Su 4 tritaškiais, 16 pelnytų taškų ir 18 naudingumo balų Milas užantspaudavo net tris savo šio sezono rekordus. Tiesa, snaiperio manymu, ši statistika turėjo būti dar įstabesnė, bet sekretoriatas pražiūrėjo vieną jo rezultatyvų perdavimą.

„Čia buvo visiškai nubraižytas derinys – turėjo taip išsisukti kamuolys ir Aaronas užbaigti“, – vieną gražiausių žaliai-baltų atakų metuose, kurią vainikavo A. White'o skrydis ir aaroniškas dėjimas po netaiklaus tritaškio iš krašto, apibūdino Artūras.

Tritaškių be saiko pripyškinęs A. Milaknis įsiveržė į taikliausių Eurolygos metikų dvidešimtuką (44,64 proc.), tačiau dar turi kur pasitempti, nes visiškai netikėtai jo panosėje išdygo aršus konkurentas – komandos draugas Leo Westermannas. Per paskutines trejas rungtynes net 9 tolimas bombas susprogdinęs prancūzas šiuo metu viso turnyro taikliarankių sąraše rikiuojasi itin aukštoje aštuntoje vietoje (47,2 proc.).

„Lietuva! „Žalgiris“! Westermannas! Kalėdos nebus liūdnos. „Žalgiris“ prieš šventes net ir be Wolterso bei Jankūno palaužė atletiškų amerikiečių prikimštą „Maccabį“.

Mūsiškiai varžovus pirmiausia pranoko taktika ir kovingumu. Gal nesupyks „Maccabi“ žaidėjai, bet nemažai jų šiek tiek begalviai. Švelniai tariant. Turiu omeny tiek komandinę gynybą, tiek puolimą. Jie greitai bėga, aukštai šoka, bet jų krepšinio IQ – žemiau vidutinio lygio. Gindamiesi jie nesuvokia, kada reikia keistis ginamaisiais, kada ne, kada dvigubinti, kada ne ir pan.

Kauniečių užsivedimas gynyboje vėl buvo nerealus. „Maccabi“ atliko tik 11 rezultatyvių perdavimų! Šeimininkai logiškai konstravo gynybą taip, kad pirmiausia uždarytų baudos aikštelę nuo priešininkų prasiveržimų. Juk „Maccabi“ prastai meta tritaškius (išskyrus Wilbekiną ir Rollą), todėl žalgiriečiai galėjo ties perimetru suteikti laisvės Izraelio komandos grėbliarankiams. Tai visiškai pasiteisino“, – trumpai drūtai rungtynes reziumavo TV komentatorius Vaidas Čeponis.

Svečiai iš tiesų vargiai rasdavo progų užbaigti atakas iš patogių padėčių: jie sviedė net 31 tritaškį – tiek, kiek šį sezoną dar nebuvo bandę. Ir jei net trys jų laimingi „buzzer beateriai“ pirmų trijų kėlinių pabaigose, skirtumas galutiniame rezultate galėjo būti 15 taškų, o ne 80:73.

Prieš šią savaitę Kauno „Žalgirio“ vyrai Eurolygos turnyro lentelėje tesidalino 10-12 vietas, bet po dviejų iš eilės pasiektų pergalių šovė net į šeštą poziciją.

Varžovams tik 71 ir 73 taškus leidę sukrapštyti žalgiriečiai įspūdingai palypėjo ir pagal gynybos reitingą: iš penkto nuo galo laiptelio (11 vietos) striktelėjo į pirmąjį septynetą.

Geriausius sezono rezultatyvumo (13 tšk.) ir naudingumo rodiklius (17 naud. bal.) prieš „Maccabį“ išsitraukė ir dažnai šį sezoną šešėlyje likdavęs Edgaras Ulanovas, kuris dėl kiekvieno atšokusio kamuolio draskėsi kaip liūtas, nors statistikos stalelis jų jam priskaičiavo tik 4.

Na, o aušinti burnos apie dar vieną solidų Brandono Davieso vakarą turbūt net neverta. „Žalgirio“ stabilumo garantas šį kartą gal ir nebuvo pats pastebimiausias veikėjas aikštėje, bet ir vėl komandai garantavo elitinius skaičius – 13 taškų ir 17 naud. balų, o sau – išlikimą kovoje dėl sezono MVP titulo. Šiuo metu Brandonas yra penktas pagal naudingumą žaidėjas visoje Eurolygoje, šiek tiek atsiliekantis tik nuo Aleksejaus Švedo, Jano Vesely, Artūro Gudaičio ir Willo Clyburno.

Vis dar sunku patikėti, kaip „Žalgirio“ vadovams tarpsezonį pavyko apsiginti nuo JAV ir Europos krepšinio ryklių atakų bei išlaikyti šį Filadelfijos monstrą savo gretose. Tai pakartoti kitą vasarą gali būti tiesiog nebeįmanoma – po tokių jo pasirodymų virtinės kraujo kvapas iš Kauno sklinda pernelyg intensyviai.

Tas pats pasakytina ir apie Šarūną Jasikevičių, aplink kurį tuntais būriuojasi aštriadančiai Eurolygos, o gal net ir NBA grandai. Kol vis daugiau Europos klubų keičia trenerius ir strimgalviais vykdo naujų žaidėjų paieškas, „Žalgirio“ organizacijoje viskas stabilu: Šaras yra paprasčiausiasi nepakeičiamas. Jo niekas nejudins iki tol, kol jis to nepanorės pats.

Tikrai ne pačiu didžiausiu biudžetu Eurolygoje disponuojanti komanda tarsi nė nejaučia, kad verčiasi be dviejų vienų pagrindinų savo ginklų – starto penketo žaidėjų Nate'o Wolterso ir Pauliaus Jankūno. „Žalgiriui“ nė motais ir tai, kad vasarą jį paliko trys bronzinio sezono nariai: Kevinas Pangosas, Vasilijė Micičius ir Axelis Toupane'as. Rezultatams neatsiliepia ir tai, kad jie buvo pakeisti kur kas ekonomiškesniais variantais. Pergalės kaip byrėjo, taip ir toliau byra į žaliai-baltų krepšį.

Šios „Žalgirio“ dienos – kaip šventė, kaip žydėjimas vyšnios. Tad skubėkime jomis džiaugtis, nes kas ten žino, gal prabėgs ir nebegrįš jos. Ir čia nebūtinai kalba – apie pergales, o apie Šarą prie klubo vairo ar mikrofono spaudos konferencijose, Brandoną po krepšiu, Paulių su kapitono raiščiu, varžovų galvos skausmą Ulę, arenose palubėse skrajojantį Aaroną ir visus kitus dabartinės komandos didžiavyrius.

Krepšinis.lt tradiciškai pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo vertinimą už šią savaitę balais, tik šį sykį visiems pažymiai – vienodi, nes, ko gi dar galima būtų daugiau pageidauti iš traumų giltinės apšienautos vidutinės Eurolygos komandos, anot Stambulo „Daruššafakos“ trenerio, nei tos dvi pergalės per tris dienas.

Žalgiriečių pažymiai:

Brandonas Daviesas 10 balų (puikiai)

Jo vieta – NBA. Tą Brandonas įrodinėja jau antrą sezoną iš eilės. Tą jis užtvirtino ir penktadienį, kai dominavo prieš tvirtą kaip uola Tariką Blacką, dar pernai žaidusį Hjustono „Rockets“ klube.

Derrickas Waltonas 10 balų (puikiai)

Tas jo kritimas praktiškai po Š. Jasikevičiaus kojomis dėl iš aikštės išriedančio kamuolio buvo kažkas tokio. Derrickas pagaliau valdė komandą (5 rez. perd.), dirbo gynyboje ir toliau neprametinėjo baudų (5/5).

Thomas Walkupas 10 balų (puikiai)

Galbūt jo globotas Scottie Wilbekinas ir surinko 20 taškų, tačiau pataikė net kelias nesąmones, dėl kurių Šaras neturėko nė mažiausio priekaišto. Pats Thomas pasižymėjo 5 taškais, o iki pilnos laimės tetrūksta tik kokio vieno-kito jo tritaškio.

Leo Westermannas 10 balų (puikiai)

CSKA turbūt manė, kad šį tarpsezonį prarado snaiperį, nes atsisakė Vitalijaus Fridzono, tačiau apsiriko, nes iš tikrųjų taikliausią savo žaidėją, pasirodo, išsiuntė į Kauną.

Laurynas Birutis 10 balų (puikiai)

Taip, Laurynas surinko minus 4 naudingumo balus, tačiau komanda su juo nekrito į duobę (netgi +3 taškai pagal pliuso/minuso statistiką), o pats aukštaūgis viename epizode parodė vis dar labai retai gamtoje sutinkamą reiškinį – Biručio sportinį pyktį. Po varžovų krepšiu gavęs bloką jis pats nusiėmė kamuolį ir kartojo metimą, o jo nepataikęs toliau sėkmingai grūmėsi ir leido atsikovoti sviedinį Mariui Grigoniui.

Artūras Milaknis 10 balų (puikiai)

„Tritaškiai – visada ypatingas faktorius. Čia nėra ką labai ir kalbėti. Trys visada daugiau negu du.“

Aaronas White'as 10 balų (puikiai)

Akivaizdu, kad, jei net ir atidžiai žiūrint rungtynes, pasimeta vieno konkretaus žaidėjo dėjimų skaičius, jis greičiausiai žaidė gerai. Visas 40 min. savo energija tiesiog trykštantis Aaronas drąsiai galėtų tapti naujuoju „Red Bull“ reklaminiu veidu.

Rokas Jokubaitis 10 balų (puikiai)

18-metis aikštėje praleido tik pusantros minutės, bet ryškiai įsiminė net du jo epizodai. Po nesėkmingo spaudimo į gynybą parrūkęs gynėjas spėjo meistriškai užsiimti vietą po krepšiu ir maksimaliai sutrukdyti Alexui Tyusui – šis iš po krepšio net nepataikė į lanką, nors teisėjai netrukus ir sušvilpė itin abejotiną mūsiškio pražangą. O vėliau Rokas jau pats pademonstravo ryžtą, atliko reidą į baudos aikštelę ir, stojęs mesti baudų, abu kartus pradžiuginino 15 tūkstančių publiką. Jei per kitą rinktinių langą R. Jokubaitis nebus įtrauktas tarp jos kandidatų, „Žalgirio“ fanams reikėtų per langus brautis į LKF būstinę protestuoti.

Marius Grigonis 10 balų (puikiai)

Pačiam Mariui į „Maccabi“ krepšį nepavyko įprašyti nė vieno kamuolio, bet užtat jis per 11 min. atliko net 4 rezultatyvius perdavimus.

Antanas Kavaliauskas 10 balų (puikiai)

Į starto penketą patekęs Kavas irgi nepelnė nė taško, o gindamasis visai be reikalo prasižengė prieš iš toli atakavusį varžovą. Kitos jo pražangos jau buvo daug protingesnės, padėtį taisė ir 3 atkovoti kamuoliai.

Edgaras Ulanovas 10 balų (puikiai)

Tris taiklius tritaškius švystelėjęs Ulė pribloškė atvykėlius iš Izraelio, nesitikėjusius tokio puolėjo akibrokšto. Ir jis tuo neapsiribojo ir darė viską visose aikštės vietose. Tai buvo kol kas neabejotinai geriausias Edgaro mačas šį sezoną, ką atspindi ir pliuso/minuso statistika – su +9 taškais jis buvo „Žalgirio“ lyderis. Ne veltui net pats Šaras pareiškė, kad grįžo senas geras Ulanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)