Tiek mažai taškų į savo krepšį „Žalgiris“ Eurolygoje praleido pirmą kartą nuo 2016-ųjų sausį vykusios akistatos su Pirėjo „Olympiakos“ (75:55), kai Š. Jasikevičius buvo ką tik perėmęs komandos vairą iš Gintaro Krapiko.

ASVEL gretose vienintelis vidurio puolėjas Tonye Jekiri surinko dviženklį taškų skaičių (10), nors mačas svečiams prasidėjo daug žadančiai.

Neblogai pataikydami ir gindamiesi Prancūzijos čempionai buvo pranašesni pirmame kėlinyje, tačiau po pertraukėlės „Žalgiris“ atsakė ilgu spurtu 14:0, neleisdamas Zvezdano Mitrovičiaus auklėtiniams pusšeštos minutės pelnyti taškų.

Trečiame ketvirtyje kauniečiai dar kartą trūktelėjo į priekį 11:2, ir tarp komandų atsivėrė 14 taškų plyšys.

Tačiau nors Artūras Milaknis nukūręs į greitą ataką krovė kamuolį į krepšį ir pridėjo tritaškį paskutinę kėlinio sekundę, atkaklus ASVEL dar atsisakė kapituliuoti. Vis dėlto trečias smūgis – spurtas 11:0 paskutiniame ketvirtyje – iš prancūzų jau išmušė visas mintis apie netikėtumą Kaune.

Pergalę Š. Jasikevičius po rungtynių dedikavo ekipos skautui Evaldui Beržininkaičiui kartu su užuojautos žodžiais.

„Vakar mirė jo tėtis, todėl jis negalėjo būti su mumis. Daug apie jį galvojame ir palaikome sunkią valandą“, – sakė vyriausiasis treneris.

Komentuodamas dvikovą, Š. Jasikevičius buvo ypač nusivylęs jos pradžia ir stebėjosi, jog jo auklėtiniai nusileido varžovams atletiškumo lygiu.

Anot specialisto, perlaužti rungtynių eigą leido antrame kėlinyje į aikštę mestas į gynybą orientuotas penketas.

„Šiai dienai mums svarbiausia rinkti pergales, nes sezono gale jos bus labai svarbios. Bet kalbant apie žaidimo gerinimą arba, kaip sakiau prieš tai, virtimą iš berniukų į vyrus, tiek rungtynės su Vilniaus „Rytu“, tiek šis mačas man nepatiko. Buvome apstumdyti, išmušti iš pozicijų. Jau nekalbu apie supratimą, kur yra kairė, o kur dešinė ranka, čia man mistika. Aš, kaip pats buvęs žaidėjas, nesuprantu, kaip galima kelis kartus praleisti tuos pačius žaidėjus į stipriąją jų pusę.

Kai tave palaiko 15 tūkst. gerbėjų, turėtumei veržtis į kovą, bet to nebuvo, vienu metu gana skystai atrodėme. Nelabai sugebėjau įlįsti į galvas žaidėjams, įtikinti, kad atvažiuoja viena atletiškiausių komandų Eurolygoje, kuri šiame turnyre žaidžia labai užsidegusi. O gal didelis ASVEL pralaimėjimas Miunchene (praėjusią savaitę „Bayern“ sutriuškino prancūzus 104:63 – Krepšinis.lt) užmigdė mūsų žaidėjus.

Gerai, kad paskui radome tinkamą penketą. Manau, kad Nigelis Hayesas yra labai gerai besiginantis žaidėjas, Zachas Leday irgi neblogai susitvarko, ypač kai visi keičiamės dengiamaisias. Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas jau gerai žino sistemą, o Thomasas Walkupas yra vienas geriausių besiginančių žaidėjų Europoje. Kai žaidžia toks penketas, gynyboje atrodome tikrai neblogai.

Tik reikia integruoti ir kitus žmones. Stebuklų nebus, kai sužaistos dar vos ketverios rungtynės. Bet mane jaudina, kad daromos tos pačios klaidos“, – kalbėjo Š. Jasikevičius.

Specialistas taip pat gyrė nuo atsarginių suolo į žaidimą įsiliejusio Pauliaus Jankūno darbą ir patirtį.

„P. Jankūnas buvo labai svarbus. Jis visą sezoną kol kas žaidžia puikiai, yra geros fizinės formos, manau, ateityje duos dar daugiau naudos. Galbūt jį gali apstumdyti vieną kartą, bet paskui Paulius susiims ir nebesileis įveikiamas. Gaila, kad jis prisirinko pražangų, kurios man kėlė klausimų, bet tai nėra esminis dalykas. Paulius labai svarbus ir rūbinėje, nes mūsų naujokai vis tiek dar yra kažkiek apstulbę ir pasimetę“, – vertino Š. Jasikevičius.

Kitą veteraną A. Milaknį treneris taip pat minėjo ne tik dėl postūmį suteikusių metimų.

„Žinome jo galimybes – jis nelabai gerai žaidžia vienas prieš vieną, todėl yra priklausomas nuo sistemos. Jeigu sukuri progas, Artūras daugiau mažiau pataiko. Gal sezono pradžioje stringa, bet veteranai dažnai vėliau įsivažiuoja. Jam žaidžiant aikštė puolant pasidaro „didesnė“, taip buvo ir šįkart. Be to, jis labai gerai kovojo su fantastiškai mačą pradėjusiu Charlesu Kahudi ir jį sustabdė“, – teigė „Žalgirio“ strategas.

Tai buvo devintoji kauniečių ir ASVEL tarpusavio akistata istorijoje, po kurios bendras pergalių ir pralaimėjimų balansas pakrypo žalgiriečių naudai – 5:4.

Šeimininkams penktadienį nepadėjo traumuoti gynėjai Alexas Perezas ir Rokas Jokubaitis, todėl pirmą kartą Eurolygos mačui buvo registruotas 18-metis Kerras Kriisa, pasitelktas iš dublerių ekipos. Estas dvikovos pabaigoje debiutavo prestižiniame žemyno turnyre kartu su Karoliu Lukošiūnu ir pelnė pirmąjį savo tašką baudos metimu.

Emocinga jaunuolio reakcija po pataikytos baudos pralinksmino Š. Jasikevičių.

„Jeigu žaidėjas tik debiutavęs pilnoje arenoje kelia pirštą į viršų, matosi, kad yra tikrai gyvas, ne estiškas bachūras. Aišku, ir ovacijos arenoje buvo įspūdingos, net apstulbau. Nežinau, ar jis paprastai greitai užmiega, bet man tokioje situacijoje nebūtų lengva nueiti miegoti“, – šypsojosi treneris.

Kalbėdamas apie atakų organizatorių funkcijas pakaitomis atlikusius Luką Lekavičių ir Th. Walkupą, Š. Jasikevičius svarstė, jog starto penkete mačą pradėjęs lietuvis turi iš naujo apsiprasti komandoje, į kurią grįžo po dviejų sezonų Atėnų „Panathinaikos“.

„Thomasas vedė mus į priekį, o Luko reikia truputį palaukti. Jis dvejus metus žaidė visiškai kitaip, galbūt yra primiršęs mūsų sistemą, reikalavimus. Tai yra procesas, bet Lukas pasižymi sunkiu darbu, manau, viskas bus gerai“, – kalbėjo Š. Jasikevičius.

ASVEL ekipa į Lietuvą neatsivežė susižeidusių Theo Maledono ir Adreiano Payne'o.

Rungtynės Kaune patraukė ir NBA dėmesį – stebėti mačo atvyko Klivlando „Cavaliers“ klubo žvalgas, buvęs garsus Slovėnijos vidurio puolėjas Primožas Brezecas.

Kitą savaitę „Žalgirio“ laukia dviguba Eurolygos porcija: trečiadienį namuose Š. Jasikevičiaus auklėtiniai priims Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija), o penktadienį svečiuosis Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija) teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)