„Dagens Nyheter“, „Goteborgs-Posten“, „Svenska Dagbladet“ – visuose šiuose leidiniuose J. Jerebko perėjimas į Rusijos kariuomenę istoriškai reprezentuojančią ekipą yra svarbiausia sporto naujiena, kuriai įprastai krepšinio įvykių nesekanti švedų žiniasklaida skiria net po kelias publikacijas.

„Kaip išvis įmanoma būti tokiam absoliučiai kurčiam?“ – žinia negalėjo patikėti „Svenska Dagbladet“, būtent tokia antrašte pristatantis komentarą apie J. Jerebko ir CSKA sandėrį.

„Man didžiulė garbė tapti tokio garsaus istorinio klubo dalimi. Nekantriai laukiu galimybės prisijungti prie komandos ir vėl žaisti krepšinį“, – trečiadienį CSKA citavo 35-erių švedą, su Maskvos klubu pasirašiusį iki sezono pabaigos galiosiantį kontraktą.

Aštrių reakcijų į tokį sprendimą neteko ilgai laukti: ir sušurmuliavo ne tik žiniasklaida.

Sutartį su dešimtmetį NBA žaidusiu 208 cm ūgio puolėju nutraukia prekės ženklas „Nocco“, kurį valdo energetinius gėrimus gaminanti švedų kompanija „Vitamin Well“.

Nuo šiol su J. Jerebko šio prekės ženklo savininkai nebenori turėti nieko bendro.

„Apie tai, kad Jerebko pasirašys sutartį su CSKA, sužinojome dar sekmadienį. Po greito pasitarimo nusprendėme, kad nuo pirmadienio nutraukiame bendradarbiavimą su šiuo krepšininku“, – Švedijos „STV Sport“ televizijai sakė „Nocco“ rinkodaros vadovė Catharina Carldorret.

Pažymėtina, kad „Vitamin Well“ grupė, kuriai priklauso „Nocco“, Švedijoje bendradarbiauja su ryškiausiomis šalies sporto žvaigždėmis – iki 2018-ųjų vienu iš reklaminių grupės veidų buvo Z. Ibrahimovičius.

Reaguoja ir Švedijos krepšinio federacija, kurios generalinis sekretorius Fredrikas Joulamo užsiminė, jog žaidimas CSKA tokiu metu gali paveikti J. Jerebko ateitį šalies rinktinėje.

„Norėtume kuo mažiau kontaktų su Rusija. Turėsime pasikalbėti apie tai su Jonasu“, – susierzinimo neslėpė vienas federacijos vadovų.

Jonas Jerebko

J. Jerebko karjeros posūkis glumina ir dėl anksčiau jo išsakytų minčių.

Kiek daugiau nei prieš metus J. Jerebko leidiniui „Aftonbladet“ tikino niekada nebegrįšiantis žaisti į Rusiją, nes Maskvos srities „Chimki“ klubas liko jam skolingas „milijonus eurų.“

„Niekada nebegrįšiu ten, niekada. Jokių variantų. Bus NBA ar Eurolygos klubas, bet ne Rusijos lyga“, – krepšininko žodžius primena „Goteborgs Posten“ puslapis, akcentuojantis, kad iš Eurolygos jau išmesta CSKA komanda šį sezoną ir žais būtent tik Rusijos čempionate, kokiu dabar tapo VTB Vieningoji lyga.

2020-2021 m. sezono įkarštyje palikęs „Chimki“, vėliau jokiame profesionaliame klube J. Jerebko nežaidė, tačiau atstovavo Švedijos rinktinei pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.

„Taigi, Jerebko pasirenka CSKA. Reiškia, kad noras žaisti krepšinį buvo tikrai didelis..., – ironiškai naujieną pakomentavo „Aftonbladet“ žurnalistas Erikas Karlssonas. – Trys dienos prieš oficialią naujieną Jerebko informavo savo rėmėjus apie pasirinkimą. Jis tikrai suprato, ką daro ir ko galima tikėtis.“

Tuo metu Expressen.se portale savo komentarą apie J. Jerebko pasirinkimą komentavęs žurnalistas Noa Bachneris išdėstė tokią poziciją:

„Ką tau turėjo pasiūlyti, kad užmerktum akis prieš Rusijos agresiją? Daugeliu atveju net ir pelningi sandoriai buvo išmesti į šiukšlių dėžę, esmės nekeitė ir siūlomi didžiuliai atlygiai. Tačiau Jerebko ėmė ir nustatė savo kainą. Dėl to tai yra nemalonus ir nejaukus sprendimas. Sunku įsivaizduoti, kokia galėtų būti išeitis iš šios situacijos.

Padėtis Ukrainoje pačiam Jerebko tikrai nebuvo paslaptis, todėl tai kelia dar daugiau klausimų. Galbūt Jerebko kada nors pripažins savo klaidą, kad ir labai vėlai – juk gailėtis anksčiau ar vėliau yra geriau, nei nesigailėti niekada. O dabar iš šalies tenka pripažinti, jog tai buvo labai keistas poelgis, ypač tada, kai civilizuotas pasaulis, regis, nubrėžė aiškią liniją ties Putino režimu, ir sportas netapo išimtimi.“

Tarp krepšinio gerbėjų buvo ir dar aštresnių pasisakymų.

„Jerebko, ar tu mėnesį miegojai po akmeniu ir nematei, kas vyksta? Niekada nebeapsivilk Švedijos rinktinės marškinėlių, tu čia nebelaukiamas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ piktinosi vienas sirgalius.

„Ilgus metus buvau Jono talento gerbėjas, tačiau šis sprendimas man ženklina jo karjeros pabaigą“, – tikino kitas Švedijos krepšinio gerbėjas.

„Švedas turi naują savininką. Jis atsidūrė Putino kišenėje ir padeda Rusijos propagandai“, – piktinosi dar vienas aistruolis.

„Kai tu neturi jokio moralinio kompaso ir esi tiesiog paskutinis kvailys. Išnyk, Jerebko, visiems laikams pasilik Rusijoje ir su savo kruvinais rubliais“ ,– pylėsi kritika Švedijos krepšininkui dar vienoje „Twitter“ paskyroje.

Primename, iš Eurolygos kartu su kitom dviem Rusijos komandomis išmestas „armijos sporto klubas“ CSKA šiuo metu varžosi tik VTB Vieningosios lygos turnyre.

Prasidėjus karui CSKA su grupe kitų krepšininkų legionierių paliko ir lietuvis Marius Grigonis, tačiau kol kas nusitraukti galiojančios sutarties palankiomis sąlygomis gynėjui nepavyksta.

Oficialiai išsiskirti su Rusijos klubu kol kas sugebėj tik Tornikė Šengelija, Danielis Hackettas ir Iffe Lundbergas.

Praėjusio savaitgalio rungtynėse CSKA atstovavo trys užsieniečiai – serbas Nikola Milutinovas, amerikiečiai Willas Clyburnas ir Casperas Ware'as.

CSKA toliau treniruoja įvykius Ukrainoje ignoruojantis graikas Dimitrios Itoudis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją