„Gaila, kad negalėjome fanams padovanoti pergalės, nors žaidėme kaip namuose“, – po pralaimėto mačo sakė Šarūnas Jasikevičius.

Jo auklėtiniai išlipo iš 12 taškų duobės (23:35) ir ketvirtame kėlinyje viską laikė savo rankose, kai pirmavo 65:63 bei turėjo kamuolį, tačiau Edgaro Ulanovo ir Derricko Waltono nesusikalbėjimas baigėsi apmaudžia klaida aikštės viduryje ir bavarų kontrataka, kuri inspiravo šeimininkų spurtą 10:0 ir pergalingą pabėgimą.

Nors paskutinės atakos metu (83:86) kauniečiams reikėjo tritaškio, „Bayern“ apie jį pagalvoti neleido ir protingai pažeidė taisykles dar prieš tolimą metimą. Po sąmoningai pramestos antros Brandono Davieso baudos kamuolys nukrito į Derricko Williamso gniaužtus ir nugalėtojai tapo aiškūs.

Žaliai-balti pralaimėjo jau ketvirtą iš eilės dvikovą, kurios baigtis sprendėsi paskutinėje atakoje – prieš tai pagal labai panašų scenarijų buvo nusileista „Chimki“ (83:84), CSKA (97:99) ir „Barcelonai“ (85:88).

Tokios nesėkmės kerta ne tik per psichologiją, bet ir per statusą turnyro lentelėje – šiuo metu „Žalgiris“ dalinasi vos 10-12 vietas su „Baskonia“ ir „Gran Canaria“. Tiesa, skirtumas nuo šeštos pozicijos – tik viena pergalė.

„Žalgiris“ Miunchene buvo lyg nesavas

Nors mūšį Bavarijos žemėje žalgiriečiai pradėjo pakiliai – šešiais B. Davieso taškais ir užvaldyta iniciatyva (2:6) – netrukus pasipylė klaidos ir kalėdinės dovanėlės varžovams: lygioje vietoje klupo ir Leo Westermannas, ir tas pats B. Daviesas, ir jį pakeitęs Laurynas Birutis. Atkarpa 0:9 ir rezultatas iš +4 taškų virto –12.

Per pertrauką žaidėjus paauklėjęs Šaras pasiekė savo: gynybą sucementavęs „Žalgiris“ suspurdėjo 13:0 ir perėmė kontrolę – 47:46. Ketvirtame kėlinyje ne laiku ketvirtą pražangą užsidirbo L. Westermannas, o jį pakeitus D. Waltonui žalgiriečių žaidimas pabiro kaip spygliai nuo purtomos eglės – 65:73. Į aikštę grįžęs Leo ėmė gelbėti padėtį ir dviem tritaškiais atkūrė intrigą (81:83), bet Nihado Dedovičiaus reidas pro Artūro Milaknio globą tarsi per sviestą padėjo tašką rungtynėse.

„Mes kažkodėl nesiginame. Labai prastai dirbome gynyboje“, – pakraupęs nuo vaizdo aikštėje konstatavo Š. Jasikevičius.

Pernai jo komanda buvo tarp penkių geriausiai besiginančių visoje Eurolygoje, šiemet – tarp penkių daugiausiai taškų praleidžiančių. Ir tai daug ką pasako. Šį sezoną „Žalgiris“ pralaimėjo visus mačus, kai į jo krepšį per pagrindinį laiką buvo įversta 80 taškų.

Per susitikimą Miunchene žalgiriečiai išmetė net 21 tritaškį ir tai – šio sezono tolimų atakų rekordas per 40 min. Rodiklis, leidžiantis teigti, kad kauniečiai be pagrindinio savo įžaidėjo Nate'o Wolterso jautėsi ne itin jaukiai ir dažnai neišpildydavo numatytų derinių.

Daug ką iliustruoja ir tai, kad pirmą ir trečią kėlinius svečiai pradėjo susikaupę ir vykdydami trenerio nurodymus – varžovams neleisdami pasižymėti ilgiau nei po 3 minutes, tačiau vėliau jiems Šaro įpūsta drąsa ir šaltas protas tarsi išgaruodavo bei sekdavo gerokai prastesnės atkarpos.

Keli „Žalgirio“ krepšininkai puolime apskritai beveik nežiūrėjo į krepšį, o ginantis tikru jų siaubūnu tapo Derrickas Williamsas, su 27 taškais pagerinęs savo rezultatyvumo Eurolygoje rekordą.

Artėjančios šventės daugybėje šalių siejamos su geraširdžiu Kalėdų Seneliu, bet Vokietijoje ir kai kuriose kitose germaniškose tautose jau ilgus šimtmečius gyvuoja šiurpi legenda apie žiemą iš miškų atsliūkinantį monstrą Krampusą. Ši būtybė, Kalėdų Senelio antipodas, aštriomis iltimis ir ragais – pagoniškas personažas: tai pusiau ožys, pusiau demonas, lazdomis vanojantis žmones, kad jie taptų mieli ir padorūs.

Miunchene kasmet, gruodžio mėnesį, rengiamas šių baisuoklių paradas: žmonės renkasi pasižiūrėti į persirengėlius, kurie varžosi, kas įkūnijo baisesnį Krampusą. Penktadienio vakarą geriausio Krampuso kostiumo apdovanojimas, be abejo, atiteko D. Williamsui ir visam „Bayern“ kolektyvui, kaip reikiant įbauginusiam „Žalgirio“ vyrus.

Kauniečiai penktadienį stokojo ir kietumo, ir agresijos: puolime teatsikovojo vos 3 kamuolius, tik tiek pat ir perėmė. „Bayern“ čia pasirodė trijomis galvomis pranašiau.

Krepšinis.lt, aiškindamasis, kuriems žalgiriečiams „Audi Dome“ sekėsi geriausiai ir prasčiausiai, pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo pasirodymo vertinimą balais: nuo 1 iki 10, kur mažiausias teigiamas pažymys, kaip ir universitete, yra penketas. Kadangi pažymių knygelė – subjektyvus dalykas, pridedame ir objektyvesnę – pliuso/minuso statistiką.

Žalgiriečių pažymiai už pasirodymą Miunchene:

Brandonas Daviesas 8 balai (gerai)

21 taškas, 33 naud. balai, 88 proc. pataikymas – 7/8 dvitaškiai, 7/9 baudos.

B. Daviesas jau nuo pirmų minučių parodė, kad yra pasirengęs surengti MVP kalibro pasirodymą, kai vienas pats 6 taškais iš eilės bandė užvesti „Žalgirio“ mechanizmą. Liko aktyvus ir taiklus viso susitikimo metu, tačiau gynyboje kelis kartus neatsilaikė prieš D. Williamsą ir net Leoną Radoševičių, o paskutinėmis minutėmis leido varžovams puolime jam nuo galvos nuimti kamuolį.

Leo Westermannas 8 balai (gerai)

19 taškų, 21 naud. balas, 78 proc. pataikymas – 7/9 metimai, 6 rez. perd.

Minusinis pirmas kėlinys Leo neišmušė iš vėžių. Per kitus tris jis pataikė 5 tritaškius iš 6, pridalino rezultatyvių perdavimų bei palaikė žalgiriečių gyvybę iki pat pabaigos. Prancūzas kartu su Daviesu surinko kone pusę visų „Žalgirio“ taškų – 40 iš 84. Keli silpnoki epizodai gynyboje, 3 klaidos ir 4 pražangos, išėmusios L. Westermanną iš žaidimo ketvirtame kėlinyje, neleidžia rašyti jam dar aukštesnio pažymio.

Aaronas White'as 6 balai (patenkinamai)

12 taškų, 8 naud. balai, 67 proc. pataikymas – 4/6 metimai, 4/4 baudos.

Kaip ir visai komandai, jam nesisekė stabdyti D. Williamso, rizikos prieš kurį, kaip jau tampa bloga „Žalgirio“ tradicija šį sezoną, visiškai nepasiteisino. Aaronas buvo produktyvus puolime ir išvedė „Žalgirį“ į priekį ketvirto kėlinio pradžioje, bet sykį įsirėžė į varžovą ir paleido skubotą netaiklų tritaškį.

Marius Grigonis 5 balai (silpnai)

9 taškai, 5 naud. balai, 29 proc. pataikymas – 2/7 metimai, 4/4 baudos.

Gynėjas nevengė atsakomybės ir per 25 min. atliko 7 metimus iš žaidimo. Bėda ta, kad jie nekrito. Kartais pasikarščiuodavęs M. Grigonis tik antrą kartą šį sezoną nepasižymėjo nė vienu rezultatyviu perdavimu, o ketvirtame kėlinyje išsibaudavo. Kol žaidė, buvo naudingas – jo pliuso/minuso rodiklis (+9 taškai) buvo geriausias komandoje.

Edgaras Ulanovas 5 balai (silpnai)

5 taškai, 8 naud. balai, 25 proc. pataikymas – 1/4 metimai, 3/3 baudos.

Pirmus taškus tik po pertraukos pelnęs Ulė vėl buvo pasyvokas. Gali būti, kad tai atsiliepė lemiamais momentais, kai puolėjas porą kartų liko laisvas, bet nepataikė svarbių metimų. Gynyboje darbavosi sėkmingai, o „Žalgiris“ su Edgaru aikštėje „Bayern“ nenusileido (+6 taškai).

Artūras Milaknis 5 balai (silpnai)

10 taškų, 8 naud. balai, 50 proc. pataikymas – 3/6 metimai, 2/2 baudos.

Nė 19 min. aikštėje nepraleidęs Milas šiemet kol kas žaidė trumpiausiai. Du tritaškius įsviedęs snaiperis galėjo pridėti dar bent vieną, tačiau kamuolys nepakluso. Esminiai epizodai – praleistas N. Dedovičiaus reidas paskutinę ketvirto kėlinio minutę ir per plauką negauta nesportinė pražanga už sąmoningą varžovų baudavimą. Su minus 13 taškų buvo prasčiausias žaliai-baltų narys pliuso/minuso statistikos kategorijoje.

Paulius Jankūnas 5 balai (silpnai)

2 taškai, 3 naud. balai, 0 proc. pataikymas – 0/2 metimai, 2/2 baudos.

Po mėnesio pertraukos iškart į starto penketą sviestas kapitonas dar nebuvo tam pasirengęs. Per 12 min. vienintelius 2 taškus jis sukrapštė baudų metimais ir sugriebė tik 1 kamuolį.

Laurynas Birutis 4 balai (nepatenkinamai)

0 taškai, 0 naud. balų, per 6 min. krepšio neatakavo.

Į aikštę žengęs pozityviai – blokavo D. Williamso metimą – Laurynas nebe pirma kartą šį sezoną neteisingai statė užtvarą ir gavo pražangą puolime. Pats į varžovų krepšio pusę net nedirstelėjo ir lygiaverte pamaina Antanui Kavaliauskui netapo.

Derrickas Waltonas 3 balai (blogai)

6 taškai, 9 naud. balai, 40 proc. pataikymas – 2/5 metimai, 2/2 baudos.

Pora taiklių dvitaškių neatperka jo neužtikrintumo aikštėje ir jo neužtikrintumo perdavimo visai komandai. Ypač juoda amerikiečio atkarpa buvo ketvirtame kėlinyje, kai ketvirtą kartą prasižengė Leo: su D. Waltonu „Žalgiris“ iš +2 taškų nugarmėjo į –8. Nebe pirmi varžovai ne itin prieštarauja, jei D. Waltonas sugalvoja mesti tritaškį – Miunchene jis iš toli taip ir nepataikė (0 iš 3).

Thomas Walkupas 2 balai (labai blogai)

0 taškų, 0 naud. balų, 0 proc. pataikymas – 0/1 dvitaškis.

Starto penketo žaidėjas mačą baigė su apskritais nuliais beveik visose statistikos grafose. Ypač brangiai kainavo Th. Walkupo klaida ketvirto kėlinio viduryje, kuria bavarai vainikavo savo spurtą 10:0, kai pataikė tritaškį – 73:65. Šaro priekaištai Thomo adresu skriejo praktiškai nuo pirmų mačo sekundžių.

Žalgiriečių pliuso/minuso rodikliai rungtynėse su „Bayern“ (žaidėjas, minutės, bendras balansas, pirmo ir antro mačo balai):

Grigonis per 25 min. +9 taškai

Ulanovas per 27 min. +6 taškai

Westermannas per 24 min. +6 taškai

White'as per 26 min. +4 taškai

Jankūnas per 12 min. –3 taškai

Birutis per 6 min. –3 taškai

Daviesas per 30 min. –4 taškai

Walkupas per 16 min. –11 taškų

Waltonas per 16 min. –11 taškų

Milaknis per 19 min. –13 taškų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)