„Dar prieš 2003 metų Europos krepšinio čempionatą galvojau, kad Lietuvos rinktinė pajėgi kautis dėl medalių“, - prisimindamas dešimties metų senumo įvykius pasakoja buvęs Ukrainos nacionalinės rinktinės žaidėjas G. Chižniakas.

G. Chižniakas vėl turės puikią progą grįžti į savo pamėgtą Kauną. Vidurio puolėjas kartu su kitais Europos krepšininkais, pasivadinę „EuroStars“ komanda, jau rugsėjo 14 dieną mes iššūkį 2003 metų „auksinei Lietuvos rinktinei“. Taip prasidės renginys skirtas paminėti 10-ies metų sukaktį, kai Lietuvos rinktinė tapo stipriausia Europoje.

Draugiškame krepšinio mače Lietuvai atstovaus beveik visi krepšininkai, kurie 2003 metais Stokholme kėlė čempionų taurę virš galvų. Po dešimties metų kartu vėl žais Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas, Arvydas Macijauskas, Darius Songaila, Ramūnas Šiškauskas, Eurelijus Žukauskas, Mindaugas Žukauskas, Donatas Slanina, Giedrius Gustas, Virginijus Praškevičius ir Dainius Šalenga. Nebus tik Kšyštofo Lavrinovičiaus, kuri su Lietuvos rinktine kaunasi šių metų Europos čempionate Slovėnijoje.

„Žinoma, tokios šventės labai reikalingos, ypač jaunajai kartai“, - neabejoja Ukrainos „milžinas“ G. Chižniakas. - Tai puiki krepšinio istorijas pamoka, kuria visi Lietuvos krepšinio sirgaliai didžiuojasi. Esu laimingas, kad galėsiu būti šio renginio dalis. Žinau, kaip lietuviai myli krepšinį ir koks dėmesys jam čia skiriamas.

Visi lietuvių krepšininkai yra mylimi ir gerbiami, visi krepšininkai yra žvaigždės, o 2003 metų „auksinė Lietuvos rinktinė“ ir yra pačios tikriausios visos Europos krepšinio žvaigždės. Tikiu, kad tokie renginiai bus didelis stimulas jaunimui judėti į priekį ir tai paskatins juos dar labiau mėgautis šiuo žaidimu“.

Be jau minėto G. Chižniako pasivaržyti su „auksine Lietuvos rinktine“ atvyksta prancūzas Moustapha Sonko, rusai Zacharas Pašutinas ir Dimitrius Domani, kroatas Mate Škelinas ir kiti.

„Tokiose rungtynėse rezultatas nebūna pats svarbiausias“, - įsitikinęs aukščiausias „EuroStars“ komandos narys G. Chižniakas. - Mes žaisime žiūrovams, o ne žiūrėsime į švieslentę. Arenoje susirinkę sirgaliai galės išvysti ir gėrėtis geriausiais Lietuvos ir Europos krepšininkais. Patikėkite, šie vyrukai tikrai moka žaisti krepšinį.

Man bus malonu vėl pamatyti savo senus draugus iš krepšinio aikštelės. Džiaugsiuosi galėdamas rungtyniauti su pačiais geriausiais. Norėčiau, kad kaip ir senais laikais, mus palaikytų pilna salė žiūrovų“.

2003 metų Europos krepšinio čempionatas ukrainiečiams, kitaip nei lietuviams, susiklostė ne itin sėkmingai. Ukrainos rinktinė aplenkė vos dvi komandas ir užėmė 14-ą vietą. Tiesa, Ukrainiečių vidurio puolėjas G. Chižniakas tikina, kad niekada neabejojo Lietuvos krepšininkų sėkme.

„Dar prieš 2003 metų čempionatą galvojau, kad Lietuvos rinktinė pajėgi kautis dėl aukso medalių“, - teigia „Gryša“ pravardžiuojamas buvęs krepšininkas. - Pamenu, prieš pirmenybes Lietuvos ir Ukrainos rinktinės dalyvavo draugiškame turnyre Malagoje (Ispanija) ir finale 15-os taškų skirtumu nugalėjo šeimininkus. Jau tada supratau, kad Lietuvos rinktinė yra favoritė ir viena pagrindinių kandidačių į aukso medalius. Tuo metu jūs turėjote puikius krepšininkus.

Ramūnas Šiškauskas, Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas, Šarūnas Jasikevičius ir kiti. Tai buvo aukščiausio lygio žaidėjai. Švedijoje jūsų rinktinė mano žodžius tik patvirtino. Sunkiai pradėjusi čempionatą, vėliau Lietuvos rinktinė įsivažiavo ir žaidė lyg ant sparnų. Visa Europa gėrėjosi šių vyrukų pasirodymų. Abejingų neliko. Aš pats žaidžiau Kauno „Žalgiryje“, čia liko daug mano draugų, todėl visą laiką palaikau Lietuvos rinktinę. Žinoma, tik ne tada, kai mūsų šalys žaidžia kartu“.

Be krepšinio rungtynių, kuriose bus žaidžiami keturi kėliniai po aštuonias minutes, „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai galės išvysti ir kitus Lietuvos krepšininkų talentus. Rinktinės vedlys Š. Jasikevičius kartu su Marijonu Mikutavičiumi savaip atliks dainą „Trys milijonai“, o likusi rinktinės dalis vedama Mindaugo Žukausko kartu su grupe ŽAS dainuos pergalingą himną „Fortūna“.

Scenoje taip pat pasirodys merginų grupė „Roxy five“ bei naujojo TV3 muzikinio šou „Romeo ir Džiuljeta“ dalyviai Vaidas Baumila ir Raminta Naujanytė-Bjelle.

Jau galime įsigyti bilietus į legendinės Lietuvos rinktinės ir Europos žvaigždžių. Bilietai kainuoja nuo 20 litų ir juos platina „Bilietų pasaulis“ (www.bilietupasaulis.lt). Vaikai iki 7-erių metų su tėvais į rungtynes bus įleidžiami nemokamai. Renginį 19 val. tiesiogiai transliuos TV3 televizija.