Aš pastaruoju metu miegu kaip vaikas. Pabundu vidurnaktį ir pradedu verkti.
Dwane'as Casey, „Raptors“ treneris
Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Toronte vyks penktosios NBA Rytų konferencijos serijos rungtynės tarp „Raptors“ ir „Heat“. Abi ekipos savo gretose neturės dėl traumų kritusių milžinų – J. Valančiūno ir H. Whiteside‘o, tačiau panašu, kad tai palankiau yra svečiams iš saulėtosios Floridos.

Visų pirma, Torontas niekaip negali atrasti kito tikro lyderio, kuriuo pastaruoju metu buvo tapęs įspūdingai rungtyniavęs J. Valančiūnas. Atkrintamosiose varžybose lietuvis vidutiniškai pelnydavo po 15 taškų, atkovodavo po 12,1 kamuolio bei blokuodavo po 1,4 metimo, o per trejas rungtynes su „Heat“ lietuvis įmesdavo po 18,3 taško, atkovodavo po 12,7 kamuolio, blokuodavo po 1,3 metimo bei krepšį atakuodavo net 64,9 proc. taiklumu.

Jei vienose rungtynėse iššovė Kyle‘as Lowry, kitose iš įžaidėjo „Heat“ gynyba paliko šlapią vietą, o DeMaras DeRozanas apskritai pro šalį toliau šaudo apgailėtinai (4 iš 17 metimų ketvirtose serijos rungtynėse) ir netgi tampa pajuokos objektu dėl visiškai neparuoštų ir komandą žlugdančių metimų arba sunkiai paaiškinamo techninio broko lemiamais rungtynių epizodais.

Tokia situacija lėmė, kad ketvirtosiose serijos rungtynėse, kurias Toronto komanda apmaudžiai pralaimėjo po pratęsimo (87:94), rezultatyviausi svečių žaidėjai buvo nuo atsarginių suolo kilę Cory Josephas ir Terrence'as Rossas, pelnę po 14 taškų.

„Man labai skaudėjo patemptą pirštą“, – po ketvirtojo mačo teisinosi „Raptors“ puolėjas, eilinį kartą pažadėjęs, kad taip prastai krepšio nebeatakuos niekada.

Nors komandos treneris D. Casey yra įpratęs nuolat ginti savo žvaigždes, nebelaiko ir jo nervai.

„Aš pastaruoju metu miegu kaip vaikas. Pabundu vidurnaktį ir pradedu verkti“, – savo psichologinę būseną apibūdino „Raptors“ strategas.

„Toronto Sun“ analitikas Ryanas Wolstatas pažymi, kad „Raptors“ situacija pastaruoju metu nėra gera. Visų pirma, žvaigždėmis vadinami K. Lowry ir D. Derozanas visiškai neužsitarnauja jiems suteikto epiteto, visų antra, „Heat“ iš trijų taškų zonos negali mesti prasčiau, nei ketvirtosiose serijos rungtynėse, kurias laimėjo nepaisant to, jog realizavo vos 1 iš 15 tritaškių.

Ir, be abejo, pastebimas J. Valančiūno trūkumas. Akivaizdu, kad sužinojusi, jog Toronto komanda ilgam neteko lyderiu tapusio lietuvio, „Heat“ greitai perrikiavo gretas.

„Majamis nusprendė dvigubinti gynybą prieš varžovų lyderius, netgi jeigu tai reiškia, kad Bismackas Biyombo lieka visiškai laisvas. Jie akivaizdžiai mano, kad Bismackas nėra toks greitas, o reikalui esant kerta jam per rankas ir verčia mesti baudas. Taip, ketvirtose serijos rungtynėse afrikietis buvo naudingas, žaidė efektyviai ir efektingai (pelnė 13 taškų ir atkovojo 13 kamuolių,– red. past.), tačiau tai turi tęstis ir toliau, kad „Heat“ komanda būtų priversta atlaisvinti gynybos gniaužtus prieš pagrindinius „Raptors“ lyderius“, – pažymi R. Wolstatas, taip akcentuodamas bene didžiausią problemą, su kuria susidūrė Toronto ekipa.

Visgi lyginant H. Whiteside‘o ir J. Valančiūno netekčių savo komandoms svarbą, JAV analitikų nuomonės išsiskyrė. Charlesas Barkley pažymėjo, kad lietuvis yra pranašesnis už savo oponentą amerikietį, tačiau B. Biyombo bent jau kol kas jį gana sėkmingai pavadavo.

Visgi kita problema yra ta, kad baudos aikštelėje B. Biyombo tvarkytis sekasi sunkiai, ką pastebi ir „Toronto Sun“ apžvalgininkas Dougas Smithas.

„D. Wade‘ui įsiveržus į baudos aikštelę problemos iš karto didėja. Bismackas neretai nežino ką daryti, atsiranda chaosas, o varžovai užtikrintai renka taškus iš po krepšio“, – pažymi analitikas. Tai atspindi ir mačo statistika. Ketvirtose serijos rungtynėse iš baudos aikštelės „Heat“ rinko liūto dalį savo taškų (kita vertus, ką turėjo daryti taip prastai tritaškius metanti komanda?) – 54, o „Raptors“ jų surinko vos 38. Ir tai – pats didžiausias skirtumas šioje pusfinalio serijoje.

Visgi ginklus sudėti dar ankstoka. Penktąsias serijos rungtynes Toronto ekipa žais savoje aikštėje, o 34-erių veteranas D. Wade‘as, komandą tempiantis ant savo pečių, jau gali pradėti jausti nuovargį.

„D. Wade‘o aplinka daro viską, kad veteranas kuo geriau pailsėtų prieš penktajį mačą, tačiau faktas, kad vėl demonstruoti tokį patį žaidimą jam bus nelengva. (30 taškų ketvirtose serijos rungtynėse, – red. past.). Torontas šioje serijoje retai demonstruoja kokybišką krepšinį, tačiau žais namuose, ir netgi be J. Valančiūno, turi gilesnę ir, bendrai vertinant, talentingesnę sudėtį. Todėl serija dar toli gražu nebaigta“, – viliasi R. Wolstatas.

Tiesa, jeigu lemiamos atakos ir toliau bus užbaiginėjamos tokiu būdu, Torontui tikėtis pozityvių dalykų – naivoka:

Kada ant parketo pasirodys J. Valančiūnas, kol kas nėra aišku. Žinoma tik tiek, kad šioje serijoje dėl čiurnos traumos lietuvis jau tikrai nežais, o tolesnė įvykių eiga priklausys ne tik nuo „Raptors“ pasirodymo, bet ir, be abejo, nuo paties aukštaūgio kojos gijimo.

Šiuo metu serijos iki keturių pergalių rezultatas yra lygus – 2-2.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)