29-erių metų 202 cm ūgio amerikietis iš Floridos valstijos – subrendęs ir patyręs krepšininkas, tačiau pajėgiausiame Europos krepšinio turnyre žaidžia tik pirmą sezoną.

Į Senąjį žemyną NCAA lygoje efektingais dėjimas garsėjęs J. Brownas persikėlė 2016-aisiais, kai po ketverių Hai Pointo universiteto „Panthers“ komandoje praleistų metų nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje ir tiesiai iš Šiaurės Karolinos atvyko į Italiją.

Apeninų pusiasalyje amerikietis praleido keturis sezonus – vilkėjo Romos „Virtus“ (2016-17), Trevizo „Basket“ (2017-18) ir Brindizio „New Basket“ (2018-20) ekipų marškinėlius, o 2020-ųjų vasarą puolėjui pasiūlymą pateikė UNIKS.

Jį priėmęs J. Brownas tapo viena iš svarbiausių dedamųjų dalių šioje organizacijoje – daug
prie komandos sėkmės prisidedantis amerikietis leidžia UNIKS ekipai po 18 šio sezono Eurolygos rungtynių turnyro lentelėje užimti 5-ąją vietą ir realiai pretenduoti į vietą atkrintamosisoe varžybose. Šiuo metu UNIKS rikiuojasi netgi aukščiau už Rusijos krepšinio flagmaną Maskvos CSKA.

Vienas iš unikaliausių J. Browno sugebėjimų aikštėje – varžovų privertimas klysti. Mikliarankis amerikietis jau dabar savo sąskaitoje turi 49 perimtus kamuolius (per 18 rungtynių). Už antroje vietoje pagal šį statistikos komponentą esantį Pierria Henry jis yra perėmęs 16 kamuolių daugiau.

Johnas Brownas

Paklaustas apie savo žaidimo stilių J. Brownas sako, kad jis nori būti krepšininku, kuris, kitaip nei dauguma, daugiausiai dėmesio skiria gynybai.

„Aš noriu ir mėgstu būti gynybos specialistu. Man patinka apsunkinti gyvenimą varžovams renkant taškus ir tikrai nemėgstu, kai kažkas įmeta žaisdamas prieš mane“, – Eurolygos oficialiai svetainei yra sakęs puolėjas iš JAV.

Perimtų kamuolių lyderis taip pat pabrėžia, kad kai kurių gynybinių savybių išmokti tiesiog neįmanoma.

„Vienintelis dalykas, kurio gali išmokyti – gynybinės pozicijos užsiėmimas. Bet kalbant apie kamuolio perėmimą, viskas priklauso tik nuo žaidėjo – nuo to, kaip stipriai jis pats nori laimėti. Kuo daugiau troškimo, tuo labiau jis sieks perimti kamuolį vos tik tokiai progai atsiradus“, – svarstė atletiškasis J. Brownas.

Verta paminėti, kad šiame Eurolygos sezone amerikietis net penkis kartus per rungtynes perėmė po 5-is kamuolius. J. Browno įkvėpta UNIKS ekipa gerina ir komandinius rekordus – gruodžio rungtynėse su „Barcelona“ Velimiro Perasovičiaus auklėtiniai perėmė net 14 kamuolių.

Pažymėtina, kad J. Brownas pirmauja lygoje ne tik pagal perimtus kamuolius, bet ir pagal sužaistų minučių skaičių – iš viso ant parketo praleido 554 min. 42 sek. Antras pagal šią statistiką yra Shane'as Larkinas (551,46 min.).

Anot J. Browno komandos draugo Mario Hezonjos, amerikietis šį sezoną taps geriausiai besiginančiu lygos krepšininku.

„Aš manau, kad jis bus geriausiai besiginantis žaidėjas, kokiu ilgus metus buvo renkamas Kyle‘as Hinesas. Manau, kad Johnas yra kitas geriausiai besiginančių eilėje“, – teigė UNIKS atakų lyderis.

Amerikietis pripažinimo už savo gynybinius sugebėjimus susilaukė dar praėjusiame sezone, kai buvo išrinktas geriausiai besiginančiu VTB Vieningosios lygos krepšininku.

Pernai su UNIKS jis nužygiavo iki VTB lygos finalo, antrąją vietą užėmė ir Europos taurėje (taip iškovojo kelialapį į Eurolygą).

Paklaustas apie UNIKS žaidimą šiame lygyje, J. Brownas ambicijų neslepia.

„Mes nieko nebijome. Mes rungtyniausime stipriai ir kietai, tiesiog žaisime savo mėgstamą žaidimą.“

Pažymėtina, kad nepėsčias J. Brownas yra ir puolime. UNIKS komandoje jis per rungtynes vidutiniškai renka po 10,2 taško, o per paskutinius du susitikimus jo vidurkis pakilo iki 20,5 taško per susitikimą.

Realiausiu J. Browno konkurentu dėl geriausiai besiginančio turnyro žaidėjo titulo yra Madrido „Real“ vidurio puolėjas Walteris Tavaresas. Milžinas iš Žaliojo Kyšulio salų jau dvejus metus iš eilės laimėjo šį apdovanojimą, o šį sezoną ir vėl pirmauja daugiausiai metimų blokuojančių žaidėjų sąraše.

Johnas Brownas
Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)