Dar praėjusio sezono viduryje – sausio mėnesį – iš graiko Georgio Bartzoko „Chimki“ vairą perėmęs R. Kurtinaitis greitai ėmėsi permainų komandos trenerių štabe. Vadovaudamasis filosofija, kad savi turi palaikyti savus ir suteikti jiems galimybių, treneris į Rusijos sostinę ėmė kviesti sau gerai pažįstamus žmones iš Lietuvos.

Padėti R. Kurtinaičiui dar praėjusį sezoną į Maskvą persikėlė jo asistentais tapę Robertas Kuncaitis ir Aurimas Jasilionis, šiemet lietuvių gretas „Chimki“ klube papildė fizinio rengimo treneris Evaldas Kandratavičius ir dar vienu vyriausiojo trenerio asistentu tapęs Giedrius Kurtinaitis, R. Kurtinaičio sūnus.

Taigi, nors snaiperiu Roku Giedraičiu vasarą pasistiprinti ir nepavyko, „Chimki“ per nepilnus kalendorinius metus tapo antru lietuviškiausiu šio sezono Eurolygos klubu po Kauno „Žalgirio“.

„Labai smagu, kad yra tokia situacija. Ir tai atitinka tendencijas viso pasaulio aukšto lygio krepšinio lygose. Į naują klubą atvažiavęs specialistas atsiveža savo žmones, kuriais gali pasitikėti, kurie atliks tam tikrą darbą ir nestovės su peiliu už nugaros“, – bendraudamas su Krepšinis.lt situaciją vertino vienas iš „Chimki“ klubo lietuvių A. Jasilionis.

Robertas Kuncaitis, Aurimas Jasilionis, Evaldas Kandratavičius / Foto: "Chimki" klubas

„Treneris visuomet puoselėjo lietuvybę, ne kartą mums kartojo, jog vieni kitus turime ir mokinti, ir palaikyti, ir traukti į priekį. Žiūrėk kaip nori, bet visiems aišku, kad krepšinis Lietuvoje yra ne paskutinėje vietoje.

Pasižiūrėkime ir į Pirėjų – „Olympiakos“ klube Kęstutis Kemzūra į pagalbą pasikvietė gerai asmeniškai pažįstamą Donaldą Kairį. Taigi, mūsų krepšiniui nuo to tik geriau. Kuo daugiau žmonių matys šį Eurolygos lygį ir jame dirbs, tuo geresnius specialistus užsiauginsime“, – tėsė 37-erių kaunietis.

Pokalbis su A. Jasilioniu „Chimki“ arenoje vyko po Rusijos ekipos treniruotės, Eurolygos rungtynių su Kauno „Žalgiriu“ išvakarėse.

Jo metu prie mūsų priėjęs G. Kurtinaitis kolegos trumpai pasiteiravo, ar palūkėti, o išgirdęs teigiamą atsakymą lėtai vėl nužingsniavo link trenerių kabineto. Akivaizdu, kad lietuviai tarpusavyje bendrauja ne tik darbo metu, bet ir po jo.

„Smagu, kai yra su kuo pabūti. Tačiau situacija tokia, kad daug laisvalaikio mes čia neturime. Treniruotes keičia kelionės ir rungtynės, rungtynes – kelionės ir treniruotės. Juk be Eurolygos turime ir VTB lygos sezoną, čia atstumai irgi nemaži“, – pažymėjo A. Jasilionis.

„Chimki“ klube jis atsakingas už varžovų ir savos komandos žaidimo vaizdo analizę, taip pat per treniruotes su kai kuriais krepšininkais dirba individualiai.

Aurimas Jasilionis / Foto: "Chimki" klubas

Vasarį R. Kurtinaičio į Maskvą pakviestas lietuvis tokio lygio klube dirba nepilną antrą sezoną. Anksčiau A. Jasilionis yra darbavęsis jaunimo rinktinėse, Libane, Kauno „Aisčių“ moterų komandoje, o geriausiai jo pavardę Lietuvos krepšinio gerbėjai įsiminė 2015-aisiais, kai iš atleisto Marcelo Nicola jam teko laikinai perimti tuometinio Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos vairą.

Man tai patinka – imponuoja trenerio reiklumas, aukščiausi reikalavimai keliami visiems aplinkui. Nesvarbu, kas tu būtum. Neabejoju, kad tai jaučia visi klubo žmonės, profesionalumo reikalaujama iš visų vienodai.
Aurimas Jasilionis

Vėliau treneris Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) – Raseinių „Rasuose“ buvo jau minėtojo G. Kurtinaičio asistentu, pats treniravo Šakių „Vytį“ ir su juo laimėjo NKL bronzą.

„Pradžioje buvo sunku. Ypač, kai tokį lygį esi matęs tik per televizorių. Bet Maskvoje jau esu antrą sezoną ir žinojau, ko laukti. Prie tempo pripratau, pradėjau geriau planuotis laiką. Reikalavimai mums visiems čia keliami tikrai aukšti, mintys apie darbą nuolat sukasi galvoje, todėl dažnai nebėra kada galvoti apie aplinką“, – vertindamas Rusijoje praleistą laiką, teigė A. Jasilionis.

Kad darbas tokiame klube kelia nuolatinę psichologinę įtampą ir niekada neleidžia būti visiškai ramiam dėl rytojaus, ketvirtadienį užsiminė pats R. Kurtinaitis.

Jam padedantis A. Jasilionis taip pat neslepia, kad spaudimo darbuojantis „Chimki“ netrūksta, o nuolat „kovinėje parengtyje“ būti verčia ir pats vyriausiojo trenerio reiklumas.

„Tam tikra įtampa jaučiama visą laiką. Gal net ne įtampa, o nuolatinis pojūtis, kad turi kažką padaryti. Sakyčiau, mes kartais tą įtampą susikuriame patys, nes iš paskutiniųjų stengiamės atlikti savo darbą, netausojame jėgų.

Tačiau man tai patinka – imponuoja trenerio reiklumas, aukščiausi reikalavimai keliami visiems aplinkui. Nesvarbu, kas tu būtum. Neabejoju, kad tai jaučia visi klubo žmonės, profesionalumo reikalaujama iš visų vienodai, – pasakojo pašnekovas. – Ir kai tu dedi tokias pastangas, o komandai nepasiseka, būna liūdna. Žiūrint iš kitos pusės, ilgai nusivylęs tu neišbūsi, nes kitą dieną tu vėl turi rungtynes arba rimtą treniruotę.“

Robertas Kuncaitis (pirmas iš kairės), Rimas Kurtinaitis (antras iš kairės)

Apie nusivylimą A. Jasilionis užsiminė ne veltui – ketvirtadienį „Chimki“ klubo nariai dar nebuvo atsigavę po Pirėjuje patirto šoko. Likus kiek daugiau nei minutei rungtynėse su „Olympiakos“ svečiai iš Rusijos pirmavo 9 taškais, tačiau pranašumo neišsaugojo ir po pratęsimo pralaimėjo 98:109.

Mačo pabaigoje „Chimki“ gelbėtoju bandė tapti iki tol 36 taškus surinkęs Aleksejus Švedas, tačiau per pratęsimą visi ruso metimai skriejo pro šalį. Paklaustas, ar „Chimki“ klube A. Švedas turi išskirtines teises, A. Jasilionis atsakė: „Aš taip nesakyčiau. Tai – neeilinis ir labai talentingas žaidėjas, kūrėjas. Šį žmogų varžovams dengti labai sunku, jis „perskaito“ situacijas, sukuria progas, kurių negali tikėtis oponentai. Taip, tai yra žmogus, vienas pats galintis ištempti komandą, todėl tokių atvejų, kai jis imasi iniciatyvos, yra daug.“

Jei VTB Vieningoje lygoje „Chimki“ šį sezoną laimėjo visas 11 rungtynių, Eurolygoje Rusijos komandos žaidimas yra banguotas. Su 7 pergalėmis ir 7 pralaimėjimais „Chimki“ užima 8-ąją vietą, tačiau 5 iš 6 paskutinių rungtynių baigėsi nesėkmėmis.

„Kartais atrodo, kad komanda jau susilipdė, jau pagavo bendrą bangą, visi supranta, ko nori treneris. Bet kitą dieną vėl kažkokie neatitikimai, svyravimai. Manau, visgi turi įtakos tai, kad ekipoje net 9 nauji žmonės, lyginant su praėjusiu sezonu“, – svarstė A. Jasilionis.

Chrisas Krameris / Foto: "Chimki" klubas

Minėtose rungtynėse su „Olympiakos“ vienas iš šio sezono naujokų žaidė rekordiškai ilgai. Tai – dar vienas sąsajų su Lietuva turinis žmogus, praėjusius du sezonus „Ryto“ klubui atstovavęs Chrisas Krameris. Pirėjuje jis ant parketo praleido 27 minutes, per kurias pelnė 5 taškus, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 8 efektyvumo balus.

„Faktas, kad dar yra kur tobulėti. Bet reikia turėti omenyje, kad Chrisas dar tik atsigauna po sunkios traumos, o ir Eurolygoje jam tai yra debiutinis sezonas. Iš esmės mes jį laikome geru gynėju, kuriam galima patikėti dengtis prieš atitinkamus žaidėjus. Žinome, kur jis dar gali pasitempti, tačiau džiugina tai, kad jis gerokai lenkia savo reabilitacijos laiką“, – apie Ch. Kramerio situaciją Chimkuose atsiliepė pašnekovas..

Penktadienio vakarą „Chimki“ ir „Žalgiris“ tarpusavio rungtynes pradės 19 val. Lietuvos laiku. Verta prisiminti, kad žalgiriečiai prieš šias rugntynes turėjo diena poilsio daugiau. Kaip jau minėjome, „Chimki“ su „Olympiakos“ išvykoje žaidė trečiadienio vakarą, o „Žalgiris“ namuose su „Anadolu Efes“ kovojo antradienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)