Ginčą tarp Kazanės UNIKS ir puolėjo iš JAV Jarrello Brantley BAT išsprendė pastarojo naudai.

26-erių amerikietis, šiuo metu karjerą tęsiantis Naujojoje Zelandijoje, praėjusį balandį pats kreipėsi į teismą, jo ieškinys buvo patenkintas iš dalies.

J. Brantley su Tatarstano ekipa buvo sudaręs vienerių metų trukmės sutartį, pagal kurią turėjo uždirbti 450 tūkst. JAV dolerių.

Vasario pabaigoje, praėjus trims dienoms po karo pradžios, jo agentas pasiūlė nutraukti kontraktą abipusiu sutarimu, klubui pasiliekant už vasarį priklausiusį žaidėjo atlyginimą – 50 tūkst. dolerių.

Jau kitą dieną J. Brantley su žmona ir dukra išskrido į JAV.

Nors viešai UNIKS vadovai tuomet tvirtino suprantantys legionierių išgąstį ir leidžiantys visiems išvykti iš šalies, J. Brantley po savaitės sulaukė laiško, jog yra kaltinamas sutartinių įsipareigojimų nevykdymu. UNIKS pareikalavo grąžinti visą iki tol nuo sezono pradžios išmokėtą atlyginimą – 250 tūkst. dolerių.

Teisme klubas laikėsi pozicijos, jog žaidėją Rusiją paliko be deramo pagrindo – esą „karinė operacija Ukrainoje nepalietė Rusijos teritorijos“.

Vis dėlto BAT nuomonė buvo kitokia – teismas pripažino, jog karas Ukrainoje turėtų būti laikomas force majeure aplinkybe ir Rusijoje, kaip kariaujančioje šalyje. BAT sprendime pažymima, kad susiklosčius tokiai padėčiai JAV krepšininkas neturėjo galimybių vykdyti savo sutartinių įsipareigojimų.

„Prasidėjus kariniui konfliktui visa situacija buvo neapibrėžta, nenuspėjama ir nekontroliuojama. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesiogiai kaltino JAV – žaidėjo tėvynę – dėl konfliko eskalavimo, JAV ambasada ragino savo piliečius palikti Rusiją, tarptautiniu mastu kalbėta apie trečiojo pasaulinio karo ar branduolinio ginklo panaudojimo grėsmes.

Visiškai suprantama, jog jaunas amerikietis krepšininkas išsigando beprecedenčių įvykių ir paklausė rekomendacijų, grįždamas į JAV“, – rašoma BAT išvadoje.

J. Brantley buvo priteista beveik 30 tūkst. dolerių kompensacija, atitinkanti atlyginimo dalį, kurią jam buvo likusi skolinga UNIKS. Taip pat klubas įpareigotas apmokėti puolėjo kelionės iš Rusijos išlaidas, sudariusias 6 tūkst. dolerių, taip pat padengti 7 tūkst. dolerių dydžio teismo išlaidas.

Šis verdiktas gali būti svarbus kitiems buvusiems Rusijos klubų legionieriams, kurie patys sulaukė buvusių darbdavių ieškinių dėl įsipareigojimų nevykdymo.

Tarp tokių buvo ir Maskvos CSKA žaidęs Marius Grigonis, praėjusį vasarį palikęs komandą. Delfi žiniomis, daugkartiniai Rusijos čempionai gynėją iš Lietuvos buvo apskundę BAT, reikalaudami kompensacijos.

Ginčas išspręstas įsikišus Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) klubui, kuris sutiko sumokėti išpirką už žaidėją. Neoficialiais duomenimis, jos dydis siekė 350 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją