Dukart olimpinio aukso laimėtoja ir moterų krepšinio lygos WNBA čempionė B. Griner buvo sulaikyta vasario 17 dieną Maskvos oro uoste. Ji kaltinama narkotikų kontrabanda, jos bagaže radus elektroninių cigarečių kapsulių su kanapių aliejumi. Sulaikyta B. Griner iš karto buvo uždaryta į areštinę. Tai įvyko kelios dienos prieš tai, kai Rusija nepaisydama JAV įspėjimų įsiveržė į Ukrainą.

B. Grinner per įgaliotinį pasiuntė laišką į Baltuosius rūmus JAV prezidentui J. Bidenui, kur baiminasi, kad niekada gali negrįžti namo ir prašo nepamiršti jos ir kitų Rusijoje sulaikytų amerikiečių, rašo nbcnewyork.com.

Krepšininkės agentas Lindsay Kagawa Colas sakė, kad laiškas pristatytas pirmadienį. Paprastai laiškų turinys prezidentui išlieka konfidencialus, tačiau B. Griner atstovas pasidalino keliomis citatomis.

„Aš sėdžiu Rusijos kalėjime viena su savo mintimis, be savo žmonos, šeimos ir olimpinių marškinėlių ar bet kokių laimėjimų apsaugos. Esu siaubingai išsigandusi, kad liksiu čia amžinai“, – rašė B. Grinner.

Ir tęsė: „Liepos 4-ąją su šeima paprastai pagerbiame tuos, kurie kovoja už mūsų laisvę, įskaitant ir mano tėvą, kuris yra Vietnamo karo veteranas. Dabar skaudu pagalvojus, kaip aš švenčiau šią dieną, nes laisvė šiais metais man reiškia visai ką kita.“

Rusijoje mažiau nei 1 proc. kaltinamųjų yra išteisinami baudžiamosiose bylose, skirtingai nei JAV teismuose, kur kaltinimai gali būti panaikinti.

B. Griner maldauja laiške J. Bideną pasinaudoti savo galia ir užtikrinti saugų jos grįžimą namo.

„Prašau, padarykite viską, ką galite, kad mes grįžtume namo. Pirmą kartą balsavau 2020 metais ir tą balsą atidaviau jums. Tikiu jūsų galimybėmis. Aš vis dar turiu daug ką nuveikti laisvėje, padėkite man ją atgauti, – rašė WNBA lygos žvaigždė. – Pasiilgau žmonos, šeimos, komandos draugių. Būsiu labai dėkinga, jei man padėsite.“

B. Griner turi galimybę laiškais per agentą susirašinėti su šeima, draugais ir WNBA žaidėjomis. Atspausdinti laiškai per advokatą perėję Rusijos institucijas pasiekia krepšininkę.

J. Bideno administracija teigė, kad B. Griner buvo gavusi leidimą susiskambinti telefonu su savo žmona, tačiau dėl įsivėlusios klaidos pokalbis neįvyko.

B. Griner – ne vienintelė amerikietė, sulaikyta Rusijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją