Tačiau šiame ne kukliame Europos rinktinių sąraše tiek vaikinų, tiek pasibaigusiame merginų turnyre nebuvo Lietuvos U-20 komandų.

Žvelgiant į rinktinių sudėtį, atskirose komandose netrūksta Ispanijos, Italijos, Vokietijos grandams priklausančių jaunuolių.

Štai, ispanų gretose lyderis pagal pelnomus taškus – „Valencia“ klubo atstovas Jaime Pradilla, taip pat rungtyniauja „Real“ priklausantis Goldenas Dike, „Barcelonos“ jaunimas Pau Carreno, Michaelis Sanchezas ar Inaki Ochoa.

Italijos gretoms atstovauja „Bayern“ priklausantis italas Sacha Mattias Grantas ar Madrido „Real“ narys Matteo Spagnolo. Turnyre savo šansų turi ir „Rytui“ priklausantis, „Perle“ (NKL) patirtį kaupiantis graikas Andreas Kalogiros.

Kodėl Lietuvos U-20 rinktinių nėra greta kitų, kovojančių ir kaupiančių patirtį tarptautinėje erdvėje? Kodėl Lietuvos dvidešimtmečiai šią vasarą nenusipelno tarptautinių kovų skonio?

Anot Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko, tam yra daug priežasčių.

„Mes pasirinkome investiciją į jaunąją kartą. „FIBA Iššūkio“ turnyrai nėra oficialus čempionatas. Kitas dalykas, turnyro datos kertasi su klubų pasiruošimo sezonui pradžia, pagrindiniai žaidėjai, pavyzdžiui Marekas Blaževičius, atstovauja „Žalgiriui“, kiti – „Rytui“, „Neptūnui“ bei kitoms komandoms. Daugelis dvidešimtmečių jau yra profesionalai arba beveik profesionalai.

Mes dėmesį skyrėme U14 „Talentų kartos“ turnyrui, turėjome U-15 R. Šiškausko vardo turnyrą. Be to, neseniai vyko U19 pasaulio čempionatas.

Investavome daug ten, kur ir reikėjo investicijų“, – apie tai, kodėl nėra Lietuvos dvidešimtmečių vykstančiame FIBA turnyre, kalbėjo LKF generalinis sekretorius.

„Neužmirškime, jog tas U-20 „FIBA Iššūkio“ turnyras – ne pasaulio čempionatas, kuriame nėra pasirinkimo dalyvauti ar nedalyvauti, nes tai yra privalomas dalykas.

Tai 6-ių komandų draugiškas, trumpas turnyrėlis. Mūsų prioritetas U16, U-18 rinktinės, o U-20 turnyre teoriškai galėtų pusę U-19 rinktinės kepšininkų žaisti, kurie kovojo pasaulio čempionate. Kaip žinome, per vasarą varžytis dviejuose turnyruose nėra rekomenduotina dėl didelių fizinių krūvių.

Apskritai nepamirškime, kokiomis sąlygomis gyvename, COVID-19 virusas niekur nedingo, o šiame fone žaidėjų traumų rizika yra gana aukšto lygio“, – kalbėjo M. Špokas.

Mindaugas Špokas

Anot jo, buvo svarbu dėmesį skirti U-14, U-15 žaidėjams, o dvidešimtmečiai rinktinės nariai nelieka nuskriausti: bet kokiu atveju geriausi krepšininkai priklauso klubams, su kuriais rugpjūtį pradės pasiruošimą sezonui.

„Pasikartosiu, nebūtų jokių kalbų, jei tai vyktų Europos čempionatas. „FIBA Iššūkio“ turnyrai skirti jaunimui pasižaisti.

Laimėjusi vieną iš trijų ar keturių turnyrų, rinktinė netampa jo laimėtoja, o tik vieno iš turnyrų grupės nugalėtoja“, – pridūrė M. Špokas.

Anot jo, vasara šiemet kaip visada gana intensyvi turnyrų prasme, vyko U-14 „Talentų kartos“, U-15 R. Šiškausko vardo turnyrai, FIBA „Iššūkio“ turnyruose dar kovos U16, U18 vaikinų ir merginų rinktinės, be to, liepos pirmoje pusėje planetos pirmenybėse kovojo U19 rinktinė.

„Galime pasidžiaugti, kad per U14, U15 turnyrus niekas neužsikrėtė. Dabar didžiausias iššūkis U-16, U-18 rinktinėms. Merginos pradėjo pasiruošimą, vaikinai renkasi. Svarbu, kad niekas nesusirgtų, nes bent vienas atvejis eliminuoja visą komandą. Gali ruoštis, bet niekur neišvažiuoti“, – kalbėjo M. Špokas.

  • U-16 FIBA „Iššūkio“ turnyre (08 16-21 d.) Lietuvos jaunučiai varžysis A grupėje kartu su Šiaurės Makedonija, Prancūzija, Graikija, Rusija ir Rumunija. Šių rinktinių kovos vyks Skopjės mieste (Šiaurės Makedonija).
  • U-18 FIBA „Iššūkio“ turnyre (08 03-08 d.) Lietuva varžysis B grupėje su Prancūzija, Graikija, šeimininku Izraeliu, Estija ir Portugalija. Rungtynės vyks Izraelyje.
  • Merginų U-16 FIBA „Iššūkio“ turnyre (08 09-14) Lietuva varžysis B grupėje su turnyro šeimininke Ispanija, Vengrija, Kroatija, Serbija ir Ukraina.
  • Merginų U-18 FIBA „Iššūkio“ turnyre (07 27-08 01 d.) Lietuva varžysis Čekijoje, B grupėje kartu su šeimininkėmis čekėmis, Vengrija, Turkija, Serbija ir Airija.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)