Ilgai galutinių žaidėjų atsakymų laukęs ir rokiruotes kandidatų sąraše atlikti turėjęs specialistas buvo priverstas imtis ir visai neplanuotų permainų. Prieš penkis mėnesius į rinktinę pakviestam fizinio rengimo treneriui Sigitui Kavaliauskui teko ieškoti pamainos – ją D. Adomaitis rado Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje.

Evaldas Kandratavičius pakeis Sigitą, nes jis išvyko į Kiniją dirbti su Jonu Kazlausku. Man kaip tik ir liko paskutinis susitikimas su Evaldu, kad baigtume derinti paskutines detales. O visi kiti planai – ir treniruočių, ir draugiškų rungtynių – jau sudėlioti“, – pasakojo vairininkas, per daugiau nei mėnesį atostogų spėjęs rinktinės reikalus suderinti su poilsiu.

Ir nors pagrindiniai planai jau sudėlioti, tačiau galvosūkių treneriui liko dar tikrai nemažai. Jeigu praėjusią vasarą ruoštis olimpinėms žaidynėms Jonas Kazlauskas pajūryje pradėjo vos su 11 žaidėjų, tai net mėnesiu vėliau šiemet treniruotes pradėsiantis D. Adomaitis krepšininkų antplūdžiu pasigirti taip pat negalės.

Palangoje po keturių dienų jis laukia tik 14 kandidatų iš 18. Prie plušėsiančių kolegų Mantas Kalnietis prisijungs liepos 24 dieną, o Jonas Mačiulis – liepos 30-ąją.

„Ir vienu, ir kitu atveju, tai yra ne atostogų prašymas, o dėl šeimyninių aplinkybių“, – trumpai situaciją paaiškino D. Adomaitis.

Vis tik patys didžiausi galvos skausmai rinktinės vedlį kankina dėl ir taip opios sunkiojo krašto puolėjo pozicijos: Paulius Jankūnas šiemet nusprendė vasarą skirti poilsiui, o Donatas Motiejūnas ir Domantas Sabonis turi neišspręstų reikalų kitoje Atlantoje pusėje.

„Didžiausi klaustukai dėl jų dviejų: kol negauni konkretaus atsakymo, kurią dieną jie atvažiuos, tai nesinori ir sakyti, – užtikrinti, kad du NBA aukštaūgius išvysime Europos čempionate, negalėjo specialistas. – Vakar kalbėjau su Donatu, tai jis laukia, kol išsispręs kontrakto reikalai, bet dabar jo situacija nežinoma. Taip, noras yra, bet reikia ir detalių.“

Pats D-Mo, prieš kiek mažiau nei mėnesį, kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais akcentavo, kad jo vasaros prioritetas – rinktinė. Tačiau visas kortas galėtų sumaišyti klubas, kuris 26-erių lietuviui pasiūlytų naują sutartį.

„Yra keletas niuansų. Pirmas – draudimas: kai yra kontraktas, turime ir aiškius draudimo reikalavimus. Antras – pačiam žaidėjui turint sutartį yra garantija dėl ateities. Ir trečia – kai pasirašys kontraktą su NBA komanda, lauksime jos vadovų požiūrio: klubai negali uždrausti, bet kartais jie įvairiomis priemonėmis daro įtaką žaidėjams.

Aišku, jis gali prisijungti prie rinktinės ir be klubo. Yra ir toks variantas, apie kurį su juo taip pat kalbėjome. Dabar sunku kažką pasakyti, bet svarbiausia, kad jis nori žaisti, o daugiau detalių turėtų paaiškėti šią savaitę“, – turimomis žiniomis dalijosi treneris, kuris Donato rinktinėje ilgiausiai lauktų iki liepos 31-osios.

Domantas Sabonis

Dar mažiau informacijos D. Adomaitis turi apie Arvydo Sabonio atžalą, nors šiuo galvos skausmu dar prieš porą savaičių treneris skųstis negalėjo. Tačiau tiek jam, tiek pačiam D. Saboniui visus vasaros planus sugadino Oklahomos „Thunder“ atlikti mainai, po kurių 21-erių lietuvis atsidūrė Indianos „Pacers“ gretose.

Taip 211cm ūgio Domas ne tik prarado galimybę žaisti Orlando Vasaros lygoje, bet gali likti ir be Europos čempionato. Nors oficialiai Indianos žiniasklaidai krepšininkas buvo pristatytas dar liepos 8-ąją, tačiau „Pacers“ vadovai Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) iki šiol nepateikė jokių atsakymų dėl savo naujoko ateities.

„Su Oklahoma buvo viskas suderinta, tačiau dabar visas derinimas vyksta iš naujo, o ir tos komunikacijos nėra tokios greitos kaip norėtųsi. Pirmiausia reikia gauti oficialią klubo poziciją, kurios dar nesame sulaukę. Daugiau pasakyti galėtų federacijos atstovai“, – rankomis skėsčiojo D. Adomaitis.

Tačiau ir LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas atsakymų dėl susidariusios situacijos neturėjo. Tiesa, vienas šalies krepšinio vadovų panikuoti neskubėjo.

„Domas Lietuvoje jau ir sveikatos patikrą yra praėjęs, ir draudimo polisus esame gavę iš NBA bei jau apmokėję. Ir nors keitė klubą, viskas galioja – taip kad iš mūsų pusės viskas yra padaryta. Bet oficialios jų pozicijos dėl dalyvavimo ar nedalyvavimo mes išvis neturime. Raštą esame išsiuntę ir NBA, ir pačiam klubui.

Mes su „Thunder“ viską buvome 120 proc. susiderinę, o dabar jokios informacijos nevaldome ir neturime. Nors mes nematome priežasčių, kodėl galėtų neleisti. Bet čia ne Domo sprendimas – viskas priklauso nuo klubo organizacijos.

Per šią savaitę turėtume turėti aiškumą. Tačiau labai viliamės, kad visi žaidėjai, kurie davė teigiamus atsakymus, atvyks. Nes pats Domas tikrai labai nori, todėl norime, kad kliūčių nebūtų. Daugiau komentuoti galėsime, kai turėsime atsakymą – dabar tik spėlionės. Tačiau nėra nieko blogo, nes laiko dar pakankamai yra“, – ramybe spinduliavo M. Špokas.

Ramiai ruoštis Europos čempionatui D. Adomaitis dar negali, tačiau bent vieną gerą žinią prieš penktadienį prasidėsiančią rinktinės stovyklą treneris vis dėlto išgirdo. Specialisto ausį ji pasiekė iš nacionalinės komandos medikų lūpų.

„Iš daktarų gavau informaciją, kad dėl žaidėjų fizinės būklės bėdų nėra, o ir dėl nuogąstavimų dėl galimų traumų buvau nuramintas“, – pasidžiaugė specialistas.

Tiesa, jis ir pats į Palangą atvažiuos būdamas „tik“ kaip nacionalinės komandos vairininkas – Lietuvoje likti norėjęs ir visus užsienio klubų pasiūlymus atmetęs D. Adomaitis nebepratęsė sutarties su „Neptūnu“ bei nepasiekė susitarimo ir dėl darbo Panevėžio „Lietkabelio“ komandoje.

„Kaip ir minėjau: buvo planas A – tik su „Neptūnu“, o planas B – susikaupimas tik ties darbu rinktinėje. O po Europos čempionato – žiūrėsime, – apie savo ateitį klubiniame krepšinyje kalbėjo treneris.

– Dėl užsienio klubų agentams pasakiau, kad manęs šis variantas nedomina, nes negalėčiau visko atlikti 100 proc. gerai, kaip reikia atvykus į naują klubą, į naują organizaciją ir naują lygą. Toks yra mano požiūris: aš nenoriu tik turėti darbą, nes jį reikia padaryti gerai.“

Geriausi Lietuvos krepšininkai Palangoje prakaitą lies iki rugpjūčio 3 dienos, o 4-ąją persikels į Klaipėdą, kurioje dalyvaus dviejų dienų turnyre. Pusfinalyje mūsiškių lauks akistata su lenkais, o finale arba kovoje dėl bronzos – dvikova prieš Latviją arba Gruziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)