Šventai tiki pergale

Beveik prieš du mėnesius po rungtynių Kaune tarp vietos „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ komandų kilusio incidento atgarsiai vis dar nenutyla.

„Real“ krepšininko Rudy Fernandezo užpuolimu apkaltinti broliai Maciai pirmadienį sukvietė žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją, kurioje pažadėjo priversti papurtyti kišenę krepšinio aistruoliams griežtą bausmę skyrusią Eurolygą bei reportaže iš Kauno Macius pasmerkusį „Eurosport“ kanalą.

Kaip jau skelbė DELFI, atstovauti broliams ėmėsi garsi advokatų kontora „Varul“, veikianti visose trijose Baltijos šalyse.

Macių advokato iš Latvijos Kasparo Freimanio teigimu, jo klientai su Eurolyga ir „Eurosport“ iš pradžių bandys tartis geruoju, o nesulaukus reakcijos kreipsis į Latvijos teismą.

Praėjusį penktadienį dvyniai iš Rygos išsiuntė savo pretenzijas, kuriose reikalauja ne tik oficialaus atsiprašymo, bet ir piniginių kompensacijų – po 310 tūkst. eurų tiek iš Eurolygos, tiek iš „Eurosport“ (iš viso – 2,14 mln. litų).

Maciai taip pat siekia panaikinti Eurolygos jiems skirtą draudimą iki gyvos galvos patekti į ULEB organizuojamus renginius ir reikalauja paneigti anksčiau skelbtus esą šmeižikiškus teiginius, pakenkusius jų reputacijai.

Advokato nuomone, Eurolyga Lietuvos pilietybę turinčius brolius nubaudė pažeisdama tinkamo teisinio proceso kriterijus: Maciai nebuvo informuoti apie jiems metamus kaltinimus bei patį procesą, negalėjo susipažinti su įrodymais ir taisyklėmis, kurių pažeidimu buvo apkaltinti. Be to, skirta bausmė esą neproporcinga padarytam nusižengimui.

„Lietuvos teismas paskelbė, kad Normundas yra visiškai nekaltas, jam negali būti jokių priekaištų. Nauris padarė klaidą ir už ją sumokės, bet tai nepadaro jo blogu žmogumi. Jis jau kelis kartus atsiprašė už savo poelgį, todėl manome, kad Eurolygos skirta bauda yra neproporcinga.

Eurolygos ir „Eurosport“ pareikalavome atsakyti į mūsų laiškus per penkias darbo dienas, bet galėsime palaukti maždaug mėnesį. Jei reakcijos nebus, kreipsimės į teismą. Kokie šansai laimėti bylą? Bent jau Normundo atveju, tikimybė laimėti yra 99 procentai, nes jis visiškai nekaltas“, – tikino Macių advokatas.

Pyksta ant R. Fernandezo ir Eurolygos

Dvynių teigimu, prisiteisę kompensaciją jie atlygintų „Žalgirio“ klubui Eurolygos skirtą 25 tūkst. eurų (86,3 tūkst. litų) baudą už saugumo neužtikrinimą, o likusius pinigus paaukotų vaikams Lietuvoje ir Latvijoje.

Tačiau, pačių brolių žodžiais, dar svarbesnė jiems būtų moralinė pergalė.

„Nieko nedariau, o buvau apkaltintas mušęs apsaugininką. Labai blogai jaučiuosi, norėčiau, kad laimėtume šią bylą. Labai jau skubiai Eurolyga tą sprendimą priėmė, nepatikrinusi faktų“, – kalbėjo Normundas.

Maciai dar kartą pakartojo atsiprašantys visų krepšininkų ir sirgalių, išskyrus patį R. Fernandezą.

„Gavo Rudy 3,5 tūkstančių eurų baudą (Eurolyga nubaudė krepšininką už Pauliaus Jankūno provokavimą rungtynėse Madride – DELFI). Ką tai reiškia milijonieriui – tas pats, kaip vieną kartą apsilankyti restorane. Jei jau jis labai supyko, galėjo man duoti atgal. Kas jam, sportininkui...“, – sakė „Real“ žaidėjui į veidą sudavęs Nauris.

Su krepšininkais teigia tebedraugaujantys

Anot daugelį „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės žaidėjų asmeniškai pažįstančių brolių, po incidento Kaune jų santykiai su krepšininkais nepašlijo. Pasak Macių, kai jie nepaisant Eurolygos draudimo pateko į areną Maskvoje, kur „Žalgiris“ žaidė su vietos CSKA, sulaukė daugelio rungtynių dalyvių palaikymo.

Dėl krepšinio pamišę sirgaliai stebėjosi tik „Real“ klube rungtyniaujančio Martyno Pociaus reakcija į incidentą.

„Labai gerai sutariame su broliais Lavrinovičiais, Rimantu Kaukėnu. Kai įėjome į areną Maskvoje, ir Mindaugas Kuzminskas, ir Adas Juškevičius ženklais parodė, kad yra su mumis, Viktoras Chriapa priėjo ir apsikabino, Vladimiras Gomelskis skambino, padėjo patekti į rungtynes. Taip pat ir Jonas Valančiūnas parašė į „Facebook“, klausė, kaip ten viskas buvo. Bet jeigu kas nors mūsų nesupranta, mes nepykstame. Suprantame ir tai, kodėl Pocius savaip nupasakojo incidentą, atseit daug kraujo buvo. Jis – geras žmogus, pasakė taip, kaip reikėjo klubui“, – dėstė Normundas.

Broliai taip pat pasakojo po kilusio skandalo sulaukę lietuvių replikų dėl jiems vasarį suteiktos Lietuvos pilietybės.

„Mes pilietybę gavome ne už savo tatuiruotes ar dar kažką – mūsų tėvas lietuvis, mes patys esame lietuviai, todėl atsisakėme Latvijos pilietybės“, – pabrėžė Normundas.

Primename, kad kovo 7 d. iškart po Eurolygos rungtynių tarp „Žalgirio“ ir „Real“ klubų vienas iš brolių Macių – Nauris – varžovų gynėjui R. Fernandezui sudavė į veidą. Pareigūnai sulaikė abu brolius, kurie buvo neblaivūs.

Praėjusią savaitę Kauno apylinkės teismas už viešosios tvarkos pažeidimą Nauriui paskyrė 1300 litų baudą. Teismas pripažino, kad viešoje vietoje krepšinio aistruolis elgėsi įžūliai, demonstravo savo nepagarbą aplinkiniams, sutrikdė visuomenės rimtį ir tvarką. Kartu su broliu įvykio vietoje buvusiam Normundui nepareikšti jokie kaltinimai.

Po incidento Maciai apgailestavo dėl savo poelgio, bet pabrėžė, kad lietuvius esą komunistais išvadinęs R. Fernandezas nusipelnė antausio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)