Nei Kauno „Žalgiris“, nei ALBA kol kas neblizga Eurolygoje, todėl prieš ketvirtadienio tarpusavio akistatą Vokietijos sostinėje ant liežuvio galo sukasi apsčiai kitų temų.

Bet po ketverių metų pertraukos į Eurolygą sugrįžusiai Berlyno komandai vadovaujantis specialistas nenorėjo praleisti tokios progos.

Trečiadienį jau užbaigęs interviu Lietuvos žurnalistams A. Garcia Renesesas staiga pakėlė ranką, pats prašydamas žodžio.

„Dar vienas dalykas. Nors nepaklausėte, turbūt žinote, kad Šarūnas buvo mano žaidėjas. Ko gero pirmą kartą susitiksiu su juo kaip vyriausiuoju treneriu. Labai smagu, kad jis tęsia karjerą krepšinyje, linkiu jam kuo geriausios kloties“, – buvusiam auklėtiniui linkėjimus perdavė 72-ejų ispanas.

Obuolys šiuo atveju toli nusirito nuo obels – Š. Jasikevičiaus treniruojamas „Žalgiris“ propaguoja visiškai kitokį krepšinį nei A. Garcia Reneseso ALBA.

Vokietijos vicečempionai užima ketvirtą vietą Eurolygoje pagal rezultatyvumą (vid. 84,6 taško) ir pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (20,3).

Šalyje, kurioje tvarka tapo priežodžiu, ALBA žaidžia anaiptol ne schematišką krepšinį, labiau būdingą vyriausiojo trenerio tautiečiams. Tiesa, pats specialistas, 2008 metais su savo tėvynės rinktine tapęs olimpiniu vicečempionu, teigia dabar taikantis adaptuotą žaidimo versiją.

„Na, nesakyčiau, kad žaidžiame grynai ispanišką krepšinį. Manau, jog čia turime savitą stilių. Jis paremtas dideliu intensyvumu, aktyvumu, judėjimu, sklandžiu perėjimu iš gynybos į ataką. Be to, bandome išmokyti savo krepšininkus mąstyti savo galva, o ne vien žaisti griežtai pagal sistemą. Žaidėjams taip tik įdomiau, jie greičiau tobulėja, ir tuo labai džiaugiuosi“, – sakė A. Garcia Renesesas.

Bet viskas turi savo kainą. ALBA už atakuojantį krepšinį susimoka per rungtynes vidutiniškai į savo krepšį praleisdama po 91 tašką – visais 6 daugiau nei antrą blogiausią gynybą demonstruojantis Maskvos srities „Chimki“ ir net 14 taškų daugiau nei „Žalgiris“.

Ir nors žaidžia kitaip, rezultatas kol kas – tas pats: tiek ALBA, tiek „Žalgiris“ per 10 turų pasiekė po tris pergales.

Anot A. Garcia Reneseso, dėl tokios statistikos kaltos traumos, itin komplikuotas tvarkaraštis (pavyzdžiui, ALBA antradienį dar žaidė Vokietijos čempionato išvykos rungtynes Bonoje), galiausiai, ir ribotas klubas biudžetas, žiniasklaidos duomenimis, sudarantis 11 mln. eurų.

„Jeigu mūsų komandoje būtų aukštesnių, ilgesnes rankas turinčių žaidėjų, gintis būtų lengviau. Bet turime susitaikyti su tuo, kad negausime visko, ko tik užsimanome.

Esame sunkioje padėtyje: turime daug traumuotų žaidėjų, o tie, kurie sveiki, nėra geriausios sportinės formos. Žaidžiame kas dvi dienas ir nebeturime laiko treniruotis. Bandyti gerinti žaidimą reikia nebe pratybose, o tiesiog rungtynių metu. Sunku bus ir dėl to, jog „Žalgiris“ yra viena intensyviausiai žaidžiančių komandų Eurolygoje“, – guodėsi ispanas, kurio rikiuotėje šiuo metu nėra Johanneso Thiemanno, Tylerio Cavanaugh, Timo Schneiderio ir Stefano Peno.

Aito Garcia Renesesas su ALBA komanda

Be Š. Jasikevičiaus, jis turi ir dar vieną buvusį auklėtinį „Žalgirio“ gretose. 2018-ųjų vasarą į Berlyną atvykęs Rokas Giedraitis čia pakeitė ne ką kitą, o Marių Grigonį.

Abu žaidžia toje pačioje atakuojančio gynėjo pozicijoje, bet A. Garcia Renesesas juos vertina už skirtingas savybes.

„Labai skirtingi žaidėjai. Grigonis daugiau kuria puolime, Giedraitis – labiau atakų užbaigėjas“, – lygino treneris.

Nors M. Grigonis su „albatrosais“ skraidė tik vieną sezoną, A. Garcia Renesesas įsitikinęs, jog lietuviui tie metai buvo ypač reikšmingi.

„Lyginant su tuo, kaip tobulėjo prieš tai žaisdamas Ispanijoje, atvykęs į Berlyną Marius padarė didžiulį kokybinį šuolį, čia jis ėmė žaisti žymiai geriau. Esu labai laimingas, kad ir vėliau Marius nesustojo. Jis nusipelnė to, ką pasiekė“, – apie gynėją, praleisiantį išvyką į Vokietiją dėl pėdos traumos, atsiliepė ALBA vairininkas.


O priminus, kad M. Grigonis Berlyne praleido mažiau laiko nei turėjo, mat „Žalgiris“ pasinaudojo galimybe išpirkti jo sutartį, A. Garcia Renesesas šiam faktui neteikė reikšmės.

„Na ir kas. Prieš daugelį metų, kai treniravau „Barcelona“, šis klubas nebuvo toks turtingas kaip dabar, negalėjome įpirkti geriausių krepšininkų. Nusprendėme, kad reikia patiems augintis žaidėjus, ir vienu iš jų tapo Pau Gasolis. Jis būdamas 20-metis išvažiavo į NBA, bet mes tikrai nesigraužėme. Reikia suprasti, kad žaidėjai renkasi tai, kas jiems geriausia“, – kalbėjo krepšinio veteranas.

Primename, kad iki šiol žalgiriečių ir ALBA keliai Eurolygoje buvo susikryžiavę šešis kartus, komandos pasidalino po tris pergales, kaskart laimėdamos namuose.

Ar svečiams iš Kauno pagaliau pavyks pralaužti krepšinio sieną Berlyne, paaiškės ketvirtadienį – akistata prasidės 21 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)