Lietuvis bus natūralizuotas Merilende, Baltimorės valstijoje, pranešė naujienų agentūra „Associated Press“.

1989 metais Kaune gimęs G. Petraitis į JAV su tėvais pirmą kartą atvyko vaikystėje, 1994-aisiais. Kurį laiką jis su seserimi tėvus lankydavo tik vasaromis, o mokėsi Lietuvoje, tačiau vėliau į JAV persikėlė visa šeima. Ten G. Petraitis baigė mokyklą, Merilendo universitetą, kuriame įgijo finansininko diplomą ir kurį laiką darbavosi „PricewaterhouseCoopers“ kompanijoje.

Šiuo metu jis gyvena Niujorke.

„JAV yra puiki šalis, todėl gavęs tokią galimybę tu tiesiog negali jos atsisakyti“, – savo apsisprendimą komentavo G. Petraitis, kurį į krepšinio pasaulį įtraukė aistringas šios sporto šakos mėgėjas jo tėtis.

Vidmantas Petraitis teisėjaudavo merginų ir vaikinų koledžių krepšinio rungtynėms, tačiau sūnaus ambicijos buvo kur kas didesnės.

„Aš jį šiek tiek pralenkiau, – juokiasi G. Petraitis, šį sezoną NBA teisėjavęs 16-oje rungtynių. – Būtent tėtis mane paragino imtis šios veiklos ir aš esu jam labai dėkingas už parodytą gyvenimo kelią.“

Apsispręndimą dėl pilietybės klausimo tėvai paliko pačiam G. Petraičiui. Kai baigėsi jo žaliosios kortos galiojimas, lietuvis ilgai nedvejojo ir pasiryžo siekti natūralizacijos.

„Tėvai tikrai manęs nespaudė rinktis vieną ar kitą pusę. Tai yra mano asmeninis sprendimas“, – komentavo NBA arbitras.

JAV pilietybės suteikimas bus jau antrasis didelis įvykis per metus G. Petraičio gyvenime – prieš šį sezoną jo pavardė buvo įtraukta į pilnu pajėgumu NBA lygoje dirbančių arbitrų sąrašą. Pajėgiausioje pasaulio lygoje arbitras debiutavo dar praėjusiais metais, jis teisėjavo ir per NBA Plėtojimosi lygos finalus.

G. Petraitį pažįstantis Lietuvoje dirbantis teisėjas Juozas Barkauskas BNS sakė, kad stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje teisėjaujantis jo bičiulis nuolatos domisi Lietuva, dažnai į ją atvyksta.

„Jis iš tikrųjų patriotas, jis pats dažnai grįžta į Lietuvą, dažnai apie ją klausinėja įvairių dalykų“, - sakė teisėjas.

Pasak jo, G.Petraitis yra labai talentingas savo srities specialistas.

„Tai parodo net ir jo amžius, jis yra vienas jauniausių NBA teisėjų. Jis tikrai labai talentingas, siekia savo tikslo, šiuo požiūriu jis atrodo labai subrendęs“, - sakė J.Barkauskas.

Pagal Lietuvos įstatymus, įgijęs JAV pilietybę G.Petraitis gali netekti Lietuvos paso, nes Konstitucija griežtai riboja dvigubą pilietybę. Seimas antradienį priėmė įstatymą, kuriuo ypatingų nuopelnų Lietuvai turintys lietuviai galėtų turėti dvigubą pilietybę, įrodžius, kad asmuo „ypač reikšmingai prisideda prie šalies valstybingumo stiprinimo, galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo“.

„Pagal galiojančius teisės aktus Lietuvos piliečiui įgijus kitos šalies pilietybę pradedama Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo procedūra. Paprastai ji baigiasi pilietybės netekimu – nebent asmuo atitinka įstatyme numatytas išimtis ir turi teisę į dvigubą pilietybę.

Be to, įsigaliojus šiandien Seimo priimtoms Pilietybės įstatymo pataisoms ypatingų nuopelnų Lietuvai turintys piliečiai taip pat gali išsaugoti Lietuvos pilietybę“, - BNS antradienį sakė vidaus reikalų ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Primename, kad 2014 metais JAV pilietybę priėmė ir buvusi NBA žvaigždė iš Lietuvos Žydrūnas Ilgauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)