Tad kuo gi šis mistiniais keturiais šešetais paženklintas sezonas skirsis nuo praėjusio ir visų kitų? Ko iš jo laukti ir tikėtis, o ko – ne?

DELFI į tai pabandys atsakyti dvidešimt keturiomis (tiek pat, kiek vienai atakai skiriama sekundžių) tezėmis – teiginiais, kurių teisingumas turi būti įrodytas. Ir nors tik sezonas parodys, ar šie teiginiai iš tikrųjų buvo teisingi, pateikiame argumentus, kodėl viskas taip ir turėtų įvykti.

12 dalykų, kurių galime laukti:

1. Kevinas Durantas nors viename mače įmes 50 taškų. Kol kas Oklahomos „Thunder“ lyderiui per visą jau ketverius metus trunkančią jo karjerą to nėra pavykę padaryti, tačiau paskutinius tris sezonus jis buvo labai arti – daugiausiai įmetė atitinkamai 47, 45 ir 47. Šiemet jis bus dar labiau patobulėjęs ir temps visą Oklahomos puolimo vežimą kartu su Russellu Westbrooku ir Jamesu Hardenu. Be to, NBA lygoje jau daugiau nei 30 metų, t. y. nuo pat tritaškio linijos įvedimo 1979-1980 metais, nebuvo sezono, kuriame nors vienas žaidėjas nesurinktų 50 taškų per mačą.

2. Kobe Bryantas visų laikų rezultatyviausių NBA žaidėjų sąraše pralenks Shaquille‘ą O‘Nealą ir pakils į pirmą penketą. 27868 taškus savo kraityje turintis K. Bryantas šiuo metu yra šeštas, o iki Shaqo jam trūksta tik 728 taškų, tad jis bus įveiktas po maždaug 26-erių rungtynių. Tuo metu ketvirtoje pozicijoje esančio Wilto Chamberlaino (31419 taškų) ir trečioje įsitaisiusio Michaelo Jordano (32292) Kobei dar nepasiseks pavyti – tam prireiks dar bent vieno sezono, nes po šio „Lakers“ žvaigždė turės „tik“ apie 30000 taškų.

3. Ty Lawsonas žais daugiau ir geriau nei Kauno „Žalgiryje“. Pasirengimo naujam sezonui stotele pasirinkęs Kauną T. Lawsonas jau pirmame NBA ikisezoniniame mače parodė, kad už Atlanto jis bus visai kitoks - per 25 min. pelnė 21 tašką ir surinko 30 naudingumo balų. Turint omeny, kad Denverio „Nuggets“ bent kurį laiką turės verstis be Kenyono Martino, J. R. Smitho ir Wilsono Chandlerio, akivaizdu, kad startiniame penkete žaisiančio Ty statistika bus daug iškalbingesnė nei Kaune (pvz., jo vidurkiai Eurolygoje buvo tik 21 min. ir 7,4 taško).

4. LeBronas Jamesas bus nušvilptas Klivlande. 2010 metais „išdavęs“ (taip mano vietos fanai) jų miestą ir pasirinkęs saulėtąjį Majamį L. Jamesas dabar Klivlande yra ne tik nebelaukiamas svečias, bet ir didžiausias priešas. Praėjusį sezoną jis čia jau buvo itin „šiltai“ sutiktas, tad galima nė neabejoti, kad tai pasikartos ir šiemet – beje, „Cavaliers“ ir „Heat“ dvikova numatyta vasario 17 dieną.

5. 2012 metų „Visų žvaigždžių“ rungtynės – vasario 26 dieną Orlande. Galima nesunkiai nuspėti, kad į jas tikrai pateks tokie žaidėjai kaip Dwightas Howardas, Derrickas Rose‘as, Kevinas Durantas, Kobe Bryantas, Chrisas Paulas ar Blake‘as Griffinas.

6. Los Andžele pasikeis jėgų pusiausvyra. Daugybę metų Angelų mieste dominavęs „Lakers“ klubas šį sezoną turės kaip reikiant paplušėti, kad išlaikytų savo valdžią, nes įspūdingai sustiprėjusi „Clippers“ ekipa jau abiejuose ikisezoniniuose mačuose įrodė, kad su ja teks skaitytis. Pirmas Los Andželo komandų derbis numatytas sausio 14 dieną.

7. Vakaruose konkurencija bus didesnė nei Rytuose. Nors abi konferencijos turi po keletą itin pajėgių atstovų, Vakaruose jų daugiau. Analitikai pažymi, kad šiemet Vakarų konferencijoje kova dėl nugalėtojų vardo bus kaip niekada atvira – į jį gali pretenduoti net šeši klubai. Tuo metu Rytų konferencijos reguliariojo sezono nugalėtojų likimą veikiausiai aiškinsis tik „Heat“, „Bulls“ ir „Knicks“.

8. Majamio „Heat“ pateks į finalą. Su Shane‘u Battieru „Heat“ ekipa taps dar sunkiau įveikiama. Kiek sunkiau Majamiui bus tik su įžaidėjo ir „centro“ pozicijos žaidėjais, bet pagerėjęs savitarpio supratimas ir noras reabilituotis po skaudaus antausio praėjusio sezono NBA finale turėtų padėti šiai komandai triumfuoti bent Rytuose.

9. Šešių naujų trenerių laukia ne pyragai. Šį tarpsezonį savo vyriausiuosius trenerius pakeitė net šeši NBA klubai – Los Andželo „Lakers“ (atėjo Mike‘as Brownas), Hjustono „Rockets“ (Kevinas McHale‘as), „Golden State Warriors“ (Marcas Jacksonas), Toronto „Raptors“ (Dwane‘as Casey), Detroito „Pistons“ (Lawrence‘as Frankas) ir Minesotos „Timberwolves“ (Rickas Adelmanas). Labai realu, kad iš šių ekipų tik „Lakers“ turės teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą, tad kitų naujųjų strategų laukia išties nelengvas darbas. Tiesa, prognozuojama, kad pirmasis bus atleistas ne kuris nors iš jų, o Vašingtono „Wizards“ vairininkas Flipas Saundersas.

10. Monta Ellisas („Golden State Warriors“) arba Dwightas Howardas (Orlando „Magic“) pakeis komandas. Apie galimą M. Elliso išvykimą kalbos sklido jau praėjusiais metais, kai buvo norėta išmainyti jį į Andrę Iguodalą iš Filadelfijos „76-ers“. Tuo metu gandai apie D. Howardą ėmė sklisti prieš pat naujo sezono pradžią. Prognozė: D. Howardas liks Orlande, o M. Ellisas paliks San Franciską.

11. Joshas Smithas (Atlantos „Hawks“) arba Andre Iguodala (Filadelfijos „76-ers“) išvyks kitur. Panašu, kad abu žaidėjai jau per ilgai užsibuvo vienoje vietoje, kurioje negali savęs realizuoti 100 procentų ir kovoti dėl aukščiausių vietų. Tokia situacija jų netenkina, todėl tikėtina, kad jie jau šį sezoną suras naujas karjeros stoteles.

12. Labiausiai lankomos vėl bus Čikagos „Bulls“ ir Portlando „Trail Blazers“ ekipų arenos. Pagal praėjusio sezono statistiką „Buliai“ įtikinamai įveikė visas kitas komandas (vid. 21,8 tūkst. fanų per namų mačą), o „Trail Blazers“ (vid. 20,5 tūkst.) liko antroje vietoje. Abu klubai išlaikė savo branduolį, krepšinis šiuose miestuose yra mėgstamas, todėl nepanašu, kad lankomumo tendencijos kaip nors pasikeis. Dėl trečioje vietos, ko gero, konkuruos Klivlando „Cavaliers“ (vid. 20,11 tūkst.) ir Dalaso „Mavericks“ (vid. 20,1 tūkst.), o pagal išvykų rungtynių žiūrovų lankomumą vėl turėtų lyderiauti Majamio „Heat“ (19,5 tūkst.).

12 dalykų, kurių pasigesime:

1. Philas Jacksonas daugiau aukso žiedų nebeiškovos. 66-erių metų 13-kart NBA čempionas (2 kartus kaip žaidėjas ir 11 – kaip treneris) ir daugybės rekordų autorius Ph. Jacksonas dėl sveikatos problemų pasitraukė iš Los Andželo „Lakers“ klubo, kurio vairą perdavė Mike‘ui Brownui. Lygai tikrai trūks šio visada pasitempusio tikro krepšinio alchemiko.

2. Legendinis Čikagos „Bulls“ rekordas atsilaikys. 72 pergalės ir tik 10 nesėkmių – toks yra visų laikų geriausias reguliariojo NBA sezono rekordas, kurį Michaelas Jordanas ir kompanija pasiekė 1995-1996 metais. Jau dabar aišku, kad 72-iejų pergalių šiemet niekas neiškovos, nes bus žaidžiama tik po 66 mačus, tačiau procentaliai „Bulių“ rekordas teoriškai yra įveikiamas. Tam reikėtų laimėti 58-is sutikimus. Tada pergalių ir rungtynių santykis būtų lygus 0,879, o Čikagai priklauso minimaliai mažesnis – 0,878.

3. Nebus lietuvių, išskyrus Liną Kleizą. Tokio „nelietuviško“ NBA sezono jau seniai nebuvo – Lietuva stipriausioje pasaulio lygoje turės tik vieną atstovą L. Kleizą. Tačiau ir jis aikštėje pasirodys ne anksčiau nei sausio viduryje ir su Toronto „Raptors“ ekipa savo žygį turėtų baigti anksti – iki atkrintamųjų varžybų. Žydrūnas Ilgauskas baigė karjerą taip ir neiškovojęs žiedo, Darius Songaila pasuko į Turkiją, o naujokų biržoje pašaukti Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas dar bent metus bręs Europoje.

4. Brandonas Roy‘us nebežais krepšinio. Vos 27-erių metų talentingasis gynėjas buvo priverstas baigti savo karjerą, nes gydytojai nustatė, kad po daugybės traumų tarp jo kelio kaulų ėmė trūkti kremzlių. Geriausiu 2006-2007 metų sezono naujoku išrinktas ir du kartus NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse dalyvavęs B. Roy‘us per mačą vidutiniškai rinkdavo po 19 taškų.

5. Shaquille’as O’Nealas nebedrebins NBA arenų parketo ir lankų. Įspūdingo stoto – 216 cm ūgio ir 147 kg svorio – „centras“ iš lygos pasitraukė sulaukęs 39-erių metų. Visgi keturiskart lygos čempionas ir triskart naudingiausias finalų žaidėjas nuo NBA reikalų pernelyg nenutols – jis TNT televizijoje komentuos rungtynes.

6. Kenyonas Martinas, J. R. Smithas, Wilsonas Chandleris ir Aaronas Brooksas įstrigo Kinijoje. Šie keturi NBA lokauto pabūgę krepšininkai nusprendė užsidirbti Kinijoje, kurios taisyklės itin griežtos ir iki vietinio sezono pabaigos (kovo mėnesio) neleidžia grįžti į buvusias komandas. Tad Denverio ir Finikso ekipoms teks verstis be jų. Beje, K. Martinas yra laisvasis agentas ir jo sutartis su „Nuggets“ jau pasibaigusi.

7. Minesotos „Timberwolves“ ir „Golden State Warriors“ klubų gynyba toliau neveiks. Abi komandos praėjusiais metais buvo tarp daugiausiai praleidžiančių taškų į savo krepšį visoje lygoje: „Timberwolves“ „pasiekimas“ buvo net vidutiniškai 107,7 taškai, o „Golden State Warriors“ – 105,7. Tad mėgstantiems atvirą ir greitą žaidimą kaip ir turėtų būti aišku, kieno mačus rinktis žiūrėti.

8. Metta World Peace‘u tapęs Ronas Artestas per sezoną gali neuždirbti nė cento. Iš ekscentriškojo R. Artesto virtęs į altruistiškąjį Metta World Peace‘ą 31-erių metų krepšininkas pareiškė, kad visą arba dalį savo šio sezono atlyginimo skirs labdarai. Įdomu, kokią įtaką šios metamorfozės turės jo žaidimui ir rezultatams, o kol kas per pirmus du ikisezoninius mačus Metta World Peace pataikė tik 4/21 metimų iš žaidimo.

9. Jeffui Greenui sezonas baigėsi nė neprasidėjęs. 25-erių metų Bostono „Celtics“ puolėją netikėtai užklupo liga – aortos aneurizma, dėl kurios jam buvo būtina operacija. Jau pranešta, kad J. Greenas šį sezoną aikštelėje pasirodyti nebegalės. Praėjusiais metais jis buvo svarbus „Celtics“ ramstis, nes pelnydavo po 13,3 taško.

10. Ricky Rubio netaps geriausiu NBA metų naujoku. Pagaliau už Atlanto persikėlęs penktasis 2009 metų naujokų biržos šaukimas šį sezoną turės įrodyti, ko iš tiesų yra vertas. 21-erių metų ispanui pirmiausia reikės atlaikyti Jose Juano Barea‘os ir Luke‘o Ridnouro konkurenciją Minesotoje, o tada įveikti ir Kyrie‘ą Irvingą, Derricką Williamsą, Brandoną Knightą, Kembą Walkerį, Jimmerį Fredettę bei kitus į geriausio titulą pretenduosiančius naujokus. Prognozė: greitą žaidimą propaguojančiame „Wolves“ klube R. Rubio statistika turėtų būti nebloga, ypač rezultatyvių perdavimų kategorijoje, bet metų naujoku netaps.

11. Dalaso „Mavericks“ vyrai neapgins čempionų titulo. Tysono Chandlerio netektis Dalasui atsilieps skaudžiai. Nebe už kalnų jau 39-erių metai stuktels ir Jasonui Kiddui. Be to, paskutinį kartą komanda, pirmąsyk istorijoje tapusi NBA čempione, titulą kitais metais vėl apgynė beveik prieš 20 metų – tai buvo Hjustono „Rockets“, kurie triumfavo 1993-1994 ir 1994-1995-aisiais.

12. Mažiausiai pergalių sukrapštys „Bobcats“, „Cavaliers“ arba „Raptors“. Visoms joms lažybininkai šiemet prognozuoja tik po 16 pergalių, tad būtent šios ekipos ir turėtų turėti daugiausiai šansų į pirmą 2012-2013 metų NBA naujokų biržos numerį. Autsaiderių gretose bus ir prasčiausios lygos ekipos etiketės gali neišvengti ir „Wizards“, „Kings“, „Pistons“ bei „Wolves“ žaidėjai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)