„Mažeikiams“ vilčių nebėra

Nei prezidento, nei direktoriaus, nei trenerio, nei žaidėjų – iš praėjusio sezono „Nevėžio“ neliko nė gyvos dvasios.

Nusikratyti pastaruoju metu klubą lydėjusį negerą kvapą norintys kėdainiečiai teigia naujus krepšinio metus pradėsiantys nuo tuščio popieriaus lapo.

„Atsitiko tokių dalykų, kokių gyvenime negalėjome įsivaizduoti. Mums buvo labai gėda dėl to purvo, labai sunku ir graudu. Nors niekas nieko neįrodė, vis tiek nusprendėme apsišvarinti klube, neliko nė vieno žmogaus“, – DELFI teigė naujasis „Nevėžio“ prezidentas Romanas Seliava.

Bendrovės „Daumantai LT“ technikos direktorius poste pakeitė atsistatydinusį Petrą Staliorių. Kartu su juo naują klubo valdybą sudarys trys Kėdainių verslininkai: Egidijus Kriščiūnas, Dainius Jačiunskas ir Vygantas Valiukevičius.

Dar anksčiau valdyboje neliko kolegų įtarimų sulaukusio buvusio krepšininko Mariaus Janišiaus.

Iš pareigų buvo atleistas ir „Nevėžio“ direktorius Antanas Sakavickas. Vietoje jo klubo administracijai vadovaus Kėdainių žiniasklaidoje iki šiol dirbusi Ingrida Marijošienė.

Tuo tarpu komandos vairą iš Mindaugo Budzinausko perims Ramūnas Cvirka, pastaruosius trejus metus darbavęsis Maskvos srities „Chimki“ (Rusija) klube. Anot R. Seliavos, su kauniečiu pasiektas žodinis susitarimas, jam bus patikėta ir atsakomybė už komandos komplektaciją.

Priešpaskutinę dešimtą vietą čempionate šiemet užėmęs „Nevėžis“ kitą sezoną žada verstis jaunais krepšininkais, bet aikštėje turi ambicingų užmojų.

„Žvaigždžių galbūt nebus, orientuosimės į tuos, kurie daugiau sėdi ant atsarginių suolo. Jaunimo Lietuvos klubuose yra labai daug, pavyzdžiui, gal ką nors pasiskolinsime iš Kauno „Žalgirio“. Mūsų sportinis tikslas – patekti į LKL atkrintamąsias varžybas“, – dėstė R. Seliava.

Tiesa, ar „Nevėžis“ ir toliau galės varžytis LKL, paaiškės ateinantį pirmadienį, kuomet bus paskelbtas lygos dalyvių sąrašas.

Kėdainių klubas tik likus paskutinėms dienoms iki nustatyto termino pateikė dokumentus, reikalingus LKL licencijai gauti.

Nepaisant to, niekas neabejoja, kad „Nevėžiui“ bus uždegta žalia šviesa, o ant pirmenybių atsarginių suolo sėdintiems „Mažeikiams“ kitą sezoną teks žaisti antroje pagal pajėgumą Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Tai leido suprasti ir LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

„Neigiamų atsakymų veikiausiai nebus“, – DELFI pripažino vienas LKL vadovų.

Bet ne viso praėjusio sezono balasto „Nevėžiui“ atsikratyti bus taip paprasta. Teisėsauga tebevykdo du ikiteisminius tyrimus, susijusius su klubu, o įsiskolinimų kuprą reikės nešioti dar ne vienerius metus.

Dalį biudžeto suvalgys skolos

„Nevėžis“ LKL deklaravo kitą sezoną mėginsiantis surinkti 450 tūkst. eurų biudžetą. Tai – 150 tūkstančių daugiau nei minimalus reikalavimas, bet komandos reikmėms bus panaudota tik dalis pinigų.

Likusiais žadama kamšyti skolas, R. Seliavos teigimu, dabar siekiančias 200 tūkst. eurų. Prieš praėjusio sezono pradžią žiniasklaidoje minėta „Nevėžio“ įsiskolinimų suma buvo dvigubai didesnė.

Per ateinančius metus klubas sieks atsiskaityti su buvusiais žaidėjais, kuriems, anot prezidento, tebėra skolingas maždaug 60 tūkst. eurų.

Žymiai ilgiau reikės suvedinėti galus su klubą kreditavusia Kėdainių bendrove „Fortera“. „Nevėžio“ rėmėja sutiko išdėstyti paskolos grąžinimą per aštuonerius metus.

Tiesa, į klubo skolas dar neįskaičiuoti paskutinio praėjusio sezono mėnesio žaidėjų atlyginimai, kurių mokėjimas buvo suspenduotas kilus įtarimams dėl rungtynių režisavimo. R. Seliava teigė lauksiantis, kuo pasibaigs Lietuvos kriminalinės policijos biuro atliekamas tyrimas.

Jis neatmetė galimybės, kad komandoje gali likti praėjusiame sezone Kėdainiuose žaidusių krepšininkų, jeigu šie iš skandalo išlips sausi. R. Seliava teigė negalintis teisti nei žaidėjų, nei buvusios vadovybės, nes niekas esą dar nebuvo įrodyta faktais.

„Į žaidėjus aš niekad nekreipiau dėmesio, rūpinausi tik biudžeto reikalais. Tie žmonės į klubą atėjo tikrai ne dėl mūsų protekcijos. Negaliu pasakyti, kad jie buvo blogi, nes jų kaltė neįrodyta. Bet kai ant jų krito toks šešėlis, paprašėme nebedalyvauti klubo veikloje. Neišvariau jų, tik pasakiau, kad kartu dirbti nebeišeina“, – dėstė R. Seliava.

„Nevėžis“ yra patraukęs ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) dėmesį. Pareigūnai aiškinasi, ar dviem juridiniais asmenimis prisidengęs klubas neapgavo buvusių komandos krepšininkų, kuriems net palankūs teismo sprendimai nepadėjo išsireikalauti negauto uždarbio.

Bet R. Seliava nepažadėjo, kad „Nevėžis“ pakeis savo struktūrą į paprastesnę ir skaidresnę.

„Galvočiau, kad viskas liks, kaip yra. Žiūrėsime, kaip mums seksis. Norėtųsi padaryti taip, kad būtų kuo aiškiau ir be įtarimų“, – aptakiai kalbėjo naujasis klubo prezidentas.

Primename, kad FNTT ikiteisminį tyrimą pradėjo sulaukusi buvusio „Nevėžio“ vidurio puolėjo Povilo Butkevičiaus pareiškimo.

Žaidėjas sutartį buvo sudaręs su viešąja įstaiga „Veržlusis Nevėžis“, tuo tarpu visos klubo pajamos keliavo į kito juridinio asmens – VšĮ „Kėdainių krepšinio perspektyvos“ – sąskaitą. Todėl laimėjęs bylą prieš buvusius darbdavius P. Butkevičius liko nieko nepešęs – antstoliai neturėjo ko išieškoti.

Dar didesnę dėmę ant „Nevėžio“ munduro užtėškė įtarimai dėl sutartų rungtynių.

Gavusi informacijos iš lažybų rinkos prievaizdų, balandį LKL ryžosi nukėlė „Nevėžio“ rungtynes su „Mažeikiais“. Surinkta medžiaga vėliau buvo perduota teisėsaugai.

Lygos vadovai signalų dėl įtartinų statymų sulaukė ir po „Nevėžio“ triuškinančiai pralaimėtų dvikovų „Šiauliams“ bei Klaipėdos „Neptūnui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)