„Yra du pagrindiniai klausimai. Vienas jų – specializuotų krepšinio trenerių ruošimas. Kadangi žiūrime į ateitį, esame populiariausia sporto šaka. Vaikų paruošimui, treneriai yra pagrindiniai pasiekimų kalviai.

Kitas dalykas, kadangi 2021 metais įsigalios naujas licencijavimo įstatymas. Mes diplomų neišduodame, to daryti negalime, o jį įgyti ir mokslus baigti galima būtent universitete.

Tai – abipusė nauda ir tvarka, kalbant apie trenerius. Tikimės tikslai bus įgyvendinti ir padės krepšiniui išlikti viena iš populiariausių sporto šakų“, – pasirašant sutartį su LSU kalbėjo A. Sabonis.

Federacijos prezidentas kalbėjo apie pokyčius, kurie nuo 2021-ųjų palies visus krepšinio trenerius. Norintys toliau dirbti, bet neturintys aukštojo mokslo sporto studijų diplomo, pagal 2021-aisiais įsigaliosiantį sporto įstatymą privalės baigti universitetą.

Ar tai reiškia, kad Sporto studijų diplomo neturinčiam Šarūnui Jasikevičiui teks grįžti į universiteto suolą?

Anot rektorės, diplomas reikalingas, tačiau tai nereiškia, kad toks strategas bus priverstas ketverius metus trinti universiteto suolą: praktinė patirtis universitete konvertuosis į studijų kreditus.

„Norint dirbti treneriu, bus privaloma baigti Sporto studijas. Kas bus su Jasikevičiumi? Turės baigti studijas.

Trenerio kursai ne veltui tęsiasi ketverius metus, žinios apima ir biomedicinos dalykus, fiziologinius, pedagogikos, psichologijos. Ta trenerio specializacija – tik vienas iš dalykų.

Tas daugeliui trenerių tikrai praverstų. Dabar kalbame apie išimtinį atvejį: studijose užskaitoma ta patirtis ir kompetencijos, kurios yra įgytos. Tai nereiškia, kad tiek metų savo darbui skyręs treneris turės ketverius metus trinti suolą.

Tokiais atvejais sudaromi individualūs studijų planai“, – kalbėjo LSU rektorė.

„Labai malonu, kad dar iki pasirašymo vyko darbas ir tas dokumentas nebus tik pasirašytas ir liks, o toliau vyks realus bendradarbiavimas. Universitetas yra ta vieta, kuri negali būti atskirta nuo federacijų ir nuo apskritai sporto, o ypač krepšinio.

Federacija žino, ko reikia praktikoje, federacijos atstovai yra įtraukti į mūsų studijų programas, komitetus, kviečiami į įvarius renginius ir pasitarimus.

Šiemet įkūrėme krepšinio studijų ir mokslo centrą, kuriam vadovauja Ramūnas Butautas, kuris dirba ir federacijoje. Tikimės turiningo bendradarbiavimo“, – spaudos konferencijoje kalbėjo dr. D. Rėklaitienė.

Pagal šią bendradarbiavimo sutartį LSU įsipareigoja sudaryti sąlygas LKF siunčiamiems specialistams kelti kvalifikaciją universitete, naudotis LSU metodine bei materialine baze, užtikrinti savo atstovų dalyvavimą LKF renginiuose.

LKF konsultuos LSU personalą tobulinant studijų programas, planuoja užsakyti mokslinius tyrimus ir testavimus sporto ir sveikatinimo srityse, esant galimybei sudarys sąlygas LSU studentams atlikti praktiką LKF, kvies Universiteto specialistus į LKF organizuojamus susirinkimus, konferencijas, seminarus, kursus, sporto ir kitus renginius.

LSU ir LKF planuoja vykdyti ir kitus bendrus projektus, susijusius su sporto mokslo, švietimo, sporto ir sveikatinimo veiklomis.

„Licencijavimui turime pasiruošti, laiko tarpas nėra didelis, norime, kad tai būtų oficialu. Treneriai turi pasiekti tam tikrus lygius, jie turi suprasti, ko iš savęs nori ir ko mes norime“, – sutarties pasirašymo spaudos konferencijos metu kalbėjo LKF sekretorius Mindaugas Špokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)