Vienintelį kartą čempionui nustatyti 7 susitikimų reikėjo dar 2002 metais, kai lygoje pirmą kartą buvo įvesta finalo serija iki 4 pergalių. Tada pirmenybių nugalėtoju antrą kartą klubo istorijoje tapo „Lietuvos rytas“, 4:3 nugalėjęs kauniečius.

Šių metų serijoje pirmajį mačą išvykoje rezultatu 90:77 laimėjo „Žalgiris“, tačiau vėliau dukart nugalėjo „Lietuvos rytas“ – 64:75 Kaune ir 81:83 „Siemens arenoje“.

Ketvirtosiose rungtynėse, kuriose be trenerių likusiam Kauno klubui jau formaliai vadovavo jo kapitonas Dainius Šalenga, pergalę 83:70 vėl iškovojo žalgiriečiai, o „Lietuvos rytas“ serijoje į priekį dar kartą išsiveržė pirmadienį, kai Vilniuje laimėjo 89:75.

Vilniečių gretose ketvirtadienį vėl žaidė traumą išsigydęs Donatas Zavackas, tačiau smarkiai čiurną patempė Artūras Jomantas. Anot trenerio Rimo Kurtinaičio, jam sezonas jau baigėsi.

Lygiose rungtynėse tris ketvirčius pirmavo tai viena, tai kita komanda, o lemiamu tapo ketvirtasis kėlinys. Per paskutines 7 su puse jo minutės „Lietuvos rytas“ nesugebėjo pelnyti nei taško ir „Žalgiris“ nurūko pergalės link.

Rungtynės

Jau pirmąją minutę vienas „Lietuvos ryto“ lyderių Kenanas Bajramovičius verždamasis įsirėžė į Travisą Watsoną ir pargriuvęs ant parketo skausmo perkreiptu veidu susiėmė už kojos. Padedamas komandos draugų bosnis šlubčiodamas paliko aikštelę.

Susitikimo pradžioje abiejų ekipų žaidėjai kietai gynėsi ir taškus krepšininkai rinko lėtai. „Žalgirio“ gretose 4 taškus iš eilės pelnė Mantas Kalnietis, išvedęs savo klubą į priekį 4:1. Netrukus T. Watsonas baudų metimais padidino skirtumą, tačiau aikštelės šeimininkams pabėgti neleido Martyno Gecevičiaus tritaškis (6:4).

Kėlinio viduryje Mario Delašas tritaškiu leido „Žalgiriui“ vėl šoktelėti pirmyn (11:6), o medikų priežiūroje atsidūrė dar vienas vilniečių aukštaūgis – Milko Bjelica.

Penki iš eilės Aleksandro Čapino taškai leido kauniečiams didinti pranašumą (16:9), o keli M. Delašo metimai padidino skirtumą iki 8 taškų (20:12). Baigiantis ketvirčiui „Lietuvos rytas“ galėjo prisivyti oponentus, bet M. Gecevičiaus tolimas šūvis iš toli paskutinę akimirką buvo pavėluotas (21:14).

Savo tikslą Martynas pasiekė tik prasidėjus antrajam kėliniui (21:17), o po sugrįžusio M. Bjelicos ir Arono Bayneso metimų rezultatas tapo lygus (21:21). 0:7 atkarpą pralaimėję žalgiriečiai paprašė minutės pertraukėlės.

Varžovų spurtą nutraukė „Žalgirio“ puolėjas Martynas Pocius, realizavęs baudos metimus (23:21), bet jau kitos atakos metu A. Jomantas tritaškiu išvedė svečius į priekį, o netrukus Jonas Valančiūnas skirtumą padidino (26:23).

Atkaklioje kovoje pirmavo tai viena, tai kita komanda. „Žalgirį“ į priekį tempė vienas taškus rinkęs D. Šalenga, o „Lietuvos rytui“ gelbėjo į aikštelę sugrįžęs K. Bajramovičius – ketvirčio viduryje kauniečiai turėjo minimalų pranašumą (31:30).

Vilniaus komandą ir toliau persekiojo traumos – verždamasis po krepšiu A. Jomantas bandė staigiai sustoti ir smarkiai patempė čiurną.

Tuo metu rezultato svarstyklės ir toliau svyravo tai į vieną, tai į kitą pusę. Kėlinio pabaigoje sėkmingiau sužaidė „Lietuvos ryto“ krepšininkai – M. Gecevičius pataikė sunkų tolimą metimą, K. Bajramovičius tiksliai atakavo puskabliu ir žalgirietis Marcusas Brownas prasiveržimu paskutinėmis sekundėmis jau tik sušvelnino vilniečių pranašumą iki minimalaus (40:39).

Po didžiosios pertraukos T. Watsonas išvedė „Žalgirį“ į priekį, bet Steponas Babrauskas ir K. Bajramovičius pataikė po tritaškį ir „Lietuvos rytas“ įgijo didžiausią savo persvarą susitikime (46:41). Halės aistruoliai lengviau atsikvėpė po taiklaus M. Kalniečio tolimo metimo (46:44).

Tritaškių festivalis tęsėsi – po D. Šalengos metimo aikštelės šeimininkų deficitas sumenko iki minimumo (48:47), tačiau tuo pačiu atsakė S. Babrauskas (51:47). M. Gecevičius padidino svečių pranašumą, bet neilgam, nes po T. Watsono ir D. Šalengos taškų „Žalgiris“ vėl kvėpavo varžovams į nugarą (53:52).

Ketvirčio pabaigoje M. Brownas išvedė kauniečius į priekį (57:56), o K. Bajramovičius sugrąžino pranašumą svečiams (58:57).

Lemiamo kėlinio pradžioje tęsėsi atkakli ir lygi kova – sužaidus pusantros minutės rezultatas buvo lygus (61:61). Netrukus žalgiriečiam pavyko įgyti nedidelį pranašumą, o Vilniaus ekipos aukštaūgis M. Bjelica užsidirbo penktąją pražangą ir jam mačas baigėsi. D. Šalenga pasiuntė taiklų tritaškį, M. Kalnetis pataikė nuo lentos ir „Žalgiris“ ėmė tolti (70:63).

Vilniečių atakos visiškai sugriuvo – per likusias daugiau nei 7 min. jie nebesugebėjo pelnyti taškų. „Lietuvos rytą“ gelbėjo tik tai, kad 70-ąjį tašką pelnę Kauno krepšininkai taip pat stabtelėjo.

Likus žaisti 2 min. 40 sek. T. Watsonas padidino skirtumą (72:63), o „Lietuvos ryto“ žaidėjai rinkosi pražangas puolime ir žingsniavo. Paskutines rungtynių minutes ženklino vilniečių klaidos, o M. Browno tritaškis galutinai palaidojo jų viltis apie atostogas (75:63).

Po paskutinio T. Klimavičiaus metimo (77:63) halė skandavo „Ačiū, ačiū!“.

Statistika

„Žalgiris“: Dainius Šalenga 15 taškų (2/2 trit., 4/9 dvit., 1/1 baudos), Mantas Kalnietis 12 (1/1 trit., 3/6 dvit., 3/3 baudų), Mario Delašas ir Travisas Watsonas (6 atk. kam., 7 kld.) po 10, Aleksandras Čapinas 9, Marcusas Brownas ir Tadas Klimavičius po 7, Martynas Pocius 4, Artūras Milaknis 3.

Adas Juškevičius (01:48 min.) taškų nepelnė, o Šarūnas Vasiliauskas nežaidė.

„Lietuvos rytas“: Kenanas Bajramovičius 12 (2/7 trit., 3/6 dvit.), Martynas Gecevičius 11 (3/9 trit., 1/4 dvit.), Igoris Miloševičius 9 (6 rez. perd.), Milko Bjelica 8, Aronas Baynesas 7, Steponas Babrauskas 6 (6 atk. kam.), Donatas Zavackas 4, Jonas Valančiūnas ir Artūras Jomantas po 3.

Vidas Ginevičius (06:19) taškų nepelnė, o Simas Buterlevičius ir Justas Sinica nežaidė.

Dvitaškiai: „Žalgiris“ 21/46 (46 proc.) – „Lietuvos rytas“ 14/31 (45 proc.)

Tritaškiai: „Žalgiris“ 7/12 (58 proc.) – „Lietuvos rytas“ 9/24 (38 proc.)

Baudų metimai: „Žalgiris“ 14/20 (70 proc.) – „Lietuvos rytas“ 8/13 (62 proc.)

Atkovoti kamuoliai: „Žalgiris“ 35 – „Lietuvos rytas“ 32

Rezultatyvūs perdavimai: „Žalgiris“ 17 – „Lietuvos rytas“ 14

Klaidos: „Žalgiris“ 12 – „Lietuvos rytas“ 16

Perimti kamuoliai: „Žalgiris“ 6 – „Lietuvos rytas“ 6

Blokai: „Žalgiris“ 0 – „Lietuvos rytas“ 1.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją