Viename sostinės restoranų savivaldybės pašonėje vyksiantis susitikimas neturėtų būti malonus.

Kalbėdamas su Krepšinis.lt, R. Šimašius neslėpė nusivylimo dosniai miesto remiamo „Lietuvos ryto“ veikla ir rezultatais. Dar labiau nepasitenkinimą sukurstė ketvirtadienį pasirodę G. Vainausko pasisakymai, daugelio tiek Lietuvoje, tiek Europoje traktuojami kaip rasistiniai.

„Daugiau dviejų juodų, juodaodžių krepšininkų komandoje negali būti. Atsitiko taip, kad treneris Tomas Pačėsas mėgsta žaisti su juodaodžiais žaidėjais, juos treniruoti, mokyti, auklėti. Ir viskas susiklostė taip, kad mūsų komandoje atsirado keturi juodi, juodaodžiai žaidėjai. Ir jie susibūrė į tokią, kaip čia pasakyti, gaują. Negalima. Maksimaliai komandoje gali būti tik du juodaodžiai žaidėjai. Po savo 20 metų darbo praktikos aš galiu tai pasakyti. Daugiau jų negali būti ir visos komandos – niekados neturėkit daugiau dviejų juodaodžių žaidėjų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo G. Vainauskas.

Vėliau interneto portale patalpintame vaizdo įraše šis epizodas buvo iškirptas, bet spėjo sukelti rimtą šurmulį.

Krepšinis.lt žiniomis, į klubo prezidento žodžius sureagavo ir rasizmo visiškai netoleruojanti Eurolyga – tiesa, kol kas tik neoficialiai.

„Lietuvos rytui“ pasisekė, jog skandalinga laida eteryje pasirodė po Eurolygos rengiamo Europos taurės turnyro valdybos posėdžio, kuriame vilniečiams buvo rezervuotas vardinis kvietimas į kito sezono varžybas.

Bet kartėlis, kurį ant buvusių klubo legionierių iš JAV, atleistų sezono pabaigoje dėl sportinės drausmės pažeidimų, išliejo G. Vainauskas, gali grįžti bumerangu savivaldybės tarybos sprendimų pavidalu.

2016-aisiais savivaldybė buvo patvirtinusi trejų metų paramos planą, pagal kurį „Lietuvos rytui“ per šį laikotarpį turėjo atitekti iš viso 3,474 mln. eurų. Didžiausia finansavimo dalis buvo numatyta būtent 2018 metams. Bet dabar savivaldybės atstovai puse lūpų užsimena, kad planai gali būti peržiūrimi.

„Nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Savivaldybės susitarimas su klubu apima daug dalykų: ne tik siekiamus rezultatus, bet ir jaunimo įtraukimą, krepšinio kaip šventės miestiečiams organizavimą. Ne viską klubui per tuos metus pavyko įgyvendinti taip, kaip tikėjomės. O vakarykščiai prezidento pasisakymai išvis yra nesuderinami su savivaldybės požiūriu ir principais“, – Krepšinis.lt penktadienį prieš susitikimą su G. Vainausku teigė R. Šimašius.

Be to, Krepšinis.lt žiniomis, Vilniaus savivaldybė siekia vasarą surengti neeilinį klubo dalininkų susirinkimą.

Paklaustas, ar jame būtų keliamas klausimas naujo klubo prezidento klausimas, R. Šimašius vengė tiesaus atsakymo.

„Mes norime ieškoti būdų, kaip pagerinti situaciją. Bet natūralu, kad tokie kontroversiški pareiškimai į šį klausimą įneša dar daugiau spalvų“, – dėl neva rasistinio komentaro G. Vainauskui papriekaištavo meras.

Savivaldybė „Lietuvos ryto“ klubo dalininke tapo 2012-aisiais. Kiti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) bronza šiemet pasitenkinusios ekipos dalininkai yra Remigijus Kazilionis, Sigitas Židonis ir Darius Gudelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)