Europos čempionato atrankos varžybų C grupės „burbulo“ šeimininkai Vilniuje aiškiais autsaideriais prieš turnyrą laikytus danus įveikė tik 77:76.

Bet ir tokios pergalės pakako sukandus dantis išstenėtam kelialapiui į finalinį etapą.

„Atrodė, kad likus žaisti kelias minutes turėjome gana saugų pranašumą. Tada danams pasisekė pataikyti kelis metimus, mes padarėme klaidų, nepataikėme baudų metimų. Galiausiai šiek tiek pasisekė“, – komentavo 10 taškų pelnęs ir 6 kamuolius atkovojęs J. Mačiulis.

Rezultatyvesnis už jį pirmadienį buvo tik kitas rinktinės senbuvis Mantas Kalnietis. Jo sąskaitoje – 6 rezultatyvūs perdavimai bei 11 taškų.

Nepasakysi, kad jie buvo mažai reikšmingi, – įžaidėjas sunkiais momentais padėjo tramdyti įnirtingą danų pasipriešinimą. Vis dėlto geriausias jo epizodas buvo gynyba.

Būtent M. Kalnietis likus 8 sek. iki finalinės sirenos blokavo pravirkdyti Lietuvą galėjusį Adamo Darboe metimą po prasiveržimo.

Tai buvo paskutinis aukščiau bambos ir taip šokusių varžovų pasispardymas – per likusias akimirkas danai nespėjo nė prasižengti.

„Jis jau buvo mane apėjęs, praradau poziciją... Treneris šiandien ryte sakė man nešokinėti, kad jau esu tam per senas. Bet pašokau, ir nieko“, – spaudos konferencijoje šelmiškai žvilgtelėjęs į greta sėdintį Darių Maskoliūną šypsojosi M. Kalnietis.

34-erių gynėjas nenorėjo sutikti su J. Mačiulio nuomone apie lietuviams palankesnę fortūną.

„Nežinau, net suabejojau. Gal taip nesakyčiau. Laimėjo stipresni. Bet realiai iš šios atrankos tik kelialapį galime išsinešti, o daugiau – nieko gero, – į vatą nevyniojo komandos kapitonas. – Deja, ne taip norėjome laimėti, bet po kelių savaičių niekas to nebeprisimins.“

Danijos ir Lietuvos rinktinių susitikimo statistika

M. Kalnietis pripažino, jog lietuvių pasirinktas gynybos planas šįkart nebuvo efektyvus, ir nenorėjo visų sunkumų nurašyti komandą slėgusiai atsakomybės naštai.

„Žinoma, dar nesame buvę tokioje situacijoje, kai paskutinėmis minutėmis reiktų kovoti dėl vietos Europos čempionate. Bet šiaip jau daug ko esame matę – tiek treneriai, tiek žaidėjai, ne pirmą kartą susiduriame su spaudimu. Aišku, Lietuvai būtų didžiausia tragedija kurią nors vasarą likti be turnyro, bet aikštėje apie tai daug negalvoji.

Ne sudėtingi danų metimai buvo didžiausia bėda. Problema buvo tuomet, kai jie atakuodavo laisvi arba kai nubausdavo jiems patogiausiu būdu. Dažniausiai rungtynių baigtį nulemia būtent grubios klaidos“, – svarstė M. Kalnietis.

Jonas Mačiulis

O J. Mačiulis negailėjo komplimentų net ir be lyderio Gabrieliaus Lundbergo pašokdinti favoritus sugebėjusiems danams.

„Jie ilgai žaidžia kartu, žino, ką daryti. O mes kiekviename atrankos „lange“ turėdavome 6–7 naujus krepšininkus, per savaitę reikėdavo susižaisti. Spaudimas irgi darė savo.

Svarbiausia, kad laimėjome, padarėme darbą. Lauksime čempionato. Ateičiai reikia pasimokyti, kad svarbu išeiti į aikštę susikaupus nuo pirmų minučių, nuo pirmų rungtynių“, – užbaigė puolėjas.

Paskutiniam atrankos mačui D. Maskoliūnas neregistravo gynėjo Mindaugo Girdžiūno ir aukštaūgio Regimanto Minioto.

Primename, kad pirmąsias tarpusavio rungtynes praėjusį lapkritį taip pat Vilniuje lietuviai sensacingai pralaimėjo 76:80.

Kartu su Lietuva į finalinį etapą žengia kelialapį jau praėjusį šeštadienį užsitikrinusi C grupės nugalėtoja Belgija (4/2) bei šeimininkų teisėmis Europos čempionate dalyvausianti Čekija (2/4). Nieko nebelėmusią šių komandų tarpusavio akistatą pirmadienį laimėjo čekai rezultatu 91:86.

Senojo žemyno pirmenybės 2022 metų rugsėjo 1–18 dienomis vyks Čekijoje, Gruzijoje, Italijoje ir Vokietijoje.

Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos rinktinė praleido tik 1993-iųjų Europos čempionatą ir vėliau finaliniame etape kovojo 12 kartų iš eilės. Praėjusiame turnyre, vykusiame 2017-aisiais, Dainiaus Adomaičio treniruojama ekipa užėmė 9-ą vietą.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (290)