Keršis nesutarimus regėjo kitokioje šviesoje.

„Manau, kad Š. Marčiulioniui iš kažkokių nuogirdų buvo suformuotos ne visai teisingos išvados. Aš stengiuosi dirbti truputėlį daugiau ir įdomiau. Pats Šarūnas turi daug reikalų, yra užsiėmęs, todėl turi pasikliauti perpasakota nuomone. Šiemet pasikeitė dalis akademijos darbuotojų, nauji žmonės manęs gerai nepažinojo, nesuprato mano papildomos veiklos, ir perdavė neteisingas išvadas. Įvyko konfliktai darbe – prie visų, o ne prie keturių akių.

Laikiausi pozicijos, kad esu lojalus darbuotojas ir nieko blogo nedarau. Bet mano paaiškinimai tik dar labiau supykdė akademijos savininką, nes parodė nesustyguoto administracijos darbo klaidas. Informavau vaikus ir tėvus, kad gali būti pasikeitimų. Sakiau, jog kapitonas iš laivo turi išlipti paskutinis, todėl dirbsiu tol, kol galėsiu, nepaisant to, kokios sudėtingos būtų darbo sąlygos. Tėveliai bandė visais būdais susirasti Š. Marčiulionį ir paprašyti, kad jis susilaikytų nuo permainų iki sezono pabaigos. Kiek žinau, tai jiems ir buvo pažadėta. Bet netrukus aš jau nebebuvau akademijos darbuotojas“, – pavasarį pasakojo T. Keršis.

Paskui trenerį išėjus daliai jo auklėtinių, dvi akademijos komandos nebepajėgė užbaigti MKL sezono, o lygos vadovybė krepšinio mokyklai skyrė 600 litų baudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)