Šiemet jų nacionalinė komanda dar negavo tokios nepagarbios pravardės, tačiau pagal tai, kiek talento jai trūks, ji bus ne taip ir toli nuo 1998-ųjų dvyliktuko. Tiesa, atotrūkis tarp JAV ir likusio pasaulio krepšinio išteklių yra toks astronominis, kad net ir kažkelinta rezervinė amerikiečių sudėtis yra tvirta pirmenybių Kinijoje favoritė – tikimybė, kad Greggo Popovichiaus šauktiniai į Baltuosius rūmus parveš auksinę Naismitho vardo FIBA taurę, siekia 70 procentų.

Skirtingai nei praėjusio amžiaus pabaigoje Atėnuose, šį kartą didelių nuostolių turi ne tik nuo NBA lygos diktuojamų sąlygų tiesiogiai priklausomi amerikiečiai, bet ir plejada kitų rinktinių: visos lietuvių varžovės grupėje – Kanada, Australija ir Senegalas, taip pat Rusija, Turkija, Ispanija, Brazilija, Dominika, Puerto Rikas, Naujoji Zelandija ir kitos. Tokio masinio talentų nutekėjimo prestižinis FIBA turnyras neturėjo jau seniai.

Keisčiausia, kad į Kiniją susirinkti visiems planetos pajėgiausiesiems, neskaitant iš tikrųjų traumuotų žaidėjų, kaip ir niekas netrukdo – NBA nekausto lokautas, nekyla ypatingo nerimo dėl saugumo, o ir pats čempionatas turi didelę reikšmę: jo metu vyks ne tik medalių, bet ir bilietų dalybos į Tokijo olimpines žaidynes.

Visgi net ir toks desertas lėkštėje nesudomino daugybės pirmo ryškumo pasaulio krepšinio žvaigždžių. Vieni, kaip kanadietis Jamalas Murray‘us iš Denverio „Nuggets“, dievagojasi, kad tikrai planavo padėti rinktinei, bet nelemtas sutapimas: šiomis dienomis lyg tyčia nikstelėjo čiurną ir dabar savaitę-kitą negalės sportuoti visa jėga. Kiti, kaip kazino gerbėjas australas Benas Simmonsas, pažadą atstovauti savo šaliai pakeitė dainele apie tai, kad jį po dvidešimt kelerių gyvenimo metų netikėtai aplankė nušvitimas: idant kitą NBA sezoną nuverstum kalnus, kiekvieną mielą dieną reikia skirti individualiam tobulėjimui.

Bet visi jie labai nuoširdžiai linki kuo didžiausios sėkmės savo nacionalinėms komandoms Kinijoje bei duoda žodį, kad kitąmet, per olimpines, jau būtinai išties ranką saviškiams, kurie, be jokios abejonės, ir be jų kvalifikuosis į Tokiją. Tik vienas mažmožis: čia, be šeimininkų japonų, dalyvaus vos 11 rinktinių, o, pavyzdžiui, ta pati Kanada šiuo metu FIBA reitinge tėra 23-ia.

Pagrindo pūstis nebeturi ir paprastai visa galva aukštesniais už kitus save įpratę matyti JAV atstovai. Jei „Svajonių komandos“ laikais Charlesas Barkley galėdavo viešai pareikšti, kad apie būsimus varžovus nežino ničnieko, išskyrus tai, kad jų laukia didelė bėda, o amerikiečių pergalės 83 taškų skirtumais (156:73 prieš Nigeriją) nieko pernelyg nestebino, tai 2019-ųjų rinktinėje nebėra vietos tokiai arogancijai.

Po to, kai net 30 iš 35-ių į išplėstinį kandidatų sąrašą įtrauktų žvaigždžių atrado svarbesnių planų, nei ginti savo šalies garbę Kinijoje, o gelbėti padėtį atsisakė net toks NBA vidutiniokas kaip Landry Shametas, JAV rinktinę galima praminti „Svajoklių komanda“, kadangi dauguma jos narių dar tik svajoja apie pasaulinę šlovę ir pripažinimą.

Tą puikiai supranta ir pagrindiniai varžovai. Kraujo kvapą užuodęs serbų, kurie 2014-ųjų finale prieš amerikiečius neturėjo jokių šansų (92:129), treneris Aleksandras Džordževičius praktiškai prabilo Sero Charleso lūpomis ir šiai sudėčiai, jeigu tik ji užšoks ant Serbijos, palinkėjo Dievo pagalbos. Turbūt ne veltui ir socialiniuose tinkluose ėmė plisti pakoreguota JAV vėliava be 50 žvaigždžių – maždaug tiek jų, pačių ryškiausių, pasaulio čempionate ir trūks amerikiečių rinktinei.

Akimirksniu subliuško ir Kanados galybės burbulas. Iš pradžių H grupės favoritais skelbęsi kanadiečiai, tikėjęsi turnyro eigoje mesti iššūkį net Šiaurės Amerikos kaimynams, per trumpą laiką neteko visų mirtinų savo ginklų ir tapo pasmerktais mirtininkų grupėje – jiems prognozuojama jau tik trečia vieta (po Australijos ir Lietuvos – Krepšinis.lt) ir ankstyvas pasitraukimas iš kovos dėl medalių.

Visos ryškiausios Kanados krepšinio žvaigždės – J. Murray‘us, Andrew Wigginsas, Tristanas Thompsonas, R. J. Barrettas, Dwightas Powellas, Dillonas Brooksas, Nikas Stauskas, Trey‘us Lylesas, Shai Gilgeousas-Alexanderis ir Chrisas Boucheras – tarsi dešimt supernovų žaibiškai išnyko iš NBA čempionų trenerio Nicko Nurse‘o teleskopo.

„Manau, kad vaikinai, kurie žaidžia už JAV, Senegalą ar bet kurią kitą rinktinę, kuria tam tikrą palikimą savo karjeroms. Geriausias to pavyzdys man – Kyle‘as Lowry. Jis penkiskart NBA „Visų žvaigždžių“ dalyvis, pasaulio čempionas ir dar poros aukso medalių savininkas, kuriam neseniai buvo atlikta operacija, o jis čia pat grįžo... ir nori žaisti“, – tokio saviškių atsidavimo pasigenda N. Nurse‘as.

Kaip ne mažiau gerą pavyzdį jis galėjo nurodyti ir lietuvius Joną Mačiulį ar Artūrą Gudaitį, kurie, nepaisant patirtų rimtų traumų, patys veržte veržėsi pas Dainių Adomaitį – J. Mačiulis ir prasiveržė, o A. Gudaičiui duris palei pat nosį užtrenkė tik Milano „Armani“ klubas, rekomendavęs nerizikuoti.

Taigi perfrazuojant vieną seną gerą reklaminį šūkį: „Talentas dar ne viskas, troškulys yra viskas“. Garsios pavardės ant popieriaus ar jų gausa – dar ne pergalių garantas. Dažnai kur kas svarbiau yra žaidėjų noras, motyvacija ir tai, kiek jie yra ištroškę atsidėkoti šaliai, kuri juos užaugino.

Jo laimei, lietuviai apsivilkti nacionalinę aprangą atsisako labai retai. Tuo metu pasaulinės tendencijos turėtų kaip reikiant neraminti FIBA: Stepheno Curry, Jameso Hardeno, LeBrono Jameso, Kevino Duranto, Anthony Daviso ir kitų nekantriai laukusiai Kinijai teks skaudžiai nusivilti – geriausiu atveju, ji pamatys tik Kembą Walkerį ir Donovaną Mitchellą. Apskritai iš ESPN sudaryto geriausių NBA žaidėjų dvidešimtuko dėl Pasaulio taurės grumsis tik du žaidėjai – graikas Giannis Antetokounmpo ir serbas Nikola Jokičus, o iš šimtuko – tik apie 20.

Tai neabejotinai smogs ir pačiam turnyro prestižui. Pabandykite įsivaizduoti pasaulio futbolo čempionatą be Cristiano Ronaldo, Lionelio Messi, Kyliane‘o Mbappe, Mohamedo Salah, Edeno Hazardo, Neymaro, Luiso Suarezo, Garetho Bale‘o, Harry Kane‘o, Virgilio van Dijko, Manuelio Neuerio ir dar bent keliasdešimties geriausiųjų...

Krepšinis.lt suskaičiavo visas netektis, kurios ištiko FIBA 2019 turnyrą: nuo atsisakiusių ar negalinčių žaisti žvaigždžių – iki nepatekusių į pirmenybes. Iš viso jų – daugiau nei pusantro šimto.

Žvaigždės, kurios Kinijoje nešvies (118):

JAV (75+): LeBronas Jamesas, Stephenas Curry, Jamesas Hardenas, Kevinas Durantas, Anthony Davisas, Russellas Westbrookas, Kawhi Leonardas, Damianas Lillardas, Chrisas Paulas, Paulas George‘as, Jimmy Butleris, Victoras Oladipo, Draymondas Greenas, Klay‘us Thompsonas, Kyrie Irvingas, Kevinas Love‘as, Jrue Holiday, LaMarcusas Aldridge‘as, Bradley Bealas, C. J. McCollumas, Devinas Bookeris, Johnas Wallas, Blake‘as Griffinas, Otto Porteris, DeMaras DeRozanas, Gordonas Haywardas, Aaronas Gordonas, Ericas Gordonas, Gary Harrisas, Mike‘as Conley, Andre Drummondas, Robertas Covingtonas, Brandonas Ingramas, Ericas Bledsoe, Paulas Millsapas, Tobiasas Harrisas, Lonzo Ballas, Dejounte Murray‘us, J. J. Redickas, Joshas Richardsonas, Willas Bartonas, DeMarcusas Cousinsas, Lou Williamsas, Andre Iguodala, Fredas VanVleetas, Spenceris Dinwiddie, Andre Robersonas, DeAndre Jordanas, Timas Hardaway‘us, Terry Rozieras, Derrickas Favorsas, Juliusas Randle‘as, Kyle‘as Andersonas, Tyreke‘as Evansas, Malcolmas Brogdonas, Kentaviousas Caldwellas-Pope‘as, D'Angelo Russellas, Darrenas Collisonas, Danny Greenas, Jeffas Teague, Montrezlas Harrellas, Isaiah Thomas, Zionas Williamsonas, Zachas LaVine‘as, Reggie Jacksonas, Jeremy Lambas, Terrence‘as Rossas, Kelly Oubre, Rudy Gay‘us, Marcusas Morrisas, Markieffas Morissas, Derrickas Rose‘as, Carisas LeVertas, Kyle'as Lowry, Hassanas Whiteside‘as...

Kanada (10): Andrew Wigginsas, Jamalas Murray‘us, Tristanas Thompsonas, R. J. Barrettas, Dwightas Powellas, Dillonas Brooksas, Nikas Stauskas, Trey‘us Lylesas, Chrisas Boucheras, Shai Gilgeousas-Alexanderis.

Australija (5): Benas Simmonsas, Thonas Makeris, Dante Exumas, Ryanas Broekhoffas, Mitchas Creekas.

Ispanija (4): Sergio Rodriguezas, Nikola Mirotičius, Serge‘as Ibaka, Pau Gasolis.

Senegalas (3): Gorgui Diengas, Tacko Fallas, Georgesas Niangas.

Rusija (3): Aleksejus Švedas, Dmitrijus Kulaginas, Timofejus Mozgovas.

Puerto Rikas (3): Jose Juanas Barea, Maurice'as Harklessas, Shabazzas Napieras.

Lietuva (2): Artūras Gudaitis, Donatas Motiejūnas.

Dominika (2): Alas Horfordas, Karlas-Anthony Townsas.

Brazilija (2): Nene Hilario, Raulis Neto.

Serbija (1): Milošas Teodosičius (?).

Turkija (1): Enesas Kanteris.

Prancūzija (1): Thomas Heurtelis.

Vokietija (1): Isaiah Hartensteinas.

Čekija (1): Janas Vesely.

Graikija (1): Kosta Koufosas.

Lenkija (1): Marcinas Gortatas.

Naujoji Zelandija (1): Stevenas Adamsas.

Filipinai (1): Jordanas Clarksonas (?)

Žvaigždės, kurios nepateko į sceną (37):

Kroatija (7): Bojanas Bogdanovičius, Dario Šaričius, Ivica Zubacas, Mario Hezonja, Draganas Benderis, Ante Žižičius, Luka Šamaničius.

Latvija (3): Kristapas Porzingis, Rodionas Kurucas, Davis Bertanis.

Kamerūnas (3): Joelis Embiidas, Pascalis Siakamas, Lucas Mbah a Moute.

Gruzija (3): Tornike Šengelija, Goga Bitadze, Zaza Pačulija.

Slovėnija (2): Goranas Dragičius, Luka Dončičius.

Izraelis (2): Omri Casspi, T. J. Leafas.

Didžioji Britanija (2): O. G. Anunoby, Luolas Dengas.

Bosnija (2): Jususfas Nurkičius, Džananas Musa.

Ukraina (2): Sviatoslavas Michailiukas, Aleksas Lenas.

Šveicarija (2): Clintas Capela, Thabo Sefolosha.

Bahamos (2): Buddy Hieldas, Deandre Aytonas.

Kongas (2): Emmanuelis Mudiay, Bismackas Biyombo.

Malis (2): Cheickas Diallo, Sagaba Konate.

Austrija (1): Jakobas Poeltlas.

Suomija (1): Lauri Markkanenas.

Haitis (1): Skalis Labissiere‘as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)