Lietuvoje A.Matulevičius pasinėrė į krepšinio reikalus ir savo valios bei užsispyrimo dėka ryžosi atgaivinti jau myriop pasmerktą „Panevėžio“ krepšinio klubą.

LKL nėra svetima

Miesto valdžios atstovams bei potencialiems rėmėjams išdėstęs savo numatomos veiklos strategiją bei būsimojo klubo viziją, A.Matulevičius netrukus buvo paskirtas naujai įsteigto Panevėžio krepšinio klubo vyriausiuoju treneriu. Šiame poste jis bus jauniausias krepšinio strategas visoje Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

A.Matulevičiui LKL nėra svetima. Dar besimokydamas vidurinėje mokykloje, jis, būsimasis abiturientas, tuometinio trenerio Vidmanto Paškausko buvo pakviestas įsilieti į Panevėžio „Lietkabelio“ komandos gretas ir čia spėjo pasižymėti taikliais metimais.

Nepavykus įsitvirtinti profesionalų komandoje, Aurimas išvyko mokytis į Klaipėdą, kur 1999 m. įgijo aukštąjį mokslą. Po metų, uostamiestyje dar spėjęs padirbėti kūno kultūros mokytoju, jaunas specialistas išvyko gyventi ir mokytis į JAV ir apsistojo Čikagoje. Čia jis dirbo krepšinio srityje aštuonerius Amerikoje pragyventus metus.

Kas paskatino šį jauną ir energingą vyrą sugrįžti į Lietuvą?

Kas nulėmė tavo pasirinkimą Ameriką iškeisti į Lietuvą?

Gyvendamas ir dirbdamas Amerikoje sukaupiau didelę patirtį, kuria noriu pasidalinti grįžęs į Lietuvą. Treniruojant „Lituanicos“ klubo vaikus, „Baltijos“ moterų komandą bei stipriausią išeivijoje Čikagos „Žalgirio“ klubą tobulėjo ne tik sportininkai, bet ir aš pats. Praėjusiais metais su Amerikos lietuvių studentų komanda Panevėžyje vykusioje Tautinėje olimpiadoje iškovojome antrąją vietą, o su „Žalgiriu“ JAV sostinėje Vašingtone tapome čempionais.

Pamačiau, kad esu pasiruošęs dirbti ir siekti aukštesnių tikslų. Dar kovo mėnesį viešint Lietuvoje bendraujant su Panevėžio krepšinio federacijos vadovais sulaukiau kvietimo vadovauti LKL čempionate dalyvaujančiam ir ne pačius geriausius laikus išgyvenančiam „Panevėžio“ klubui.

Niekaip negalėjau įsivaizduoti, kad labai gilias krepšinio tradicijas turintis Panevėžio miestas gali likti be šio žaidimo. Po ilgų pamąstymų ryžausi priimti pasiūlymą ir nutariau išbandyti save kaip trenerį profesionalų krepšinyje. Jau ankščiau esu pagalvojęs apie trenerio darbą Europoje, nebūtinai Lietuvoje. Pasitaikius galimybei, jos neatsisakiau... Manau esu tam pasirengęs.

Mano idėjas taip pat palaikė į Panevėžį atvykę Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas bei generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Abu jie, gerai žinodami mano siekius ir ambicijas ir rekomendavo mane užimti trenerio postą.

Krepšinio sirgaliai neatleistų jei Panevėžio miestas išnyktų iš LKL žemėlapio. Tai būtų nedovanotina klaida.

Ar esi pasiruošęs LKL varžybose rungtis su stipriausiais Lietuvos klubais?

Nerimą jaučiu, kadangi komandą teks burti iš naujo, o iki čempionato pradžios liko visiškai nedaug. Visos LKL čempionate dalyvaujančios komandos jau pradėjo pasirengimą naujam sezonui, o mums darbų dar begalės. Iki spalio pradžios būtina ne tik sukomplektuoti komandą, bet ir suderinti žaidėjų veiksmus.

Mano pasirinktus žaidėjus į „Panevėžio“ klubą reiks surinkti ir čempionato kovoms paruošti per labai trumpą laiką. Be to klubą slegia nemažos skolos buvusiems komandos žaidėjams, kurias, norint dalyvauti LKL, reiks padengti. Tikiuosi, kad klubui padės rėmėjai, įmonės ar organizacijos.

Kiek ilgai esi įsipareigojęs dirbti Lietuvoje?

Kontraktą su „Panevėžiu" pasirašiau vienam sezonui. O kaip bus ateityje priklausys nuo daugelio faktorių ir, žinoma, nuo komandos rezultatų. Jei pavyks įgyvendinti visus savo siekius, po kelių metų tikiuosi, kad „Panevėžys" dalyvaus Europos taurės turnyruose.

Galiu drąsiai prisipažinti, kad užimdamas trenerio postą būsiu mažiausiai apmokamas treneris visoje LKL. Tačiau ne tai šiuo metu svarbiausia: noriu išvesti klubą iš gilios krizės, o tuo pačiu įvertinti ir savo galimybes.

Kas atstovaus „Panevėžiui“ LKL čempionate?

Norėčiau remtis Panevėžyje išugdytais krepšininkais, tačiau nemažai jų jau sudarė sutartis su kitomis komandomis ir šį sezoną komandą teks lipdyti iš naujo. Panevėžyje turėtų pasirodyti trys amerikiečiai: įžaidėjas Christopheris Hillas, atakuojantis gynėjas Mike‘as Smithas bei 212 cm ūgio vidurio puolėjas Kerry Gibsonas. Visi jie dalyvavo treniruočių peržiūroje Čikagoje ir paliko gan neblogą įspūdį.

Kartu su komanda naujajam LKL sezonui ruošiasi Paulius Staškūnas, Audrius Stašaitis, Darius Griškėnas, Lukas Brazdauskis, Tomas Petrošaitis ir kiti Lietuvos krepšininkai, tarp kurių yra krepšinio visuomenei žinomų krepšininkų. Jų kol kas nenorėčiau įvardinti.

Pagrindinis tikslas – išgyventi finansinę krizę. Žinoma, tikėtis įveikti „Žalgirio“ ar „Lietuvos ryto“ komandas yra nerealu, tačiau su kitomis komandomis stengsimės kovoti dėl pergalių.

Trečiadienį (rugpjūčio 29 d.) vyks LKL posėdis, kuriame galutinai paaiškės ar bus leista „Panevėžio“ komandai dalyvauti 2007/2008 m. varžybose.

Lygos vadovai reikalauja, kad naujai įsteigtas krepšinio klubas „Techasas“ padengtų įsiskolinimus buvusiems žaidėjams, t.y. – 217 tūkstančius litų.

Dar 600 tūkst. litų reiktų sudaryti minimalų LKL komandai reikalaujamą biudžetą. Pasak A.Matulevičiaus, šiuos pinigus su miesto valdžios bei rėmėjų pagalba jau praktiškai pavyko surinkti.