„Lietuvos rytą“ dar galėjo išgelbėti menkas šiaudas – Vilniaus ekipai reikėjo tikėtis Stambulo „Efes Pilsen“ (Turkija) nesėkmės rungtynėse svečiuose su grupės autsaidere Orleano „Entente“ (Prancūzija). Tačiau turkų klubas trečiadienį šventė pergalę 75:60 ir pasičiupo paskutinį bilietą į „Top-16“ traukinį.

Pirmąsias „Lietuvos ryto“ ir „Unicaja“ rungtynes Malagoje 91:84 laimėjo Ispanijos klubas. Lietuvos klubas B grupės varžybas baigė penktoje vietoje su 4 pergalėmis ir 6 nesėkmėmis.

Tiek pat pergalių surinko ir „Efes Pilsen“, bet Lietuvos ir Turkijos komandų tarpusavio rungtynių taškų santykis – Stambulo klubo naudai.

„Top-16“ etapo burtai Barselonoje bus traukiami sausio 18-ą dieną.

Rungtynės

Susitikimo pradžioje abiejų komandų aukštaūgiai Robertas Archibaldas ir Milko Bjelica apsikeitė dvitaškiais, tačiau mūsiškių puolėjas pritilo, o varžovų įsimėtė ir „Unicaja“ truktelėjo pirmyn (4:10).

„Lietuvos ryto“ starto penketę pasirodęs Vidas Ginevičius greitai susirinko dvi asmenines pražangas ir ekipos strategas Rimas Kurtinaitis jį pakeitė Bojanu Popovičiumi, bet aikštės šeimininkų bėdos nesibaigė – antrąją pražangą gavo ir M. Bjelica, o Joelis Freelandas dvitaškiu su bauda didino Malagos komandos persvarą (4:13).

„Unicaja“ spurtą (4:15) pagaliau tolimu šūviu nutraukė Martynas Gecevičius (7:15), bet Lietuvos komandos krepšininkų atakos ir toliau dažniausiai strigo judrioje svečių gynyboje.

Kėlinio pabaigoje „Lietuvos rytui“ pavyko persilaužti ir po Arono Bayneso bei M. Gecevičiaus metimų skirtumas sumenko perpus (13:17). Vis dėlto ketvirtį sėkmingiau užbaigė „Unicaja“ (13:20).

Antrajame kėlinyje varžovų metimai vis dažniau nepasiekė tikslo ir vilniečiai sėkmingai artėjo prie varžovų. Porą dvitaškių pataikė Steponas Babrauskas, 3 baudų metimus iš 4 realizavo M. Bjelica ir atotrūkis tarp ekipų sumenko iki minimumo (20:21).

Persvarą „Lietuvos rytas“ pagaliau įgijo po Artūro Jomanto tikslių baudos metimų, o A. Baynesas ją dar labiau padidino (24:21), pratęsdamas spurtą iki 11:1.

Tačiau „Unicaja“ nepalūžo ir Omaro Cooko tritaškiu bei Georgo Printezio metimu iš po krepšio susigrąžino pranašumą (24:26). Rezultato svyravimais į abi puses tęsėsi visa likusi kėlinio dalis, o paskutinėmis sekundėmis S. Babrauskas tolimu metimu užfiksavo „Lietuvos ryto“ persvarą (35:33).

Trečiojo ketvirčio pradžioje M. Bjelica dukart didino sostinės ekipos pranašumą (39:35 ir 41:37), bet labiau nutolti varžovai neleido, o po O. Cooko tritaškio ir Jiri Welscho dvitaškio privertė R. Kurtinaitį prašyti minutės pertraukėlės (41:42).

Tačiau po jos reikalai tik prastėjo. Pasipylė vilniečių klaidos tiek puolime, tiek gynyboje, o greitomis atakomis spurtą net iki 16:0 pratęsę „Unicaja“ krepšinkai nenumaldomai tolo (41:53), užtildę „Siemens arenoje“ susirinkusius vilniečių aistruolius.

Varžovų bėgimą pagaliau kiek apmalšino M. Gecevičiaus tritaškis (44:53), o ketvirčio pabaigoje skirtumas dar vienu tašku sumenko po V.Ginevičiaus tolimo metimo (47:55).

Lemiamo ketvirčio pradžioje intrigą sugrąžino M. Gecevičius ir S. Babrauskas. Abu pataikė po tritaškį, Stepas pridėjo sėkmingą prasiveržimą ir atotrūkis iki „Unicaja“ sumenko iki 3 taškų (52:55).

Netrukus M. Bjelica sumažino skirtumą iki minimumo (54:55), o po G. Printezio klaidos nesusilaikęs Malagos komandos strategas Aito Garcia Renesesas paprašė minutės pertraukėlės.

M. Bjelica dvitaškiu su pražanga po ilgesnės petraukos išvedė „Lietuvos rytą“ į priekį (60:58), tačiau puikiai žaidęs serbas po kelių akimirkų buvo nubaustas penktąja pražanga ir turėjo palikti aikštelę, o Taquanas Deanas iššovė iš toli (60:61).

V. Ginevičius dar kartą taikliai atakavo iš toli (63:62), bet kelios klaidos neleido aikštės šeimininkams pabandyti nutolti – netrukus „Unicaja“ vėl pirmavo (63:66). Likus žaisti 3 min. O. Cookas dar labiau padidino skirtumą (63:68), o dėl pražangų limito „Lietuvos rytas“ neteko dar vieno aukštaūgio – aikštelę paliko Dejanas Borovnjakas.

Į duobę įkritusiems vilniečiams likus žaisti 2 min. dėl pražangų jau nebegalėjo padėti ir S. Babrauskas, o atsilikimas vis augo (63:70). M. Gecevičius baudų metimais gaivino „Lietuvos ryto“ gerbėjų viltis ir likus žaisti 1 min. svečių persvara vėl sumenko (67:70) , o praėjus dar pusei min. A. Baynesas dėjimu skirtumą sumažino iki minimalaus (69:70).

Pražanga sustabdytas O. Cookas pataikė abu baudos metimus (69:72), o kitame aikštės gale sustabdytas, likus 7,7 sek. V. Ginevičius atsakė tuo pačiu (71:72). A. Jomantas vėl stabdė O. Cooką ir amerikietis šįkart pataikė tik vieną metimą (71:73).

Vilniečiai per likusias nepilnas 7 sek. bandė surengti greitą paskutinę ataką, tačiau slystelėjęs V. Ginevičius nespėjo išmesti kamuolio ir pergalę šventė „Unicaja“.

Statistika

„Lietuvos rytas“: Martynas Gecevičius 19 (3/5 trit., 3/5 dvit., 4/4 baudų; 5 kld.), Milko Bjelica 18 (5/7 dvit., 8/9 baudų; 7 atk. kam.), Steponas Babrauskas 12 (2/7 trit., 3/3 dvit.), Vidas Ginevičius 8, Artūras Jomantas (9 atk. kam., 4 rez. perd., 5 kld.) ir Aronas Baynesas po 6, Bojanas Popovičius 2 (5 rez. perd., 5 kld.),

Dejanas Borovnjakas (23:30 min.) ir Donatas Zavackas (10:03) taškų nepelnė.

„Unicaja“: Georgas Printezis 17 (0/2 trit., 7/9 dvit., 3/4 baudų; 7 atk. kam.), Omaras Cookas 15 (6 rez. perd., 6 kld.), Robertas Archibaldas 11, Taquanas Deanas 10, Jiri Welschas ir Joelis Freelandas po 8.

Dvitaškiai: „Lietuvos rytas“ 16/29 (55 proc.) – „Unicaja“ 20/32 (63 proc.)

Tritaškiai: „Lietuvos rytas“ 7/21 (33 proc.) – „Unicaja“ 4/19 (21 proc.)

Baudos: „Lietuvos rytas“ 18/19 (95 proc.) – „Unicaja“ 21/33 (64 proc.)

Atkovoti kamuoliai: „Lietuvos rytas“ 34 – „Unicaja“ 27

Rezultatyvūs perdavimai: „Lietuvos rytas“ 20 – „Unicaja“ 11

Perimti kamuoliai: „Lietuvos rytas“ 6 – „Unicaja“ 10

Klaidos: „Lietuvos rytas“ 25 – „Unicaja“ 14

Blokai: „Lietuvos rytas“ 1 – „Unicaja“ 2.

Komentarai

„Lietuvos ryto“ vyr. treneris Rimas Kurtinaitis: „Labai gaila, kad baigėme Eurolygos sezoną. Stengėmės, kiek galėjome, bet mūsų pajėgumas yra toks, koks yra. Darėme per daug klaidų. Su 25 klaidom laimėt Eurolygos rungtynes neįmanoma.

Klaidas lėmė ir jaudulys, ir nuovargis. Juk daugiausia rėmėmės 7-8 žaidėjais. Bojanas Popovičius jau „neveža“, o kitiems trūksta meistriškumo. Pradžioje mums reikėjo pirmauti, o išėjo atvirkščiai.

Vidas Ginevičius sužaidė pusė velnio, bet viskas susideda iš smulkmenų. Pražanga likus 30 sek. buvo nepagrįsta. Man sunku žaidėjams paaiškinti kiekvieną momentą aikštėje, o jie dar per jauni patys susigaudyti.

Paskutinį metimą turėjo atlikti Martynas Gecevičius, toks buvo planas. Bet mes per 7 sek. nesugebėjome pereiti į kitą aikštės pusę. Jei vieną žaidėją spaudžia trys varžovai, du mūsiškiai lieka laisvi, reikia tik pakelti galvą ir atlikti perdavimą“.

„Unicaja“ vyr. treneris Aito Garcia Renesesas: „Prieš šias rungtynes mes patekome į Ispanijos taurės turnyro kitą etapą, todėl atsipalaidavome ir galėjome sutelkti dėmesį Eurolygai. Žaidėme gera sparta ir susikaupę.

„Lietuvos rytui“ buvo didesnis spaudimas, nes jiems reikėjo tik pergalės. Mes nesirūpinome rezultatu. Mačas buvo labai atkaklus, rezultatas – apylygis, dvikova galėjo baigtis bet kaip, tačiau mums labiau pasisekė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją