Palaikydama Ukrainos laisvės kovą ir Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sprendimą diskvalifikuoti agresorės Rusijos bei jai talkinančios Baltarusijos krepšininkus ir rinktines iš visų tarptautinių varžybų, Prancūzijos krepšinio federacija ėmėsi priemonių ir savo kieme.

Kaip jau skelbta, prancūzai oficialiai informavo, kad užvers duris į savo rinktines visiems, kurie bus susisaistę su Rusijos ar Baltarusijos klubais. Be to, visi Prancūzijos vyrų ar moterų rinktinių žaidėjai bei personalo nariai privalės pasirašyti specialų sertifikatą ir patvirtinti, kad su minėtų šalių klubais darbinių santykių neturi ir neturės.

Taip bus bent jau iki tol, kol tęsis karinis konfliktas Ukrainoje. Nepasirašę sertifikato ar į Rusiją žaisti pasukę žaidėjai negalės atstovauti rinktinėms nei šiame Europos čempionate, nei atrankos į 2023-ųjų pasaulio čempionatą varžybose (ir jame pačiame), nei Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Toks sprendimas automatiškai net nuo galimybės būti pakviestiems į Prancūzijos rinktinę „apsaugojo“ su Rusijos klubais sutartis sudariusius aukštaūgius – Livio Jeaną-Charlesą ir Louisą Laberyie, kurie pasirašė sutartis atitinkamai Maskvos CSKA ir Kazanės UNIKS.

Diskusijų objektu tapo ir įžaidėjo Thomo Heurtelio dalyvavimas artėjančiuose turnyruose, nes krepšininkas dar visai neseniai buvo siejamas su Sankt Peterburgo „Zenit“. Visgi pats 33-ejų gynėjas patvirtino, kad pasirašė federacijos atstovų jam ištiestą sertifikatą.

„Taip, pasirašiau, kitu atveju nebebūčiau rinktinėje, – Prancūzijos žiniasklaidai pripažino Th. Heurtelis. – Mano agentas kontaktavo su klubais, jeigu jūs tikrai norite žinoti, tarp jų buvo ir Rusijos klubų. Tačiau ne tik. Yra diskusijų ir su Eurolygoje žaidžiančiais klubais, su Ispanijos lygos atstovais. Pamatysime, kaip viskas susidėlios“.

T. Heurtelis pastaruosius ketverius metus praleido Ispanijoje, tačiau su skandalais paliko ir „Barcelonos“, ir Madrido „Real“.

Apie tai, kad nėra patenkintas tokiu federacijos „spaudimu“, prabilo ir vienas iš prancūzų atstovų NBA – 29-erių Niujorko „Knicks“ gynėjas Evanas Fournier. Anot jo, po nosimi pakištą sertifikatą jis pasirašė, tačiau leido suprasti, kad tai darė sukandęs dantis.

„Taip, aš jį pasirašiau, kad nesukelčiau kažkokių papildomų problemų. Tačiau, kalbant atvirai, nesu tokių dalykų šalininkas. Pasirašiau tai vardan komandos. Pasaulyje yra daugybė konfliktų, ir jeigu mes šitaip reaguotume į kiekvieną iš jų, apskritai niekur nežaistume“, – savo supratimą apie įvykius BeBasket portalui išdėstė jis.

Prancūzija Europos čempionate žais vienoje grupėje su Lietuva. Komandų tarpusavio susitkimas įvyks rugsėjo 3 d., šeštadienį.

Europos čempionatas prasidės rugsėjo 1 d.

Prancūzijos rinktinės stratego Vincento Collet kandidatų sąraše šiuo metu yra 15 žaidėjų: Isaiah Cordinier, Moustapha Fallas, Evanas Fournier, Rudy Gobertas, Thomas Heurtelis, Williamas Howardas, Mouhammadou Jaitehas, Timothe Luwawu-Cabarrot, Theo Maledonas, Amathas M’Baye, Frankas Ntilikina, Elie Okobo, Vincent Poirier, Terry Tarpey, Guerschonas Yabusele.

Galima prisiminti, kad principingai dėl žaidimo Rusijos komandoje pasielgė ir Švedija. Jau karui prasidėjus vienaa ryškiausių švedų žvaigždžių Jonas Jerebko pasirašė sutartį su Maskvos CSKA ir jau po kelių dienų buvo pašalintas iš Švedijos nacionalinės rinktinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją