Rekordinis sezono biudžetas – maždaug 45 mln. eurų. CSKA savo piniginės storumu savo būsimą varžovą Eurolygos „bronziniame“ mače – Kauno „Žalgirį“ – lenkia daugiau nei penkis kartus. Žaidėjų ir administracijos atlyginimams skiriamos sumos nuolat auga, tačiau tai „armijos“ klubui ir vėl nepadėjo.

Antrus metus iš eilės CSKA suklupo Eurolygos pusfinalyje ir turės tenkintis kova dėl trečiosios vietos.

Jei 2017-aisiais Stambule maskviečius sustabdė Pirėjo „Olympiakos“, 2018-ųjų gegužės 18-osios vakarą Belgrade tai padarė Madrido „Real“. Pusfinalį ispanams Rusijos klubas pralaimėjo 83:92, nors jau per pirmąjį kėlinį buvo įgijęs dviženklę persvarą (30:20).

„Neprisitaikėme prie varžovų žaidimo braižo – ypač gynyboje, neparodėme raumenų. Mums tai buvo labai nesėkminga diena, kuri sugadina visą sezoną. Reguliariame sezone mes atrodėme kitaip, tačiau šį kartą geresni buvo varžovai“, – po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje teigė 47-erių D. Itoudis, CSKA treniruojantis nuo 2014-ųjų.

Per ketverius darbo metus Maskvoje graikui pasiekti klubo vadovų iškeltą tikslą pavyko tik vieną sykį, kai CSKA Eurolygoje triumfavo 2016-aisiais. Visi kiti trys bandymai įveikti pusfinalio barjerą buvo nesėkmingi, nors vėliau sekusiuose mačuose dėl „bronzos“ CSKA ir susiimdavo.

Ar pavyks motyvacijos rasti trečią sykį – sekmadienio rungtynėse su „Žalgiriu“? Į šį Krepšinis.lt užduotą klausimą D. Itoudis atsakė aptakiai.

„Esame sunkioje ir nemalonioje situacijoje, kokioje jau yra tekę atsidurti. Tačiau kovosime iš visų jėgų – dėl fanų, dėl paties klubo, dėl CSKA ateities. Turime dieną išanalizuoti tam, kas atsitiko. Nebus lengva, bet turėsime nusiteikti – Finalo ketvertas dar nesibaigė“, – pareiškė strategas, dar užsiminęs ir apie tai, kad koją šį sezoną komandai kiša traumos – tik prieš pat Finalo ketvertą jas išsigydė Nando De Colo ir Kyle'as Hinesas, o per rungtynes su „Real“ skausmingai petį susižeidė ir su „Žalgiriu“ nekovos Andrejus Voroncevičius.

Prakaituojant aikštėje, atiduoti duoklę milžiniškus atlyginimus mokančiam klubui gal ir reikės, tačiau D. Itoudžio kalbos apie CSKA fanus kelia šypseną net ir patiems Rusijos žurnalistams.

Jei „Žalgirį“ Eurolygos pusfinalyje palaikė keli tūkstančiai, o „Fenerbahče“ – maždaug triskart daugiau gerbėjų, nedidelės CSKA fanų gretos „Štark“ arenoje pranoko tik apskritai labai nedidelį palaikymą turėjusios „Real“ komandos sirgalius.

„CSKA komanda Rusijoje tiesiog niekam neįdomi, nors ir stengiasi aplink save kurti populiarumo aurą. Iš Maskvos buvo organizuojamas specialus užsakytas lėktuvo reisas, lėktuvas talpino 206 žmones. Tačiau už bilietus į Belgradą ir Finalo ketverto varžybas patys mokėjo maždaug 100 asmenų, o gal nebus ir tiek.

Visi kiti lėktuve – klubo rėmėjai, administracijos darbuotojai ir žurnalistai, kuriems CSKA apmoka ir kelionę, ir apgyvendinimą, – Krepšinis.lt pasakojo neįvardintu norėjęs likti šaltinis, gerai susipažinęs su situacija Maskvos klube, – Ir už ką žmonės turėtų sirgti? Rusai CSKA beveik nežaidžia, aikštėje – beveik vien legionieriai. „Žalgiris“ bent jau turi kažkokį nacionalinį identitetą, o ką turi CSKA?“

Anot šaltinio, pastaruoju metu situacija klube labai įtempta,o komanda – susiskaldžiusi į kelias grupes. Nors „paradinis“ CSKA fasadas to išvysti neleidžia, per treniruotes įtampa esą bado akis – anglakalbiai žaidėjai bendrauja tarpusavyje, o „vietiniai“ rusai yra sudarę tarsi atskirą frakciją.

„Legionierių CSKA visada buvo daug, tačiau tokios įtemptos situacijos tarp žaidėjų ir trenerio dar nepamenu. Ir ši įtampa tik auga, – pridūrė šaltinis.
Esame sunkioje ir nemalonioje situacijoje, kokioje jau yra tekę atsidurti. Tačiau kovosime iš visų jėgų – dėl fanų, dėl paties klubo, dėl CSKA ateities. Turime dieną išanalizuoti tam, kas atsitiko. Nebus lengva, bet turėsime nusiteikti – Finalo ketvertas dar nesibaigė.
Dimitrios Itoudis

Kalbama, kad praėjusį ir keletą ankstesnių sezonų D. Itoudis klube turėjo savo numylėtinį – Milošą Teodosičių, tačiau serbui išvykus į NBA, tokio artimo ryšio treneris iš Graikijos nebeužmezga nė su vienu iš savo auklėtinių. Su Milošu krepšinio specialistas bendravo taip artimai, jog tai gerokai piktindavo kitus CSKA žaidėjus.

Ir ne tik dėl įžaidėjui aikštėje suteikiamos nežabotos laisvės. Neva vienas iš erzindavusių aspektų – serbiški tarpusavio pokalbiai rungtynių metu, nieko nesuprantančių kitų krepšininkų akivaizdoje. O šią kalbą D. Itoudis įvaldęs puikiai – ilgus metus graikas dirbo Željko Obradovičiaus asistentu Atėnuose.

Milošas Teodosičius, Dimitris Itoudis, Maskvos CSKA

Pastaruoju metu graikas irgi kur kas artimiau bendrauja su CSKA legionieriais, o su kai kuriais klubo rusais jo santykiai esą apskritai yra pasiekę savotiško šaltojo karo ribą. Krepšinio kuluaruose užsimenama, kad didžiausia įtampa tvyro tarp jo ir „paradinio“ CSKA kapitono Viktoro Chriapos. 35-erių patyręs veteranas šį sezoną praktiškai nebežaidžia – Eurolygoje ant parketo vidutiniškai praleidžia mažiau nei po 7 min.

Kodėl apie tai nerašo Rusijos žiniasklaida? „O kas parašys? Pyktis su klubu nenori niekas – juk CSKA apmoka ir kelionę, ir viešbutį. Tuo pačiu ir informaciją“, – teigė dėl šios priežasties neįvardintu ir norėjęs likti pašnekovas.

Patys CSKA krepšininkai-milijonieriai į pralaimėjimą reagavo skirtingai. Jei Nando de Colo sunkiai tramdė ašaras, V. Chriapai ir Vitalijui Fridzonui nesėkmė pusfinalyje bent jau iš pirmo žvilgsnio buvo „iki lemputės“.

Per pečius apsikabinę rusai ramiai nužingsniavo pro zoną, kurioje sunkiai žodžius rinko kiti jų komandos draugai. Ir iš tikųjų – ko čia nervintis, jei viename svarbiausių mačų aikštėje praleidi 3 minutes?

Tiesa, Vitalijus dar spėjo tarstelėti, kad Eurolygos rungtynės dėl trečios vietos niekam nereikalingos, nes jos galbūt įdomios tik žiūrovams, bet ne patiems krepšininkams.

Tuo metu 15 taškų pusfinalyje pelnęs Cory Higginsas buvo akivaizdžiai susikrimtęs dėl tokios rungtynių atomazgos ir į visus klausimus atsakinėjo keliais žodžiais.

„Gerai sužaidėme tik vieną kėlinį. Toliau tai nebebuvo mūsų žaidimas – nei puolime, nei gynyboje. Niekas neveikė, trūko disciplinos“, – sakė gynėjas iš JAV.

Krepšinis.lt paklaustas, ar rungtynes dėl trečios vietos laiko turinčiomis didelę reikšmę CSKA klubui, C. Higginsas kelias sekundes tylėjo akmeniniu veidu.

„Kai apsivelki komandos marškinėlius, kiekvienos rungtynės yra svarbios. Savaime aišku, bandysime laimėti“, – žiūrėdamas į tolį automatu galiausiai atsakė krepšininkas.

Gerokai stebino ir paties D. Itoudžio elgesys rungtynių metu ir lemiamais jų epizodais. Jei įprastai graikas tiesiog trykšta emocijomis, šį kartą su arbitrais jis pernelyg nesiginčijo netgi ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai Luigi Lamonica po ilgų diskusijų su kolega nusprendė kamuolį atiduoti „Real“ komandai, taip nubraukdamas paskutines CSKA viltis pabandyti pakovoti dėl pergalės.

„Tokio jo dar nemačiau. Sunku paaiškinti, kas čia buvo“, – galvą purtė vienas iš Rusijos žurnalistų.

D. Itoudis turi tvirtą palaikymą CSKA klubo vadovybėje, tačiau dar vienas komandos fiasko ir užkulisinės kalbos leidžia prognozuoti, kad graiko kėdė iš tikrųjų pradeda braškėti.

Nors pats treneris spaudos konferencijoje užsiminė apie ateities planus CSKA kolektyve, dar vienas pralaimėjimas gali perpildyti Andrejaus Vatutino ir kompanijos kantrybės taurę. Ypač, jeigu jis bus patirtas rungtynėse su „principiniu“ varžovu, kaip Rusijoje iki šiol yra pristatomas Kauno „Žalgiris“.

Galima prisiminti, kad spaudos konferencijose viešai aptarinėjamiems ateities planams ne visada verta išsipildyti. D. Casey Toronte taip ir nesulaukė LeBrono Jameso karjeros saulėlydžio – po dar vieno „Raptors“ fiasko jis tiesiog buvo atleistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)