Pradėjo aiškėti ir pirmosios laimingosios šalys, kurios jau turi bilietus į planetos pirmenybes savo kišenėse. Po savaitgalio tokių – jau šešios: tai – Graikija, Vokietija, Čekija, Nigerija, Tunisas ir šeimininkė Kinija.

Ypač daug aistrų sekmadienį sukėlė rungtynės Sarajeve, kur K grupės mače Bosnijos ir Hercegovinos vyrai 80:85 nusileido čekams.

Itin atkaklios ir įtemptos dvikovos pabaigoje pačiame įvykių epicentre atsidūrė dvejus metus iš eilės geriausiu Lietuvos krepšinio teisėju išrinktas Tomas Jasevičius.

Popiet pasirodė ir šio epizodo vaizdo įrašas.

Kontroversiškas epizodas – vaizdo įraše nuo 1:40 min.:

Lietuvis iki finalo sirenos likus mažiau nei dviem minutėms ir bosniams atsiliekant tik tašku (74:75), skyrė ginčytiną pražangą puolime šeimininkų lyderiui Jusufui Nurkičiui, kuriam ji buvo penktoji ir eliminavo iš tolesnės kovos.

Bosnis negalėjo patikėti T. Jasevičiaus švilpuku ir, sudėjęs rankas į priekį, maldaudamas puolė prieš lietuvį ant kelių, bet šis buvo neperkalbamas.

J. Nurkičius ilgai nenorėjo palikti aikštelės ir toliau aiškinosi su arbitru iš Lietuvos. Netrukus šis pagrasino dar ir technine pražanga, tad bosnių bokštas galiausiai pasitraukė, nors tribūnos su tuo ir nesutiko bei nušvilpė mūsiškį.

Be savo žvaigždės likusi Bosnija ir Hercegovina nebeatsilaikė, pralaimėjo 80:85 ir liko pačiame K grupės dugne (2/6), tuo metu čekai pirmą kartą istorijoje pateko į pasaulio čempionatą.

J. Nurkičius neatlyžo ir spaudos konferencijoje, kurioje nepamiršo pasisakyti apie arbitrų, ypač lietuvio, darbą.

„Turėjome gerus šansą laimėti rungtynes, bet juo nepasinaudojome. Europoje sunku žaisti išvykose. Teisėjai jauni ir dar tie visi FIBA dalykai prisideda... Kai grįžti namo, tikiesi jų pagarbos, bet jų švilpukai buvo beprotiški, ypač pabaigoje. Su tokiais man nėra tekę susidurti gyvenime.

Turėjau keturias pražangas ir jie man skyrė pražangą puolime. Manau, tai – tikrai kvaila. Galiausiai mes pralaimėjome ir aš sveikinu varžovus. Bet krepšinis tampa baletu. Tai – nepateisinama“, – piktinosi jis.

Reikia pastebėti, kas šis T. Jasevičiaus švilpukas iš tiesų buvo lemtingas: J. Nurkičiaus, kuriam buvo užfiksuotos net trys pražangos puolime, netektis bosniams buvo labai didelė.

Per 30 min. aukštaūgis spėjo pelnyti 19 taškų, sugriebti 15 atšokusių kamuolių ir išprovokuoti net 10 varžovų pražangų.

Be to, čekai jau nebeturėjo savo abiejų pagrindinių centrų – 213 cm ūgio Jano Vesely ir 217 cm ūgio Ondrejaus Balvino, kurie išsibaudavo gerokai anksčiau, tad svečiams apsiginti nuo Jusufo atakų praktiškai nebepavykdavo.

Primename, kad J. Nurkičius yra tvirtas Portlando „Trail Blazers“ starto penketo žaidėjas ir paskutinius du sezonus NBA lygoje rinko kone dvigubo dublio vidurkius – beveik po 15 taškų ir 10 atkovotų kamuolių.

Beje, akistata su čekais itin nesėkmingai baigėsi ir kitam NBA bosniui Džananui Musai, kuris patyrė Achilo sausgyslės traumą.

K grupėje labai arti kelialapio į Kiniją yra ir Prancūzija (7/1), o Rusija (4/4), Suomija (4/4), Bulgarija (3/6) bei Bosnija ir Hercegovina (2/6) grumiasi dėl trečios vietos.

Pirmadienio vakarą vietą pasaulio čempionate gali užsitikrinti ir vienvaldė J grupės lyderė Lietuvos rinktinė (7/0), kuri 19 val. 30 min. „Siemens“ arenoje priims Nyderlandų atstovus (3/4).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)