„Meluosu, jeigu nepasakysiu, kad prieš rungtynes man didžiausias klausimas buvo toks – kaip mes atrodysime? Nebuvome įgiję ritmo. Bet vyrai šaunuoliai – išvykos rungtynėse susitvarkė, buvo atidūs gynyboje ir rungtynes kontroliavome“, – po rungtynių kalbėjo D. Adomaitis, komandą į treniruočių stovyklą surinkęs tik pirmadienį, o jau ketvirtadienį krepšininkams dirigavęs svarbių rungtynių metu.

Nors susitikimo pradžioje lietuviai atsiliko 0:7, galingas priekinės linijos žaidimas leido perimti iniciatyvą ir gana greitai patiems susikrauti dviženklę persvarą.

Kartu sudėjus šiose rungtynėse trys Lietuvos rinktinės aukštaūgiai – Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas ir Artūras Gudaitis – pelnė 39 iš iš 79 komandos taškų ir sugriebė 17 kamuolių.

Pats rezultatyviausias buvo po ilgos petraukos prie komandos prisijungęs D. Sabonis – 17 taškų.

Nors trečiojo kėlinio pabaigoje po trijų tritaškių serijos lenkai buvo priartėję iki 4 taškų (47:51), gaisrą užgesinti pavyko laiku – iš po krepšio svarbius taškus pelnė Domantas, iš toli pataikė visą komandą nuo atsarginių suolo pakėlęs Adas Juškevičius.

„Gerai kontroliavome greitą varžovų puolimą iki trečio ketvirčio, kai jie pradėjo greitai bėgti – leidome jiems žaisti laisvesnį krepšinį. Tada ir turėjome problemų. Tačiau svarbiausia buvo dominavimas po krepšiu – gynyboje ir puolime, tai buvo pagrindiniai pergalės akcentai“, – pažymėjo D. Adomaitis.

– Visi komandos aukštaūgiai pasirodė labai sėkmingai. Toks ir buvo žaidimo planas?

– Taip, žinojome kad jie turėjo daug problemų su vienu savo aukštaūgiu – Jakobu Wojciechowskiu, kuris patyrė traumą ir paliko rinktinę. Žinojome, kad jie turi skylę ir bandėme ten atakuoti. Kartais tai atrodė gerai, o kartais sprendimai ir nebuvo pernelyg geri.

– Ar labai žaidimą pagyvino Lukas Lekavičius, inicijavęs komandos spurtą?

– Mes galime sau leisti žaisti kiek kitokį krepšinį, kada aikštėje yra Mantas,ir kada yra Lukas. Ir jo tas agresyvumas, ypač puolime, buvo vienas iš tų dalykų, kurių mums vienu momentu trūko. Jis savo darbą atliko labai gerai.

– Ar pasiteisino žaidimas aukštu penketu?

– Stengėmės prisitaikyti prie priešininkų, o kartais buvo įdomu pasižiūrėti, kaip tas aukštas penketas atrodo, kai tu turi persvarą. Manau, kad tą persvarą neblogai išnaudojome, žaidėjai dalijosi kamuoliu nubausdami jų gynybą, atlikdami tai, ką ir akcentavome. Žinojome, kad jie spausis po krepšiu – buvome pasiruošę tokiai gynybai. O A. Juškevičiaus ir kitų žaidėjų tritaškiai palengvino tą visą žaidimą.

– Kaip sekėsi komandai vadovauti Mantui Kalniečiui, kuris į aikštę sugrįžo po labai ilgos pertraukos?

– Gerai, jo vadovavimas komandai pasiteisino, jis pristatydavo kamuolį į tą vietą, kur ir reikia. Aišku, jaučiasi visų žaidėjų formos nelygumas. Tai mums buvo pats didžiausias iššūkis treniruočių procese – kiek įmanoma aplyginti tą formą, nes kai kas buvo nežaidęs labai ilgą laiką, kai kas – trumpiau. Bet mes galime kalbėti apie daug ką, tačiau svarbiausia, kad žaisti su silpnesniu varžovu tu turi atvykti nusiteikęs galvoje. Nusiteikęs laimėti su gynyba, o ne galvoti, kaip laimėti dideliu skirtumu.

– Ar buvo malonūs tie vadinami X faktoriai, pavyzdžiui – A. Juškevičiaus tritaškiai, kurių jis pataikė keturis?

– Maloniausias faktorius, kad žaidėjai išlaikė aktyvumą gynyboje. Intensyviai ir agresyviai žaidėme beveik 40 minučių, stengėmės ir gerai išnaudojome savo pražangas, tai ir buvo svarbiausia. Buvo daug klausimų ir treniruočių procese, galvojome, ar nebūsime per agresyvūs. Bet viskas buvo normaliai.

– Sekmadienį žaidžiate su vengrais. Ar lieka daug klausimų po šio vakaro rungtynių?

– Gerai tai, kad šiose rungtynėse leido kontaktą, pakovoti. Teisėjai tai toleravo ir mums tai buvo naudinga. O vengrai yra gerai disciplinuota komanda, žaidžianti kartu ilgą laiką. Jie yra fiziškai stiprūs, gynyboje nevengia kontakto, manau agresyvumas gynyboje bus vienas iš svarbiausių faktorių.

– Kažkas panašaus laukia ir Budapešte?

– Tikimės to paties, gal gynyboje jie bus dar agresyvesni ir fizinio kontakto bus dar daugiau. Nes lenkai labiau mėgsta žaisti puolime, turi daug derinių. Jie yra gera komanda.

– Pirma vieta C grupėje garantuota, bet ji turbūt nelabai ką ir reiškia, nes svarbiausia – įskaitiniai taškai?

– Kaip ir kalbėjome su žaidėjais prieš rungtynes: mes negalime žiūrėti į lentelę. Vieną vakarą mums yra vienos rungtynės, kitą jau bus kitos. Viena pergalė toliau yra labai svarbi.

– Eimantas Bendžius anksčiau buvo vienas iš rezultatyviausių, o dabar kyla nuo suolo. Kaip tiems žaidėjams, kurie anksčiau buvo svarbūs, pavyksta prisitaikyti prie naujo vaidmens?

– Visi yra profesionalai, tas labiausiai ir džiugina. Visi supranta situaciją, mes irgi stengiamės, buvo įvairiausių planų, o svarbiausia yra pergalė.

***

Ši pergalė lietuviams garantavo pirmąją vietą C grupėje, tačiau dar svarbiau yra įskaitinis taškas, kurį mūsų rinktinė „nusineš“ į antrąjį etapą, nes jį į iškopė ir Lenkijos krepšininkai.

Vietą kitame etape lenkams garantavo kitų rungtynių rezultatas – Vengrija išvykoje 81:65 nugalėjo autsaiderį Kosovą. Vengrai taip pat pateko į kitą etapą, o Kosovas savo pasirodymą atrankoje baigs jau po C grupės varžybų.

C grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, žaista rungtynių, pergalės, pralaimėjimai, įmestų-praleistų taškų santykis, taškai)

1.Lietuva*550+13710
2.Vengrija*532+168
3.Lenkija*523-77
4.Kosovas505-1465

* užsitikrino vietą kitame etape

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)