Brendo katalikiškoje aplinkoje

„O ne, aš nesu musulmonas. Girdėjau apie I. Jaaberą, bet man tai nėra aktualu“, – DELFI patikino O. Cookas.

Niujorke, Bruklino rajone, užaugusio 31-erių amerikiečio biografija tik patvirtina jo žodžius.

Krepšinio žvalgų dėmesį jis pirmą kartą į save atkreipė mokydamasis privačioje Kristaus Karaliaus vidurinėje mokykloje ir žaisdamas jos komandoje.

Vienu ryškiausių milijoninio miesto talentų laikytas gynėjas vėliau persikėlė į katalikišką Šv. Jono universitetą. Praėjus vos vieneriems studijų metams O. Cookas pasiryžo žengti profesionalo keliu ir buvo pakviestas NBA naujokų biržoje 32-u šaukimu.

Tačiau šuolio į žvaigždes, kurį jam žadėjo ekspertai, 186 cm ūgio įžaidėjas taip ir nesulaukė. Penkerius metus prasiblaškęs po NBA ir dukterinės lygos (NBDL) klubus, 2006-ais O. Cookas galiausiai išvažiavo ieškoti laimės į Europą.

„Visi sako, kad mano sprendimas anksti dalyvauti NBA naujokų biržoje buvo klaida. Tačiau man atrodo, kad tai buvo geriausias dalykas, koks tik galėjo nutikti. Iki tol viskas man ėjosi kaip per sviestą, ir aš nesupratau, kad sėkmei būtinas sunkus darbas. Įdėtos pastangos siekiant savo tikslo visada atpildą paverčia saldesniu“, – JAV žiniasklaidai yra sakęs O. Cookas.

Pateko tarp geriausių įžaidėjų Eurolygos istorijoje

Pripažinimo, kurio nesulaukė tėvynėje, O. Cookui nepritrūko Europoje. Diriguodamas tokių komandų kaip Malagos „Unicaja“, „Valencia“ (abi – Ispanija) ar Milano „Armani Jeans“ (Italija) atakoms, amerikietis Eurolygoje užsitarnavo ypač patikimo kamuolių skirstytojo reputaciją.

Tarp geriausių visų laikų Eurolygos rezultatyvių perdavimų specialistų O. Cookas užima 12-ą vietą (497 perdavimai per 97 mačus, vid. 5,12), o karjeros rekordą pasiekė užpraėjusiame sezone, kai po jo perdavimų net 12-a „Armani Jeans“ atakų užsibaigė taškais į Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) klubo krepšį.

Tik paskutinis pusmetis Vitorijos „Laboral Cutxa“ (Ispanija) ekipoje O. Cookui nebuvo sėkmingas: per rungtynes Eurolygoje jis vidutiniškai rinkdavo po 3,3 taško ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

„Perėjau į „Laboral Cutxa“ sezono viduryje, todėl buvo nelengva prisitaikyti prie naujos, jau susižaidusios ekipos. Bandžiau jai padėti, bet užkulisiuose vyko daug nematomų dalykų, kurių negalėjau kontroliuoti. Vitorijoje aš nesijaučiau patogiai“, – pasakojo gynėjas.

Vilniuje – nauja atsakomybė?

Puikiu aikštės matymu ir nesavanaudiškumu pagarsėjęs krepšininkas prisipažino dar nežinantis, ar „Lietuvos ryte“ jo vaidmuo bus toks pat kaip turtingesniuose klubuose, kur O. Cookas pirmiausia asistuodavo komandos draugams.

Viena vertus, tikro įžaidėjo „Lietuvos rytas neturėjo nuo 2011-2012 metų sezono, kuomet vilniečių antpuolius pradėdavo kitas amerikietis Tyrese'as Rice'as. Praėjusiame sezone problemos organizuojant derinius buvo vienas galvos skausmų, kuriuos pakaitomis kentė net trys komandos vyriausieji treneriai.

Iš kitos pusės, tam pačiam T. Rice'ui dažnai būdavo patikima atsakomybė pasitelkus savo individualius sugebėjimus pačiam atakuoti krepšį. Iš tokio rango žaidėjo kaip O. Cookas „Lietuvos ryto“ vadovai ir trenerių štabas taip pat gali reikalauti ne vien rezultatyvių perdavimų.

„Nesu tikras, ko iš manęs norės treneriai. Galbūt šiame sezone man reikės dažniau nei įprastai atakuoti krepšį, bet geriau palaukime bent iki draugiškų rungtynių. Tada bus matyti, kokios man keliamos užduotys. Šiaip ar taip, esu pasirengęs daryti viską, ko reikės komandos labui“, – teigė žaidėjas.

Treneris deda dideles viltis

Kaip ten bebūtų, į Lietuvą dviems dienoms užsukęs Vilniaus klubo strategas Dirkas Bauermannas, kuris šiuo metu ruošia Lenkijos rinktinę Europos čempionatui, iškart parodė, ką regi savo dešiniąja ranka aikštėje.

Per trečiadienio treniruotę vokietis kiekvieną žaidybinę situaciją pradėdavo aiškinti prie savęs pasikvietęs O. Cooką, o pratyboms pasibaigus pasisodino jį ir atsarginį įžaidėją Milenko Tepičių greta savęs papildomam pokalbiui.

„O. Cookas yra elitinės klasės įžaidėjas, savo meistriškumą įrodęs žaisdamas aukščiausiame lygyje“, – apie naują savo auklėtinį atsiliepė „Lietuvos ryto“ vairininkas.

Jei lenkams Europos pirmenybės klostysis sėkmingai, į Vilnių D. Bauermannas negrįš anksčiau rugsėjo vidurio. Tuo tarpu jau spalio pradžioje „Lietuvos rytas“ namuose mėgins išplėšti išsvajotąjį kelialapį į Eurolygą. Todėl D. Bauermannui reikalingas užnugaris, kuriuo galima pasitikėti.

„Turime daugiau nei mėnesį pasirengti atrankos turnyrui. Manau, jis bus labai sunkus, bet mes žaisime namuose, todėl turime gerus šansus patekti į Eurolygą. Kitas mūsų sezono tikslas – tapti Lietuvos čempionais.

Žinau, kad atvykau į šalį, sutvertą krepšiniui, į labai gražų miestą, turintį puikius sirgalius. Su komanda treniruojuosi tik antrą dieną, todėl kol kas bandome priprasti vieni prie kitų. Kai kuriuos žaidėjus pažįstu, nes yra tekę prieš juos rungtyniauti, bet spręsti apie komandos pajėgumą dar anksti. Žinoma, manau, kad jo mums nestigs“, – apie artėjantį sezoną atsiliepė pats O. Cookas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)