Pirmo Eurolygos rato tarpusavio dvikovą Stambule kaip iš natų žaidę žalgiriečiai laimėjo be didesnių problemų – 93:79. Tačiau tuomet buvo spalio vidurys, o atėjus sausiui komandų situacija smarkiai pasikeitė.

Lapkritį „Anadolu Efes“ buvo kaip reikiant įsibėgėjusi: laimėjo penkis kartus iš eilės. Vėliau iš šešių dvikovų pergalingai baigėsi tik dvi. Bet praėjusią savaitę namuose 92:77 Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) pranokęs Turkijos klubas (10 pergalių/6 pralaimėjimai) vis dar laikosi ketvirtoje vietoje, penkiais laipteliais aukščiau už „Žalgirį“ (7/9).

Kalbėdamas su Lietuvos žiniasklaida, E. Atamanas neslėpė turintis tikslą žūtbūt apginti užimamą poziciją.

„Mano požiūriu, dėl vietų atkrintamosiose varžybose konkuruoja 11 komandų. Trys jau atsiplėšė nuo kitų, o dėl ketvirtos pozicijos verda įdomios kautynės. Ir labai svarbu jas laimėti, nes ketvirta vieta dar suteikia namų aikštės pranašumą ketvirtfinalyje. Tad laukia daug sunkių rungtynių, ir vienos tokių – ateinantį vakarą“, – sakė 53-ejų Turkijos krepšinio specialistas.

Antradienis Kaune E. Atamano auklėtiniams papildomų prieskonių turės ir dėl to, jog tarp jų yra trys „Žalgirio“ arenoje skirtingu metu šeimininkavę krepšininkai: Vasilije Micičius, Brockas Motumas bei Jamesas Andersonas.

Rungtynės tarp „Žalgirio“ ir „Anadolu Efes“ prasidės 20.30 val. Šią savaitę kauniečių lauks ir dar vienas turkiškas išmėginimas – ketvirtadienį jie svečiuosis pas Eurolygos lyderę Stambulo „Fenerbahče“.

– Tikėjotės, kad jūsų komanda konkuruos dėl vietos geriausių ketverte? – paklausėme E. Atamano

– Tikėjau, kad vasarą sulipdėme gerą sudėtį. Ir tam neišleidome milžiniškų sumų kaip trys pirmaujančios komandos. Bet neslėpsiu, ekipa maloniai stebina. Iš pradžių galvojome tik apie tai, kaip patekti į stipriausių aštuonetą, dabar jau turime ginti vietą ketverte. Niekas nežino, kaip seksis tai daryti, bet kol kas einasi gerai.

Esame nauja komanda. O naujai komandai ketvirta vieta turnyro lentelėje – puikus rezultatas. Eurolygoje nelengva išsisukti be pralaimėjimų, ypač žaidžiant išvykose su tokiais varžovais kaip Maskvos CSKA, Pirėjo „Olympiakos“. Viską įvertinus, mūsų padėtis dabar gera. Nors, žinoma, didžiosios lenktynės dar priešakyje.

– Sudėtį formavote pats ar tam daugiau įtakos turėjo klubo vadovybė?

– Visuose klubuose, kuriuose dirbau, už komplektaciją atsakingas būdavau aš. „Anadolu Efes“ nėra išimtis. Prisiimu visišką atsakomybę už perėjimus, atmosferą komandoje. Klubo valdyba man suteikė tam tikrą biudžetą, o kaip juo pasinaudoti, sprendžiau aš su savo asistentais ir žvalgais. Prieš metus, kai atvykau į „Anadolu Efes“ viduryje sezono, situacija buvo kitokia. Turėjau „paveldėtą“ komandą, nebuvo daug galimybių kažką iš pagrindų keisti. Vis dėlto pavyko laimėti Turkijos taurę. Šalyje, turinčioje stipriausią Eurolygos komandą – „Fenerbahče“, tai visai neprastas pasiekimas.

Erginas Atamanas

– Dabar „Anadolu Efes“ gretose yra net trys buvę „Žalgirio“ žaidėjai. Taip smarkiai vertinate šio klubo krepšininkus?

– Kas ten žino, galbūt kitas „Anadolu Efes“ naujokas iš „Žalgirio“ stovyklos bus Šarūnas Jasikevičius (juokiasi – Krepšinis.lt). Pastaraisiais metais jis yra svarbiausias žmogus šioje komandoje, jam priklauso daugiausiai nuopelnų dėl jos pasiekimų. Šaras nuveikė didelį darbą Kaune, visi „Žalgirio“ krepšininkai jam treniruojant smarkiai patobulėjo. Manau, ir dabar šioje ekipoje yra daug stiprių žaidėjų, ypač priekinės linijos. Jei ne traumos, sakyčiau, „Žalgirio“ aukštaūgių grandis yra geriausia. Brandonas Daviesas, Aaronas White'as, Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas – tai patyrę vilkai, ir visi jie kartu praėjusį pavasarį žaidė finalo ketverto turnyre.

Man staigmena, kad „Žalgiris“ ir šiemet žaidžia puikų krepšinį. Jo vieta turnyro lentelėje būtų aukštesnė, jei ne keletas nesėkmių paskutinėmis rungtynių sekundėmis. Nepaisant to, manau, kad kauniečiai turi geras galimybes iškopti į atkrintamąsias varžybas.

– Užsiminėte apie „Žalgirio“ aukštaūgių traumas. Ar atsižvelgdami į jas koreguosite savo žaidimo planą, nujausdami naujas silpnąsias vietas oponentų gretose?

– Ne, to niekada nedarau. Todėl, kad dažnai vietoje susižeidusių žaidėjų į kovą mesti atsarginiai pasirodo dar stipriau. Turime savo strategiją ir jos laikysimės. Stambule „Žalgiris“ žaidė puikiai, pelnytai mus pranoko. Bandysime pasitaisyti, nors lengva nebus.

– Kokias matote V. Micičiaus proveržio jūsų komandoje priežastis?

– Vasilije turėjo puikų sezoną su „Žalgiriu“, kur jis buvo atsarginis gynėjas. Pasikviečiau jį planuodamas panašų vaidmenį. Bet sezono pradžioje, kol Shane'as Larkinas gydėsi traumą, Vasilije taip įsibėgėjo, kad tapo mūsų lyderiu. Puiku, jis – sunkiai dirbantis, šaunus vyrukas. Nors dar jaunas, Vasilije atliko vieną didžiausių progresų tarp visų Eurolygos žaidėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)