V. Čižauskas penktadienį Klaipėdoje buvo vienas iš dviejų ant parketo žengusių „auksinės“ kartos, kadaise laimėjusios visus jaunimo turnyrus, atstovų.

Tik jei Arnas Butkevičius nacionalinėje ekipoje jau jaučiasi kaip namuose ir šįkart net eina kapitono pareigas, puolėjo bendraamžiui akistata su Bulgarija buvo pirmasis oficialus mačas suaugusiųjų rinktinėje.

Prieš aštuonerius metus įžaidėją draugiškose rungtynėse mėgino tuometis komandos strategas Jonas Kazlauskas, bet vėliau V. Čižauskas rinktinės dėmesio nebesulaukdavo.

Nesulaukdavo ir tokių klubų pasiūlymų, kokie jam buvo prognozuojami jaunystėje. Kauno „Žalgiris“ savo sistemos auklėtinį nuolat skolindavo silpnesnėms ekipoms, vėliau karjera krepšininką blaškė po ne pačius pajėgiausius gimtinės, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Lenkijos ir Turkijos klubus.

Vis dėlto rinktinės treneriu paskirtas K. Maksvytis iškart pasiryžo trūktelėti buvusį savo atakų generolą arčiau ankstesnio lygio.

Traumą patyrus Vilniaus „Ryto“ įžaidėjui Vaidui Kariniauskui, 44-erių specialistas laisvą kvietimą adresavo jam, o ne, pavyzdžiui, Šarūnui Vasiliauskui. Ir registravo V. Čižauską pirmosioms pasaulio čempionato atrankos rungtynėms, palikdamas už borto aštuoneriais metais jaunesnį Arną Veličką.

Iškart po pergalės 89:69 K. Maksvytis pranešė tą patį dvyliktuką su savimi vešiantis ir į Čekiją, kur pirmadienį laukia antrosios atrankos „lango“ rungtynės.

Ir dabar dėl tokio pasirinkimo veikiausiai jau mažiau krepšinio mėgėjų traukioja pečiais.

Po chaotiškos mačo su bulgarais pradžios (4:11) į aikštę išbėgęs V. Čižauskas padėjo pakreipti įvykius palankia linkme abiejose aikštės pusėse ir inspiravo spurtą 25:0.

„Jis buvo vienas tų žaidėjų, kurio sugebėjimais buvo abejojama. Bet manau, kad jis šiandien įrodė nusipelnęs rinktinės. Vytenis gerai kontroliavo komandą, gana agresyviai gynėsi, ir ne tik savo aikštės pusėje. Jis atliko neblogą darbą, pirmasis pakeitė rungtynių tempą pristabdydamas bulgarų įžaidėjus“, – Kėdainių „Nevėžio“ atstovo nuopelnus vardijo K. Maksvytis.

Per 17 min. žaidimo V. Čižauskas nesurinko įspūdingos statistikos (4 taškai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 2 perimti kamuoliai, 1 klaida), tačiau suvaldė komandą bei netausodamas savęs prasižengdavo tada, kai tai jai buvo naudinga.

Vienas iš kontaktų su varžovu baigėsi skaudžiai sumuštu antakiu, bet žaidėjo entuziazmo tai neužgesino.

„Labiausiai patiko mūsų agresyvumas, gera gynyba. Visi atidavėme visas jėgas, pagavome gerą bangą, „lipome“ ant bulgarų, manau, dėl to toks ir rezultatas. Kita vertus, dar yra šiek tiek broko puolime, darėme nemažai klaidelių, neišnaudojome pranašumo situacijų“, – kalbėdamas su Delfi rungtynes apžvelgė V. Čižauskas.


Jis neslėpė, jog pasirodymas K. Maksvyčio komandoje mintyse grąžino į geresnius laikus, kai titulus skynusiai jaunimo rinktinei jūra atrodė iki kelių.

„Per rungtynes tokių flashback'ų nebuvo, bet prieš jas prisiminiau, pagalvojau“, – šyptelėjo 188 cm ūgio gynėjas.

Vis dėlto savąjį šansą abiem rankomis stvėręs krepšininkas vien gražiais prisiminimais gyventi dabar nenusiteikęs.

„Kvietimas į rinktinę manęs nenustebino, nes su treneriu jau anksčiau apie tai kalbėjome. Bet, kiek teko girdėti, žmonėms tai pasirodė netikėta. Ką gi, jei jau treneris pasirinko, bandau įrodyti, kad esu vertas čia būti. Man vis tiek dar ne paskutiniai karjeros metai, turiu daug ką įrodyti, tad motyvacijos tikrai netrūksta“, – patikino V. Čižauskas.

Pasaulio čempionato atranka: Lietuva - Bulgarija. Statistika


Kitoje F grupės dvikovoje bosniai namuose 97:90 palaužė artimiausią lietuvių varžovę Čekiją, su kuria K. Maksvyčio auklėtiniai susitiks pirmadienį svečiuose.

Į antrą atrankos etapą žengs po tris ekipas iš aštuonių grupių.

Planetos pirmenybės 2023 metais vyks Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)