Didžiausi Lietuvos krepšinio rinktinės pralaimėjimai istorijoje – 1992 metais Barselonoje patirta nesėkmė 76:127 prieš JAV svajonių komandą bei 2016 metais Rio De Žaneire patirtas pažeminimas prieš Ispanijos krepšininkus 59:109. Penktadienį Monse po trijų kėlinių atrodė, jog šie rekordai gali būti ir sulaužyti – neabejotina autsaidere laikyta Belgijos rinktinė svečius iš Lietuvos talžė net 68:31.

Monse rungtynes stebėjo apie 3100 sirgalių, iš kurių pusė nudažė areną žalia spalva. Namų rungtynių atmosferą kurti bandę lietuviai gardžiavosi arenoje keptais belgiškais vafliais, tačiau pirmasis Dariaus Maskoliūno vaflis Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio poste ne tik svilo, bet ir degė. Nors prieš rungtynes strategas spinduliavo ramybe, ramus kaip belgas jis buvo be reikalo.

„Didelis sorry už tokį pasirodymą. Šiandien čia buvo viena komanda – belgai. Jie buvo ir šoklesni, ir greitesni, ir taiklesni. Ir labiau norėjo, ir labiau užsivedę. Galiu vardinti visus krepšinio elementus – jie visuose buvo geresni negu mes. Prieš rungtynes aš buvau ramus, pasirodo, buvau ramesnis nei žaidėjai šiandien. Atrodėme kaip pirmą kartą susirinkę žaisti krepšinį“, – kalbėjo treneris.

Itin sutrikę lietuviai atrodė susitikimo pradžioje – jie vieną po kito metė neužtikrintus metimus ir nuleido galvas po to, kai beveik vien tritaškiais taškus rinkę varžovai spurtavo 14:0 bei atsiplėšė 27:9. Patys svečiai laimės nerado ne tik atakuodami iš toli, bet ir nuo baudų metimo linijos – belgai dažnai stabdė žaidimą pražangomis, o tai pasiteisino, nes lietuviai per pirmą ketvirtį pataikė tik 5 baudų metimus iš 13.

Belgijos ir Lietuvos rinktinių rungtynių protokolas po trijų kėlinių

Agresyvus ir greitas Belgijos krepšininkų žaidimas akivaizdžiai išmušė D. Maskoliūno kariauną iš vėžių – galimai lengvo pasivaikščiojimo besitikėję favoritai purtė galvas ir negalėjo patikėti tuo, kas vyksta. Lietuviai niekaip nerado bendros kalbos nei puolime nei gynyboje, o nesisekti pradėjo viskas, ko jie ėmėsi. Nors varžovai suteikė gerų progų atakuoti, drebėjusios rankos tuo pasinaudoti neleido.

„Kamuolys krito iš rankų, nepataikėme paprasčiausiose situacijose, nesusikalbėjome gynyboje, darėme tokias klaidas...“, – sakė D. Maskoliūnas, kurio auklėtiniai pagal klaidas „pirmavo“ 12:6, o didžioji dalis kamuolių buvo prarasta belgams pribėgus prie M. Kalniečio, Jono Mačiulio, Tomo Dimšos ar Žygimanto Janavičiaus bei tiesiog išplėšus kamuolį iš jų rankų.

Briuselyje, kurį nuo Monso skiria valanda kelio, Europos Vadovų Taryboje dalyvavęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda turėjo planų atvykti į rungtynes, tačiau pamatęs rezultatą politikas galimai paprašė apsukti automobilį. Dar neįpusėjus susitikimui lietuviai atsilikinėjo dvigubai (20:40), o D. Maskoliūnas savo auklėtinių nesugebėjo įkvėpti ir per pertrauką.

Vaizdais aikštelėje nepamaloninti Lietuvos rinktinės sirgaliai stengėsi nesusigadinti šventės ir pernelyg nenusiminę vaišinosi belgišku alumi, o Belgijos krepšininkai trečiajame kėlinyje varžovus iš Lietuvos toliau vaišino tritaškiais. Atrodė, kad šeimininkai pataiko viską, ką meta, o po eilinio nesėkmingo svečių epizodo kai kurie sirgaliai nepabijodavo sušukti ir „Gėda!“.

Po trijų kėlinių prieš traumų išretintą Belgijos nacionalinę komandą turėti 37 taškų deficitą tikrai buvo gėda. Tuomet D. Maskoliūnas jau nustojo emocingai reaguoti į įvykius aikštelėje ir pasinėrė į vidinius apmąstymus. Galbūt strategas jau būtų ir nustojęs dirbti, tačiau paragintas asistento Beno Matkevičiaus jis ramiai išdėstė planus ketvirtajam kėliniui.

Paskutiniajame ketvirtyje patys belgai atsipalaidavo ir suteikė Lietuvos krepšininkams daug progų rinkti lengvus taškus, o jomis pasinaudoję svečiai per 10 minučių pasirodė rezultatyviau nei per pirmas 30 bei iki finalinės sirenos atsilikimą sumažino beveik perpus. Nors gynybos schemas keitinėję lietuviai pabudo tik tada, kai, D. Maskoliūno žodžiais tariant, „degė subinė“, D. Motiejūnas anksčiau komandos nenuteikusį trenerį apgynė.

„Kaltinti galime tik patys save, nes nevykdėme trenerio nurodymų. Nereikia ieškoti kažkokių pasiteisinimų. Galvoju, kad susikaustymas buvo. Atstovaujant Lietuvai tai yra natūralu, bet esame aukšto lygio žaidėjai. Turėtų susikaustymas dingti ne tada, kai pralaimi 34 taškais. Paprasčiausiai neįvykdėme trenerio nurodymų“, – sakė dėl sezono pertraukos Kinijoje po pustrečių metų pertraukos į rinktinę grįžęs D-Mo.

Kovingumo stokoję ir pagal atkovotus kamuolius 19:29 itin šokliems varžovams nusileidę Lietuvos krepšininkai puolime viską darė pernelyg akivaizdžiai, o belgų prieš rungtynes turėta vizija išsipildė – pavojingas jiems buvo tik 12 iš 15 pirmųjų svečių taškų pelnęs Donatas Motiejūnas, kuomet Panevėžio „Lietkabelio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ atstovai didelių grėsmių nekėlė.

Itin prastai per trumpą 4 minučių atkarpą pasirodęs Ž. Janavičius liko be taškų, kaip ir 16 minučių žaidęs rinktinės debiutantas Paulius Valinskas bei taip pat 4 minutėms ant parketo išbėgęs Martynas Sajus. Kitas debiutantas iš „Lietkabelio“ T. Dimša sulaukė pasitikėjimo ir per 28 minutes sukrapštė 5, o Gytis Masiulis per 6 minutes – 3 taškus.

„Toks vaizdas, kad belgų išsigandome“, – sakė ne vieną skambią pergalę su rinktine pasiekęs Jonas Mačiulis, kuris, kaip ir M. Kalnietis, aikštelėje neslėpė nepasitenkinimo bei nesikuklino duoti pylos jaunesiems kolegoms T. Dimšai ar G. Masiuliui. Tiesa, užtikrintumo labai trūko ir patiems veteranams, kurie nepademonstravo lyderystės tuomet, kai jos labai trūko.

M. Kuzminskas prabilo tik ketvirtajame kėlinyje, kuriame pelnė 14 iš 15 savo taškų, Laurynas Birutis žaidė tik minutę, o gelbėtojais netapo ir „Ryto“ atstovai – Arnas Butkevičius per 15 minučių pelnė 2 taškus, o Eimantas Bendžius per 28 minutes sumetė 8, bet užfiksavo patį prasčiausią įmestų/praleistų taškų santykį (-27).

Nors D. Maskoliūnas negailėjo kirčių labiausiai nuvylusiems žaidėjams, jis teigė, kad atsakomybė turi būti kolektyvinė, nes prastai pasirodė tiek treneris, tiek visa komanda. Tas pats D. Motiejūnas, nors su 17 taškų ir buvo rezultatyviausias, greitai pavargo ir po pertraukos buvo sunkiai pastebimas. Žaidybinės praktikos stokojantis aukštaūgis paskui varžovus jau niekaip nespėjo ir antrajame kėlinyje.

„Donatas įmetė taškų, viskas gerai. Bet kaip ir minėjau, kas baugino prieš važiuojant į Belgiją – jo fizinė būklė. 2-3 minutės ir... Dar pradžioj kažkiek energijos turėjo, o vėliau nusėdimas matėsi labai. Kovojo, stengėsi, tikrai mums padėjo. Žinome, ne tiek, kiek mes norime. Ne tiek, kiek mes iš jo tikimės. Ypatingai gynyboje.

Bendžius, puikiai žinome, ką gali žaisti ketvirtoje pozicijoje. Jei jis nepataiko iš toli, po krepšiu jis yra nepavojingas. Tada ta ketvirta pozicija tampa silpna. Labai trūko ir gynėjų. Labai daug trūko. Būkim biedni, bet teisingi – ir Mantas neblizgėjo. Žygio išėjimas mums kainavo iškart -10. Gal susijaudino, velnias žino. O Paulius... stengėsi. Darė, ką gali.

Rūbinėje pasikalbėjome. Neturėjau tikslo kažką pulti. Sudegėme nuo manęs visi kartu, dabar visiems reikia kartu atsistatyti, išanalizuoti, ką darėme blogai. Pataisyti turime labai daug ką. Nesitikėjau, kad taip prastai pradėsime rungtynes ir taip jas sužaisime“. – kalbėjo D. Maskoliūnas, kurio auklėtiniai antrąsias 2021 metų Europos čempionato atrankos rungtynes žais pirmadienį, kai surems ginklus su Čekijos krepšininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (327)