Savų minusų taisymas ir tobulinimas – taip šį treniruočių procesą apibūdino rinktinės fizinio rengimo treneris Justinas Grainys.

„Pagrindinis dalykas individualizuojant krūvį – pateikti žaidėjams visas jų silpnybes. Visi tie lapai, ką mes matome treniruotėse, yra iš testų, kurie buvo atlikti daktarų, viso medicinos personalo informacija. Būtent pagal tą informaciją yra individualizuotas krūvis. Tuose lapuose yra paruoštas treniruočių planas, vieną dieną akcentuojame vienus dalykus, kitą dieną kitus.

Tai yra pagrindinis dalykas siekiant gauti pasitikėjimą iš žaidėjų pusės, kadangi žaidėjas kitaip motyvuotas atlikti darbą, kai jis žino, kad tai jam labai svarbu, tai yra jo silpnybės. Jei jis jaučia kažkokius skausmus, o mes sugebame su savo fiziniais pratimais juos užkirsti, tai yra pagrindinis motyvatorius dirbti“, – sakė rinktinės fizinio rengimo treneris Justinas Grainys.

Fizinio rengimo treneris taip pat teigė, jos glaudus bendradarbiavimas su medicinos personalu prasidėjo prieš gerą pusmetį ir jo pagrindinis noras, kad visas personalas taptu viena darnia komanda.

„Mūsų darbas prasidėjo dar likus pusmečiui iki rinktinės stovyklos ir tikrai nusistatėme kaip viskas bus daroma. Pagrindinis tikslas, kad tai būtų viena komanda ne tik aikštelėje, bet komanda ir tarp trenerių, fizinio rengimo trenerių ir tarp medicinos personalo. Kad tie testai, kuriuos žaidėjai atlieka, neliktų stalčiuje, o tai būtų panaudota treniruočių procese“, – tikslus įvardino J. Grainys.

Pradiniame pasiruošimo etape ypatingą dėmesį krepšininkams skyrė ir medicinos personalas. Gydytojai, masažuotojai, kinezioterapeutai su kiekvienu krepšininku dirbo pagal iš anksto sudarytas treniruočių ir reabilitacijos programas, kurios buvo kuriamos atsižvelgiant į jų testavimų rezultatus ir medicininius tyrimus.

„Medicinos personalas stipriai įsitraukė į pirmines fizinio rengimo treniruotes, aišku tam įtakos turėjo naujas fizinio rengimo treneris, kuris parodė tikrai labai didelį dėmesį mūsų medicininiams tyrimams, juos analizavome likus geram mėnesiui iki stovyklos pradžios. Buvo išsiųstos visos programos žaidėjams, kalbėjo su jų fizinio rengimo treneriais, net ir užsienio komandose dirbančiais treneriais, kurie atsižvelgė į mūsų rekomendacijas.

Pradinėse treniruotėse taip pat buvo padarytos medicininės stotelės, kuriose po 30-40 minučių prieš kiekvieną treniruotę skyrėme probleminėms kiekvieno žaidėjo vietomis, dirbome su jais atskirai. Tikimės, kad tos profilaktinės programos sezono metu sumažins žaidėjų traumingumą“, – teigė rinktinės gydytojas Vytenis Trumpickas.

Specialistas taip pat pasidžiaugė, jog šiuo metu rinktinės krepšininkams sudarytos puikios sąlygos ir medicinos personalas turi pačią reikalingiausią įrangą, kurios dėka gali atlikti reikalingas procedūras neišeinant iš viešbučio.

„Reabilitacijai turime visą reikalingą įrangą, kurios kartais neturi net kai kurios poliklinikos. Niekur nereikia važiuoti, viską turime vietoje. Tik rentgeno aparatūros ir magnetinio rezonanso mums kartais prireikia, kai norime apsidrausti, jei įvyksta kontaktinė trauma ir abejojame dėl įvykusių pažeidimų. Visais kitais atvejais viską turime vietoje.

Krepšininkai yra patenkinti, žino savo problemas, nori, kad tos mini traumelės, lėtiniai pažeidimai mažiau jiems maišytų sezono metu. Rodo didelį susidomėjimą mūsų naujovėmis“, – pasakojo V. Trumpickas.

„Didelis darbas buvo atliktas iki stovyklos pradžios. Kiekvienam žaidėjui buvo atlikti medicininiai ir funkciniai tyrimai, kuriuos bendrai aptarėmė ir pagal tai Justas Grainys sudarė individualizuotas treniruočių programas. Manau, kad tai ypatingai svarbu žaidėjams rengiantis klubiniam sezonui. Norime visus žaidėjus matyti sveikus languose bei kitų metų vasarą.

Kai kuriems žaidėjams kartu su treniruočių procesu vyksta ir reabilitacinis gydymas esant senų traumų paūmėjimui. Turime visas sąlygas jiems padėti neatitrūkstant nuo treniruočių, išnaudojame fizioterapijos priemones: magnetoterapiją, ultragarsą, raumenų elektrostimuliaciją, limfodrenažą, krioterapiją, esant poreikiui naudojame portatyvų diagnostinį „Philips Lumify“ ultragarso aparatą, vertinant sąnarių, raiščių, sausgyslių ir raumenų būklę. Taikome masažo, manualinės terapijos, sausos adatos terapijos metodus, atliekame korekcinius fizinius pratimus“, – pridūrė rinktinės kinezioterapeutas Laimonas Šiupšinskas.

Likus savaitei iki treniruočių stovyklos pabaigos rinktinės krepšininkai didesnį dėmesį skirs darbui krepšinio aikštelėje, kur bandys perprasti trenerio sumanymus ir ruošis kontrolinėms rungtynėms su Latvijos ir Estijos rinktinėmis, kurios liepos 24 ir 25 dienomis vyks Taline. Šias dvikovas tiesiogiai transliuos TV3 televizija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)